www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Hornická Prokopská pouť

2022-06-22 07:42:25 | Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©

V neděli 3. 7. 2022 se v Příbrami na Březových Horách koná tradiční Prokopská pouť. Jedná se o největší a nejslavnější českou hornickou pouť, kterou každoročně doprovázejí různá kulturní vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy.

Foto

Prokopská pouť.
(Foto Hornické muzeum Příbram)

Počátky pouti sahají hluboko do minulosti, kdy příbramští havíři oslavovali svého patrona sv. Prokopa. Tradice pouti byla obnovena v roce 1990 a dnes se jí účastní horníci a hutníci nejenom z České republiky, ale též zástupci partnerských báňských měst, hornických spolků a těžařských organizací z dalších zemí Evropy.

Od 9 hodin se návštěvníci mohou těšit na průvod horníků a hutníků ve slavnostních uniformách, který vychází z náměstí T. G. Masaryka směrem k Prokopskému kostelu, kde se poté uskuteční polní mše.

Od 14 hodin se v areálu Hornického muzea Příbram na nádvoří Ševčinského dolu odehrají dobové scénky v podání Divadla Tomáše Bílka a šermířského sdružení Adorea věnované objevení pohádkových zásob stříbrné rudy v 18. století díky hormistru a huťmistru Janu Antonínu Alisovi.

Vstup do jednotlivých expozic včetně fárání do podzemí Hornického muzea Příbram bude po celý den za symbolickou 1 Kč. Muzeum bude otevřeno od 9 do 18 hodin.


Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka