www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Řetězový most u obce Stádlec, POHLED DO HISTORIE

2013-05-13 10:29:08 | Pavlína Svobodová ©

Visutý řetězový most u obce Stádlec v jižních Čechách je jedním z posledních řetězových mostů ve střední Evropě. Znáte jeho historii?

Foto

Nějakou dobu stály mosty Podolský i řetězový při sobě. Dnes již téměř nepředstavitelný pohled

Řetězový most u obce Stádlec: most Vltavy a Lužnice

Visutý řetězový most u obce Stádlec v jižních Čechách je jedním z posledních řetězových mostů ve střední Evropě. Unikátní je i proto, že je posledním ze 13 řetězových mostů, které kdy byly v Čechách a na Moravě postaveny. O tomto mostě přes řeku Vltavu, který původně stával nedaleko obce Podlolsko či Temešvár (silnice č. I/29 mezi Pískem a Táborem), bylo již napsáno mnoho, připomeňme si jeho unikátní přemístění k obci Stádlec.

Jak už bylo napsáno výše, původně byl postaven přes Vltavu u obce Podolsko, kde sloužil 113 let na důležité obchodní cestě z Bavorska do Haliče. Most postavil v empírovém slohu Vojtěch Lanna v letech 1847 – 1848 podle plánů Ing. Gassnera a Ing. Bedřicha Schnircha. Kovové části mostu byly sestaveny ze svářkového železa, vyrobeného v železárnách hraběte Stadiona v Chlumu u Třeboně. Řetězový most zde sloužil kde přes sto let (1848 – 1960). Později již přestal stačit rozrůstající se dopravě a tak od roku 1942 již nad tímto mostem stál nový, železobetonový, oproti řetězovému mostu obrovský Podolský most.

Později tak musel být řetězový most demontován. Byl rozebrán nejen proto, že nad ním stál železobetonový, 510 metrů dlouhý Podolský most, ale také vzhledem k napouštění Orlické přehrady, která by ho zaplavila. Jedna taková malá perlička: ze zahraničí údajně přišla v 60. letech nabídka odkoupení tohoto řetězového mostu - byla však naštěstí zamítnuta a později rozhodnuto most, který byl v roce 1959 prohlášen Národní technickou památkou, postavit jinde. Kde? Celkem bylo navrženo 13 lokalit případného znovuvybudování podolského řetězového mostu: například u Zlaté Koruny nebo v Tismenickém údolí v Táboře.

Jako nová lokalita k znovuvybudování původního mostu byla nakonec vybrána řeka Lužnice, nedaleko obce Stádlec (asi 2 km od Opařan na silnici z Tábora do Písku). Řetězový most byl demontován v roce 1960. Po snesení byly komponenty složeny v Podolsku a až po celých deseti letech byl most přemístěn na nové místo nedaleko obce Stádlec nad řekou Lužnicí, kde byl znovu zprovozněn v roce 1975. Bylo nutné přenést 2 000 kamenných a 1 100 ocelových částí a také proto byla rekonstrukce mostu spojena s velkými obtížemi (nečitelné označení kvádrů, chybějící kovové části…).

Znovuvybudování mostu stálo tehdy 11 837 000 Kčs. Generálním dodavatelem stavby, který provedl úpravu přilehlých úseků silnic, zemní práce a stavbu levobřežní opěrné zdi, byly Silnice, n.p., České Budějovice, závod Písek. Kamenné pylony a kotevní bloky postavil n.p. Stavby silnic a železnic Praha, závod 2, železnou konstrukci mostu smontoval n.p. Hutní montáže Ostrava, montáž dřevěné mostovky zajistil Okresní stavební podnik Tábor. Stavba byla ukončena 25.5.1975 slavnostním vložením pamětního kamene do pravobřežního pylonu.

Řetězový most u obce Stádlec. Délka mostu od kotevních bloků je 157 metrů, šířka šest metrů. Železné části mostu váží přibližně 100 tun. V roce 1959 byl prohlášen Národní technickou památkou, v roce 1989 Národní kulturní památkou.
Visutý řetězový most u obce Stádlec v jižních Čechách.
Mocné řetězy.
Dokončení montáže řetězů a stavba kamenných pylonů ve Stádleci.
Podolský resp. stádlecký řetězový most byl slavnostně otevřen celkem třikrát. Roku 1848 při uvedení do provozu, roku 1974 po jeho přemístění a naposledy v roce 2006, kdy byl most rekonstruován a dočkal se například nové dubové mostovky. Na fotografii je vidět, jak se nad původně postaveným řetězovým mostem v Podolsku začíná rýsovat most nový: Podolský.
Monumentální Podolský most přes řeku Vltavu v současné podobě.


S využitím časopisu Stavebnictví a archivu České televize (čb foto). Barevné fotografie: redakce. GPS: Loc: 49°22‘2.236“N, 14°30‘52.636“E.


Pavlína Svobodová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka