www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Vodní záchranná služba zahájila sezónu na Slapech o dva týdny dříve než obvykle. V noci úspěšně resuscitovali muže!

2020-06-24 09:36:48 | Vodní záchranná služba ČČK Příbram, Jakob Richtr ©

Díky šíření viru SARS-CoV-2 a šíření nemoci COVID-19 jsme se rozhodli letošní sezónu zahájit dříve. Předpokládali jsme, že z důvodu dlouhodobé nejistoty o možnostech zahraniční dovolené se zvýší návštěvnost rekreačních středisek v ČR.

Foto

(Zdroj foto autor článku)

Navíc v nestandardním režimu školní docházky bylo zřejmé, že nápor nezačne po vysvědčení začátkem prázdnin, ale bude pozvolný už v průběhu června.

Hned po zahájení služby došlo 17.6. pár minut před 10. hodinou na tísňovou linku HZS Středočeského kraje k oznámení dvou plavců v bezvědomí ve slapské vodní nádrži na 94. říčním kilometru u Nové Rabyně. V tomto případě se však jednalo naštěstí jen o prověřovací cvičení zaměřené na spolupráci Vodní záchranné služby ČČK a profesionálních hasičů ze stanice Jílové u Prahy.

V sobotu 20. 6. zasahovali vodní záchranáři ve spolupráci s hasiči a POLICIÍ ČR znovu, když došlo v nočních hodinách k dopravní nehodě v bezprostřední blízkosti Modré loděnice. Přestože došlo k přetočení auta přes střechu a nehoda byla hlášena se zraněním, nejednalo se o nic vážného a záchranáři zasahovat nemuseli.

Další výzva přišla včera, kdy jsme okolo 22:30 byli přivoláni do sousedního objektu naší základny s informací, že na místě došlo ke kolapsu muže. Díky bezprostřední blízkosti jsme na místě byli do dvou minut.

Situace na místě však byla velmi vážná, neboť se jednalo o náhlou zástavu oběhu. Obratem tak byla přivolána ZZS Středočeského kraje z vozidlem RZP z Dobříše a současně vozidlo s lékařem ASČR z Mníšku pod Brdy a na místě byla zahájena kardiopulmonální resuscitace. Během ní byla nepřetržitě poskytována nepřímá srdeční masáž a byly podávány defibrilační výboje.

Přibližně po 20 minutách se podařilo u pacienta obnovit životní funkce ještě před příjezdem ZZS. Ta si následně pacienta převzala do péče a převezla na Jednotku intenzivní péče do IKEMu, kde se nyní pacient zotavuje.

Všem zúčastněným děkujeme za skvělou spolupráci a pacientovi přejeme brzké uzdravení.


Jakub Richtr,
předseda Vodní záchranné služby ČČK Příbram


Vodní záchranná služba ČČK Příbram, Jakob Richtr ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka