www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Podbrdská cyklostezka Mladý Smolivec - Dožice

2015-02-12 10:45:17 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Podívejme se na zajímavou cyklostezku podbrdského regionu, která vede z obce Starý Smolivec do obce Dožice. Práce na ní byly zahájeny v roce 2009 a poté probíhaly ve dvou etapách. Celá cyklostezka, zvaná "Formanská stezka", byla včetně odpočívadel, informačních tabulí a dalšího mobiliáře zprovozněna v polovině roku 2013. Jedná se o zajímavou inspiraci pro Příbram, které zoufale chybí turistické trasy a cyklostezky, spojující centrum města s připravovanou CHKO Brdy.

Foto

Podbrdská cyklostezka Mladý Smolivec - Dožice v zimním období.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Za minulého vedení příbramské radnice byly budovány "něco jako cyklostezky", ve skutečnosti spíše chodníky, postrádající jakožto cyklostezky jakýkoli smysl. V současné době, zejména v souvislosti s připravovanou CHKO Brdy, je třeba již patrně uvažovat zcela jinak.

V rámci vize Příbrami jakožto turistické brány do Brd je zřejmě třeba přemýšlet o jakémsi turistickém napojení, propojení či symbióze města Příbrami s oblastí Brd. Podívejme se na současný stav.

Turistické trasy
Do Brd se jako pěší turisté můžeme dostat po žluté značce, a to z náměstí TGM na vlakové nádraží, Prokopský kostelíček, Hornické muzeum, Podlesí a pak lesem, kde se velkým obloukem posléze ocitneme v horní části Orlova. Zde již existuje napojení na síť turistických tras v Brdech. Cesta po žluté z náměstí TGM opačným směrem přes Žežice, Červenou a Lazec je mnohem delší a vzhledem k Brdům je spíše značnou zacházkou.

Co se týče spojení centra města do Středních Brd, dalo by se ještě mluvit o kombinaci zelené (vedoucí z TGM na Zdaboř), modré (vedoucí do Vysoké Pece a Bohutína) a opět zelené (Bohutín - Pilský rybník). Tato trasa, pokud by měla sledovat optimální cestu k centrálním Brdům, rovněž ideální není.

Závěrem lze tedy říci, že stávající turistické trasy novým požadavkům rozhodně nestačí. Po otevření CHKO bude bezpochyby pro pěší turisty třeba postupně vytvořit takové trasy, aby se mohli do Brd dostat co nejkratším a co nejméně problémovým způsobem. Tedy z centra města řekněme do Orlova, Lazce nebo Kozičína tak, aby se tam mohli napojit do stávající nebo nově vytvářené sítě brdských turistických tras.

Cyklostezky, cyklotrasy
Cyklostezka je samostatná komunikace pro cyklisty. Někdy může být povolen společný provoz s chodci. Avšak v tom případě může dojít a také dochází k vzájemným kolizím a konfliktům mezi cyklisty a chodci. V zimním období může cyklostezka dobře posloužit i běžkařům. Cyklostezka má zpevněný povrch, často je to asfalt. 

Cyklotrasa představuje pouze vyznačení cesty v terénu pomocí cyklistických značek. Cyklotrasa může vést po lesní nebo polní cestě, a také po silnici. Zde může dojít a také dochází ke kolizi s motorovými vozidly. Cyklotrasa bývá označena žlutými směrovými značkami.

Co se týče cyklotras, Příbram míjí cyklotrasa 302, vedoucí z Podlesí do Lhoty a Obecnice, kde navazuje na cyklotrasu 8198, která již vede do Brd (přes Třemošnou k Pilskému rybníku atd.). Opačným směrem pak z Podlesí vede cyklotrasa 302 do Bohutína, kde navazuje na již zmíněnou cyklotrasu 8198. Tato cyklotrasa požadavek na nejkratší a bezproblémové napojení centra města Příbrami do sítě Brdských cyklotras rozhodně nesplňuje.

Cyklostezka, vedoucí do Brd, v Příbrami zcela chybí. Domnívám se, že pokud má město Příbram v budoucnosti plnit úlohu turistické brány do Brd, mělo by velmi brzy uvažovat o vybudování vhodných turistických tras a cyklostezek, které by dokázaly centrum Příbrami se Středními Brdy těsně, nekonfliktně a bezproblémově propojit.

Příkladem může být podbrdská cyklostezka Mladý Smolivec - Dožice
Práce na ní byly zahájeny v roce 2009 a poté probíhaly ve dvou etapách. Celá cyklostezka, zvaná "Formanská stezka", byla včetně odpočívadel, informačních tabulí a dalšího mobiliáře zprovozněna v polovině roku 2013.

Jak to probíhalo? Nejprve byl vypracován koncept projektu, poté následovala projektová dokumentace a bylo získáno stavební povolení. První žádost o dotaci byla neúspěšná. Podpora byla získána na druhý pokus. Projekt cyklostezky byl vybrán v 17. výzvě Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad – rozvoj cestovního ruchu.

Samotné výstavbě předcházelo výběrové řízení, průzkumy a přípravné práce, vyřezání zarostlé cesty a zarostlých mezí. Cesta byla projektována po původních úvozových či polních komunikacích. Vybraná stavební firma začala práce provádět 1. 8. 2012. První etapa, samotná výstavba cyklostezky úseku Starý Smolivec – rozcestí kaple sv. Anny, byla ukončena 28. 2. 2013 a od 1. 3. 2013 začala etapa druhá, závěrečná, a to výstavba úseku cyklostezky od rozcestí kaple sv. Anny do Dožic.

Instalování mobiliáře a informačních tabulí včetně vydláždění odpočívek celé trasy cyklostezky bylo provedeno v rámci druhé etapy. Cyklostezka byla dohotovena a otevřena 30. 6. 2013.

Náklady projektu dosáhly částky 13,9 mil Kč, dotace na tento projekt činily 11,8 mil Kč. Projektem vybudovala Obec Mladý Smolivec 2.950 metrů dlouhou cyklostezku s asfaltovým povrchem o šíři 3 metry. Odpočívadla jsou ze žulových kostek, po trase je rozmístěn mobiliář a informační tabule.

Podívejte se na letní obrázky cyklostezky Mladý Smolivec - Dožice
(Zdroj: www.formanskastezka.cz)


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:pavel Vloženo: 2015-02-15 16:26:28 IP: 176.98.110.***
Ad LR: V zásadě máte pravdu, ale to se jedná o cyklotrasy. Cyklostezka je něco jiného, především je určena výhradně cyklistům (a někdy i pěším a běžkařům), ale je na ní zakázán vjezd motorovým vozidlům. Jde především o to, že je tedy podstatně bezpečnější, než cyklotrasa, která často vede po silnici s normálním provozem. Nyní trasy, kterými cyklisté vyrážejí z Příbrami do Brd jsou relativně málo frekventované a tak i celkem bezpečné. S nárůstem návštěvnosti Brd, až bude zrušen újezd a vznikne CHKO se ale s velkou pravděpodobností provoz na těch silnicích velmi podstatně zvětší - a tím se samozřejmě i zvětší ohrožení cyklistů. Proto by bylo dobré aspoň dvě cyklostezky opravdu vybudovat. Máte pravdu, že sám také uvažuji o tom, že jedna by mohla vést od lesoparku Litavka (od Pecováku) na Kozičín, ale z řady důvodů nemůže úplně kopírovat komunikaci Vysoká Pec - Kozičín. Určitá představa o jejím vedení existuje - jde o to, aby pokud možno nevedla po soukromých pozemcích (anebo jen minimálně) a raději po pozemcích města. Existuje i určitá představa o možném vedení druhé z případných cyklostezek - a možná i třetí.
Autor:LR Vloženo: 2015-02-15 12:39:46 IP: 176.62.232.***
Cyklostezka do Brd z Příbrami není přece žádný problem, kudy jezdí běžně cyklisté nyní - lesopark u Litavky, rybník Pecovák, odtud buď do Kozičína nebo směr Bohutín, Pilský rybník nebo směr Láz , Napomuk, Nepál a dále na Padrtě .... není třeba nic jiného vymýšlet, pouze upravit stávající cyklisty proveřené trasy.
Autor:pavel Vloženo: 2015-02-14 12:55:22 IP: 176.98.110.***
Ad PrdZBrd: Skoro bych řekl, že si rozumíme ještě víc, než bych čekal. Zrovna zpracovávám jakýsi eloborát, týkající se rozvoje CR v Příbrami (a okolí) a mohu Vás ujistit, že ty hrůzy, které jste tu zmínil, v tom nejsou.:D Ale jsem přesvědčen, že pokud má město začít na CR profitovat, opravdu tomu musí dát nějaké vstupní podmínky. Nemyslím, že je třeba tu stavět uvnitř města, které pro to prostě nemá předpoklady, nesmyslné cykostezky, vedoucí odnikud nikam, na který se ale snaží napakovat jejich "výrobce" tím, že je okrade a ušetří na materiálu a dalších pracech, které by měl správně provést.(A pak kolem sebe vzteky kope, když to někdo "propálí".) Příbram toho zatím opravdu moc nabídnout nemůže - Svatou Horu, Hornické muzeum, Vojnu - OK, ale ten segment je skoro už vyčerpaný. Navíc byl doposud hloupě provozován a nabízen - izolovaně, bez propojení, bez dalších navazujících služeb atd. Budeme východiskem do Brd - a hodně důležitým východiskem, protože jsme hlavně z Prahy dobře dostupní. Tak si to nezkazme. Propojme místní atraktivity s těmi v okolí, navažme na ně služby a chovejme se k turistům příbětivě, pohostinně a slušně. Nesnažme se je oholit, ale nabídněme jim solidnost. Pravda, nebude to lehké, protože mnozí zdejší podnikatelé se chovají a uvažují tak, jak píšete. Třeba se jim rozsvítí, třeba je nahradí jiní, schopnější. Pokud jde o ty Brdy - cyklistika je velmi nosným fenoménem. Přitom zatím do Brd nevede žádná skutečně bezpečná cesta pro cyklisty - nejen z Příbrami. Na těch silnicích, co tam vedou, je zatím provoz celkem mírný, ale to se změní. Stanou se nebezpečnými - pro cyklisty i pro pěší. Bude třeba opravdu zřídit aspoň dvě bezpečné spojnice pro cyklisty do Brd z Příbrami. Tak aby měli kde zaparkovat, vyložit si kola a dál na nich vyrazit. Aby vedly pokud možno i atraktivními lokalitami. I takové se u nás (překvapivě) najdou. Je toho samozřejmě podstatně víc, ale tenhle článek je o cyklostezce - tak u toho skončím. Prostě si myslím, shodně s autorem, že z Příbrami do Brd by měly dvě a možná i tři bezpečné cyklostezky vést. (Třeba se někdy potkáme nad jiným aspektem CR.)Hezký den.
Autor:PrdZBrd Vloženo: 2015-02-14 07:56:31 IP: 37.188.232.***
V podstatě bychom si zřejmě mohli za jistých okolností i rozumět, ale podívám-li se na věc Vaším pohledem, bude lákání turistů do Příbrami krajně nezodpovědné. Už vidím ty průvodce: "Rodiny s dětmi a senioři se vyřádí na cyklostezce v ul. Bří. Čapků, zdatnější sportovci se mohou vydat až k Hořejší Oboře a pro dobrodruhy srdcem i duší je připravena trasa přes Brod kolem šachty č.15. Na tuto "cílovku" se zaměřují i zdejší stravovací zařízení, takže řízky ssebou! Před odjezdem si nezapomeňte pořídit nějaký hezký suvenýr v místním kauflandu." No a kultura, to je téma samo pro sebe. Já v tom prostě vidím toho Trošku, ačkoli nejsem velký znalec jeho díla. Nechci jen kritizovat (i když to tak působí), pouze vyjadřuji svůj názor. Spojit město s okolními obcemi, prioritně směrem do Brd lze jak využitím dnes nepoužitelných, přesto existujících polních cest, stejně tak i budováním cyklostezek z dotací. Je otázkou jakou cestu vedení města zvolí a možná bude jen dobře, pokud nepůjde využít dotačních titulů, třeba se začne víc přemýšlet. A ano, restaurační byznys má být výdělečný, přestože i v normálně fungujícím prostředí se větší polovina nových podniků neudrží. Takový "rovný trh" my tady ale nemáme. Restaurace přežívají proto, že majitelé umí "oholit" náklady a hlavní konkurenční výhodou není kvalita nabídky, nýbrž cena, kterou jsou někteří schopni porovnávat v řádech jednotek korun a na základě tohoto srovnání si vybrat. Závěrem ještě k tomu hazardu. Moje narážka směřovala kousek vedle, trochu mě zaráží, že zdejší výrobce sprchových koutů má v oboru činnosti uveden provoz výherních automatů. Osobně s tím nemám problém, peníze jsou jen jedny a nesmrdí, ale je to potenciální střet zájmů. Ono Andrejovi by taky jeden pomalu zobal z ruky a pak se diví.
Autor:pavel Vloženo: 2015-02-14 02:28:49 IP: 176.98.110.***
Ad PrdZBrd: Podnikání v cestovním ruchu je naprosto běžným druhem podnikatelské aktivity (a například určitě solidnějším a morálnějším, než třeba podnikání ve fotbale, hokeji a podobných "sportech").Pracuje s financemi, které mu zákazníci dávají dobrovolně a nikoli pod nátlakem "fanoušků", netahá ze státu nebo obce peníze, ale naopak jim jich nemálo na daních odevzdává. Návratnost vložených investic je v tomto oboru relativně rychlá a poskytuje navíc práci jak pro vysoce kvalifikované lidi, tak i pro ty méně kvalifikované. V Příbrami je kvalifikační struktura pracovní síly poměrně nevyrovnaná a právě v oblasti cestovního ruchu a budování jeho infrastruktury a jejího následného provozu by se našlo nemálo vhodných pracovních příležitostí jak pro místní nezaměstnané, tak i pro mnohé z těch, kteří jsou zatím nuceni za prací denně dojíždět desítky kilometrů. Nemyslím, že by bylo zrovna nutno budovat v Příbrami nějaké Las Vegas, i když si dovedu představit, že by se to asi moc líbilo třeba 1.FK, která by zas koukala, jak z hazardu pro sebe urvat co nejvíc milionů, když si na sebe sama vydělat nedokáže. A jen tak mimochodem - ten, kdo se pokouší "oškubat" turisty, většinou s tím podnikáním daleko nedojde. Oni ti turisti nejsou blbí. Když ale dostanou za své peníze kvalitní služby, rádi se vrací. Je to tedy něco o dost jiného, než nějaké zlatokopectví, založené na sobeckém odírání lidí, jak je to běžné třeba právě v tom hazardu nebo třeba ve fotbalovém byznysu. Někdo holt vidí jen pana Trošku a jeho "lidové" filmy, nebo prodavače matrjošek a beranic. Jenže to není cestovní ruch, ale pouze balast a příživníci, kteří se na každý prosperující byznys dříve či později přisají. Je ale vždy věcí té které obce, jaký prostor i těmto příživníčkům dá. Mnohde tvoří docela zajímavou kulisu, kterou bych si sice sám rád odpustil, ale mnozí to mají rádi. Tak proč jim nevyhovět, když nás to nic nestojí.
Autor:PrdZBrd Vloženo: 2015-02-13 10:52:06 IP: 37.188.131.***
Jop, potenciál tu máme, tak uvidíme...nějak ve mě ten náš přístup vyvolává vzpomínky na ranného Trošku. Zatímco svět okolo nás už sedí ve vlaku na cestě ke světlejším zítřkům, my stále stojíme na peróně, kde se pod mentorováním samozvaného Fabiána a jeho party opíjíme představou, jak u nás ty turisty z celého světa pěkně oškubem. Dovoluji si vznést návrh na zvýšení atraktivity našeho města. Jelikož nové vedení asi nebude moc regulovat hazard (modří už vědí), vystavíme v okolí Evropské takové naše Las Vegas. Turisty prahnoucí po "nedotčené přírodě" cestou nejdřív řádně podojíme a pak je vypustíme do lesa. Stejně by si tam neměli kde co koupit, tak už peníze nebudou potřebovat. Můžou se v hlubokých hvozdech uklidnit a zotavit ze ztrát v kasinu. Případně si to hodit jako v japonsku (Aokighara). A hned bude les zajímavější. Určitě neposledním přínosem bude i zvýšení zaměstnanosti, jelikož z důvodu negativnich jevů provázejících hazard najde mnoho místních nové uplatnění v rámci bezpečnostních složek. Všichni nezaměstnaní by mohli fasovat kvéry rovnou na ÚP. Prostě zamakáme, hej? P.S.: Omluvte případný češtin, píšu z telefonu.
Autor:pavel Vloženo: 2015-02-13 10:06:42 IP: 176.98.110.***
Na samotné "výtvarné ztvárnění" (dlažba kolem kapličky apod.)můžeme mít samozřejmě každý různý názor, nicméně za podstatné považuji to, že ta cyklostezka určitě splňuje stanovená kritéria, zdá se, že je vybudována poctivě (bez pokusů nějak ji "ožulit") a jejím uživatelům poskytuje asi nejen příjemné svezení, ale také možnost odpočinout si na vhodných místech, upravená rozhledová místa, zdá se, že aspoň základní ochranu proti vandalům (i když zničit lze asi všechno), odpadkové koše (snad jsou i průběžně vyprazdňovány) atd. Cena se jeví jako docela vysoká, ale nemám odhad, zda je to opravdu příliš. V každém případě mně mrzí, že zatím u nás chybí nějaká podobná zařízení, umožňující bezpečný a příjemný přesun cyklistů z města do jeho atraktivního okolí (do Brd, ale zdaleka nejen tam). Přitom několik vhodných tras by se určitě nabízelo. Nejde zdaleka jen o to poskytnout servis místním cyklistům, ale také návštěvníkům z celé republiky i zahraničí, zejména, když se chceme zaměřit na opravdovou podporu cestovního ruchu (a máme k tomu konečně i základní podmínky). Na široké okolí našeho města jsme zatím docela trestuhodně kašlali - k vlastní škodě.
Autor:Ivan Hron Vloženo: 2015-02-12 23:17:13 IP: 176.62.232.***
pro J.Choda Já jsem viděl mnoho kapliček na autobusových zastávkách. Asi jste nikdy nebyl na vesnici. Nicméně, to není případ kapličky na této cyklostezce.
Autor:J. Chod Vloženo: 2015-02-12 21:32:45 IP: 194.228.68.***
Na kole sice nejezdím a jestli je stezka dobrá na jízdu na kole, to nechám posoudit jiné. Ptám se ale jestli 1km za 4,6 mil. Kč a evidentně nevkusně obdlážděná kaplička je dobré dávat příkladem. Tu cenu asi nejsem schopen úplně posoudit, nicméně se mi to zdá opravdu hodně. Ale tu kapličku schopen posoudit jsem. Ještě nikdy jsem neviděl kapličku na autobusové zastávce. Omluvilo by to snad jenom pokud by v ní byl umístěn automat na vodu. Jinak zbytek stezky podle fotek dobrý. Nechci razit to myšlení, co je jinde je dobré. To rozvrací vlastní sebevědomí a často bezdůvodně povzbuzuje sebevědomí jiných. Chce to prostě reálně uvažovat, viz cyklostezka v ulici bratří Čapků v Pb také vypadá docela pěkně a na fotkách by se líbila, akorát je trochu vytržená z kontextu. Ale ono se to v Příbrami zlepší, je tady spousta potenciálu. :)
Autor:Ivan Hron Vloženo: 2015-02-12 20:57:23 IP: 176.62.232.***
Z vygumovaných stop rychle jedoucího auta se dá usoudit, že se cyklostezka těší zájmu širší veřejnosti.
Autor:Petr Walczysko Vloženo: 2015-02-12 15:27:18 IP: 176.98.110.***
Člověk musí jen závidět, když vidí, co se kolem nás vybudovalo. Polní cesta (žlutá turistická trasa) v úseku lesoparku Jamky do Lazce je dlouhodobě neprůchozí. O dlouhodobé zanedbanosti lesoparku Jamky ani nemluvím. To ukázka toho, co nám tady zanechalo předcházející vedení radnice. Bude velmi těžké, po tak dlouhé netečnosti, někde začít. A dejte si otázku, kdo měl na radnici na starost investice?
Autor:M.P. Vloženo: 2015-02-12 14:34:08 IP: 89.102.186.***
Osobně bych toto neviděl jako zcela dobrý příklad, spíše v některých věcech jako odstrašující. Cyklostezku ano, princip je dobrý, proč ne, ale hned například typický neduh - kaplička, zjevně původně stojící volně v trávě u polní cesty, dnes obklopená mořem dlažby a asfaltu.. Promiňte mi, ale tohle je trochu víc než zvěrstvo - otázka, je opravdu nutné pro cyklostezku vybudování regulérní asfaltové silnice a umělé inženýrské pseudokrajiny na dálku hlásící "já jsem z dotací", nebo si chceme zachovat ráz naší krajiny, stopy stáří, které se do ní vepisují, její vrstevnatost i nedokonalost, a to i za cenu jistého nepohodlí, bláta na kalhotách, ale prostě jsme v přírodě, v krajině jíž jsme součástí... Je mi smutno, když toto vidím takto provedené :(
Autor:Zdeněk Šlehofer st. Vloženo: 2015-02-12 14:12:32 IP: 176.98.110.***
Také znám zmíněnou cyklostezku a často se po ní pohybuji.Bohužel,minulé vedení města Příbrami nám zde zanechalo bezúdržbové pomníky.Oba lesoparky a "Fuksovu" cyklostezku Brod-Lešetice-za haldou..Snad jen schází dodat,že v lesních porostech jsou lepší povrchy sypané než asfaltové (kořeny..).
Autor:Dave Vloženo: 2015-02-12 13:29:32 IP: 90.180.252.***
Tak z mého pohledu, tohle vypadá moc pěkně. člověk si má kam sednou, je mu příjemně, za mě prostě dobrý. Když se podobná zastavení, informační tabule s nějakými zajímavými informacemi udělají v Brdech, budu jen rád a ostatní lidé to taky určitě ocení. A co se zbytku Příbrami týče, pojďte se vykašlat na nějaký svah na Padáku, stejně to tady v tomhle počasí nemá smysl a ani rentabilitu. Udělejte tam bobovou dráhu a určitě to bude lepší, návštěvnost tam bude určitě vyšší a hned bude v Příbrami o další zábavu víc.
Autor:LR Vloženo: 2015-02-12 13:27:49 IP: 176.62.232.***
Tuto cyklostezku jsem projel několikrát a musím uznat že je velmi povedená a snese srovnání se stezkami v Nemecku, Francii, Švýcarsku, jenom škoda že nevznikla v kraji stezka po bývalém drážním tělese z Tochovic do Bohostic a Orlickou přehradu.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka