www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Otevřený dopis krajskému radnímu Milanovi Váchovi

2021-02-15 10:06:47 | Vendula Behúnová ©

Studenti Gymnázia pod Svatou Horou posílají krajskému radnímu pro oblast vzdělávání a sportu Mgr. Milanu Váchovi otevřený dopis, ve kterém se vyjadřují k otázce takzvané optimalizace příbramských gymnázií. Tento dopis nyní zveřejňujeme v plném znění...

Foto

(Ilustrační foto archiv)

V Příbrami, 13. 02. 2021

Otevřený dopis krajskému radnímu Milanovi Váchovi

Vážený pane radní,

jako studenti oboru Gymnázia pod Svatou Horou bychom se rádi vyjádřili k otázce optimalizace gymnázií. Moc dobře si uvědomujeme, že studijní prostředí v našem městě je pro Vás neznámé, a proto bychom Vám tuto situaci rádi přiblížili pomocí metafory, abyste si ji mohl lépe představit.

Prosíme, představte si, že Gymnázium pod Svatou Horou je dálnice, která vede například na sever. Není nijak moc vytížená, ale zato je velmi moderní, upravená a bezpečná. Nedochází zde k mnoha nehodám, protože řidiči, kteří ji využívají, jsou zpravidla velmi ohleduplní.

Gymnázium Legionářů je také dálnice, ale tentokrát vedoucí na západ. Je starší, vypadá využívanější a proto i důležitější, má ale mnohem více proudů, je více vytížená a dochází zde k více nehodám, z nichž některé jsou, bohužel, fatální.

Jistě uznáte, že sloučení obou dálnic není moc moudrý nápad. To, že jsou obě zmiňované cesty dálnice, neznamená, že se dají jednoduše sloučit, už jen proto, že každá vede jiným směrem. Pokud potřebujete bezpečně a s jistotou do města na severozápadě, více vytížená cesta na západ, i když kratší, je třeba až nevhodná a navíc se zvyšuje pravděpodobnost, že nabouráte. Raději využijete delší cestu přes sever, protože víte, že se dostanete na místo v pořádku a ve stejném čase, neboť nečekáte v koloně a nezdržují vás nehody.

Některé střední školy, učiliště i druhé stupně základních škol si můžeme představit jako silnice I. a II. třídy. Ty bývají rozbité, pomalejší a ještě k tomu vedou někam úplně jinam.

Pokud tedy v rámci optimalizace potřebujete, aby více lidí využívalo silnice I. a II. třídy, nabízí se mnohem vhodnější řešení. Kdybyste optimalizovali počet proudů na dálnicích a zároveň zvýšili kvalitu dopravy na daných silnicích, udělali z nich silnice dálničního typu, spousty řidičů se rozhodnou využít tyto cesty.

Nakonec bychom rádi zmínili, že naše republika je údajně demokratická. Pokud jsme se rozhodli jet po dálnici na sever, ale je nám to znemožněno čistě jen proto, že z našeho bydliště vede i dálnice, která směřuje na západ, jako demokracie to moc nezní.

Proto věříme, že se nad naší metaforou alespoň zamyslíte a zjistíte si, jaká je kvalita výuky a prostředí na středních školách v Příbrami.

Děkujeme za Váš čas

Vendula Behúnová

K otevřenému dopisu se podpisem připojili studenti Gymnázia pod Svatou Horou

Iva Holendová
Martina Janíková
Theodora Oudová
Tereza Vašková
Dominika Šedivá
Kateřina Kuntová
Matěj Korejs
Milan Štajgr
Matěj Šolc
Michaela Vopičková
Natálie Pacltová
Terezie Zatloukalová
Filip Švancar
Veronika Bejčková
Michaela Vochosková
Dominika Hámorská
Adéla Kovaříková
Tereza Kráčalíková


Vendula Behúnová ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Zdeňka Křesinová Vloženo: 2021-02-15 21:13:53 IP: 89.102.190.***
Velmi si cením tohoto projevu občanské angažovanosti, o to více, že přichází od mladých lidí. Jako učitelka jsem se vždy snažila vést studenty k zájmu o věci veřejné. Vidím, že generace dnešních mladých na tom vůbec není tak špatně, jak si o ní my starší často myslíme, naopak sami od sebe, velmi originálním způsobem a nebojácně nám ukazují, že se jim nelíbí, jak jsou spravovány věci veřejné, pokud možno bez veřejnosti, bez jejího názoru. Je to pro Vás mladé velká zkušenost, zapamatujte si ji a chovejte se ve svém životě i nadále takto občansky zodpovědně. Podobnou zkušenost jsem i já osobně udělala, když v Příbrami probíhala optimalizace základního školství (s tím rozdílem, že jsem byla rodič dvou dětí, jichž se slučování týkalo). Tehdy jsme svůj boj prohráli, ale zájem o věci veřejné v naší rodině zůstal dodnes a přetavil se do konkrétní práce v občanských spolcích. Jsem pyšná na své studenty, které znám zatím velmi krátce, o to více jsem potěšena jejich podporou školy.
Autor:Monika Kalíková Vloženo: 2021-02-15 17:26:47 IP: 81.200.55.***
Ráda bych podpořila názor mladé řidičky Venduly a jejích spolucestujících. Přijde mi absurdní, že se řeší otázka optimalizace obou příbramských dálnic v době, kdy jsou všechny dálnice i silnice I. a II. třídy pro motoristy dlouhodobě uzavřené. Mladým řidičkám a řidičům nezbývá nic jiného, než sedět doma za svými trenažéry a přemýšlet, jak bude vypadat síť příbramských silnic, až se opět otevřou? Někteří se navíc musí vyrovnat se svou nemocí či nemocí někoho blízkého, složitou rodinnou situací, kterou tato těžká doba přináší… Vždyť to pro ně i pro jejich rodiny je jistě velmi stresující… i zde by mohlo dojít k nehodám. Nelíbí se mi, že se stali součástí grafů a tabulek… Všem mladým motoristkám a motoristům přeji, aby jim v budoucnu na semaforu svítila opět zelená, a to i na dálnici směřující na sever :o)

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka