www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Honza Tománek se rozloučil s letošní triatlonovou sezónou závody v Evropě. Co má v plánu v následujících měsících?

2021-10-27 09:59:49 | Ing. Denisa Havlíčková ©

Dvojnásobný mistr světa v 70.3 Ironmanu, účastník nejtěžšího běžeckého závodu na světě, mnohonásobný vítěz závodů pro handicapované, mistr ČR v časovce jednotlivců v silničním závodě a vítěz Českého poháru, několikanásobný medailista světového poháru ITU, ale také reprezentant České republiky v paratriatlonu.

Foto

(Zdroj foto: autorka článku)

Vrcholový sportovec Honza Tománek má za sebou další triatlonovou sezónu, v niž opět dokázal, že patří mezi nejlepší, a to i v porovnání s nehandicapovanými závodníky!

Honza Tománek se v letošním roce musel vyrovnat s doposud největším zklamáním své sportovní kariéry, když mu nebylo umožněno startovat hned na dvou světových šampionátech v USA. Veškeré přípravy, vynaložené finanční prostředky a sny vzaly za své.

Honza se však ani tentokrát nevzdal a způsobem sobě vlastním se s nastalou situací vyrovnal. Všechny své síly soustředil na zajištění účasti v závodech po Evropě a dokončení triatlonové sezóny s co možná nejlepšími výsledky. A povedlo se!

První náhradou za mistrovství světa byl Ironman v rakouském Klagensfurtu

Honzovi přišla pozvánka na zářijový závod v Rakousku necelý týden před startem, ale se svou účastí neváhal ani minutu. „Do startu zbýval od rozhodnutí o mé účasti necelý týden, takže jsem neměl optimální prostor se na akci cíleně připravit, ale bylo mi to jedno! Mohl jsem startovat, a to bylo rozhodující! Zúročil jsem všechny své zkušenosti z dřívějších startů a stanovil si jasné priority na následující dny. Vše šlo podle plánu, jen předpověď počasí na závodní den se začala dramaticky kazit. Původní konzistentní slunečné počasí bez srážek měly vystřídat bouřky a deštivém závodu nebylo pochyb. Otázkou jen zůstávalo, jaký bude celkový úhrn srážek,“ popsal tehdy situaci Honza.

Závod, který Honzovi alespoň částečně vynahradil jeho plány zvládl dokončit v celkovém čase 10:49:08 hodiny. „Nebyl to vůbec jednoduchý závod, ale vše vyšlo podle plánu i předpovědi počasí. V absolutním pořadí jsem dokončil na 354. místě z 1034 atletů, kteří dokončili. Ironman Klagenfurt je ikonickou sportovní akcí, na kterou se určitě vrátím a jsem rád, že jsem zde mohl startovat!“ dodal Honza Tománek těsně po dokončení závodu.

Na řadu přišel oblíbeny Zadarhalf Triathlon. Chorvatský závod si ale Honza letos vůbec neužil

Honza Tománek se rozhodl startovat na Zadarhalfu, aby si užil trochu pohody a klidu. Na místo dorazil už týden před startem, aby vyladil formu. Prudké ochlazení, déšť a silný vítr však byly proti. „Závod jsem sice úspěšně absolvoval v čase 5:02:51 hodiny, ale celou akci jsem si rozhodně neužil tak, jak jsem plánoval,“ přiznává Honza.

Honzo, jak probíhal samotný závod?

Startoval jsem mezi prvními závodníky, jako jediný přímo z vody. Hladina moře byla klidná jako na rybníce, ale dál od břehu to začínalo houpat. Před první bójí byl citelný spodní proud vody, který zanášel a když jsme se s dalšími závodníky přiblížili ke břehu, zjistili jsme, že poslední bóje je asi 300 metrů od nás. Krásně čistá voda dávala příležitost orientovat se a udržovat směr pomocí mořského dna, ale když zacílíte na nějakou skalku, kámen, nebo cokoli jiného a přes silné vlny se takřka nepřibližujete, zdá se vám to nekonečné. Plaveckou část včetně výlezu z vody a protnutí čipové brány jsem končil v čase 38:53 hodiny, což je tedy daleko za mým standardem, ale vzhledem k podmínkám jsem byl se svým výkonem spokojený.

Cyklistická trať v Zadarhalfu je zvlněná s celkovým převýšením 550 metrů a patří mezi ty relativně rychlé, ale vítr dával tušit, že tentokrát tomu tak asi nebude. Hned při výjezdu z depa na mě spadl cyklista, kterého srazil vítr při startu, ale naštěstí se celý incident odehrál bez materiální újmy a časové ztráty. První výrazné stoupání od moře jsem jel ve volnějším tempu a postupně se dostal do závodního. Při mírném sjezdu už jsem kosil jednoho cyklistu za druhým, zkrátka o aerodynamické výhodě není pochyb, ale když se trať narovná, nebo se zvedne, nemám šanci. Ruce nejsou nohy! Nárazy větru dávaly zabrat všem a občas jsem dokonce viděl někoho kdo leze ze křoví. Bylo to těžké, ale bavilo mě to. Jelo se mi pocitově dobře a držel jsem vyrovnaný výkon po celou dobu závodu. Cyklistiku jsem dokončil v čase 3:01:47 hodiny.

Běžecká trať Zadarhalfu není přístupná pro běžeckou formuli, ale organizátoři mi připravili vlastní okruh, dlouhý necelý kilometr a profilově docela náročný. Tak jsem jezdil jako „křeček v kleci“ a na celkem třiceti okruzích v součtu absolvuji 170 metrů převýšení. Výhodou bylo, že jsem měl prostor a nemusel tolik dávat pozor na běžce, se kterými jsem se míjel jen na části trati. Ale v tom větru to chtělo velký morál, moc mě to už nebavilo a přál jsem si být v cíli. Na stejné trati jako v minulém roce jsem si o několik minut vylepšil čas, což se počítá! Dokončil jsem za 1:11:24 hodiny.

Zadarhalf Triathlon jsem dokončil za 5:02:51 hodiny se smíšenými pocity. S výkony v jednotlivých disciplínách jsem spokojen a ze závodního pohledu vyšlo vše dobře. Cílová rovinka a slavnostní ceremoniál potěší vždy. Zadarhalf je pěknou a dobře zorganizovanou akcí, na kterou se budu vždy rád vracet. Bohužel jsem si celou akci vzhledem k nestabilnímu počasí neužil tak, jak jsem plánoval, ale vše naplánovat nelze.

S triatlonovou sezónou se Honza Tománek rozloučil v Itálii

Jeden týden v Chorvatsku a hned ten další v Itálii. Jak zvládl Honza poslední závod letošní triatlonové sezóny?

„Větrné počasí v Itálii potrápilo všechny závodníky a během cyklistiky se nejelo tak rychle, přesto se mi podařilo zajet letošní wattově nejvyšší výkon, z čehož mám radost!“ řekl k poslednímu závodu triatlonové sezóny Tománek.

Plavecká část triatlonu v Itálii byla málem zrušena

Organizátoři závodu vzhledem k vysokým vlnám dokonce chvíli diskutovali i o zrušení plavání, ale nakonec se vše vyřešilo. Plaveckou část závodníci absolvovali v přístavu v Savelletri. Zkrácena plavecká trať na 1500 metrů byla závodníkům vynahrazena 900 metrů dlouhým přeběhem do přechodové zóny.  dodal Honza k plavecké části, ze které ale nakonec až takovou radost neměl.

„Necelé tři stovky atletů na startu patří spíše k menším akcím, ale atmosféra byla skvělá. Startoval jsem spolu s ženami z první vlny, což je pro mě optimem. Během několika minut nás začali dotahovat nejrychlejší muži a na relativně krátkém okruhu bylo plavání docela kontaktní. Italové obecně nepatří mezi dobré plavce a strašně kopou nohama, takže jsem byl ve výsledku `okopanej` jako brambora a těšil se ven z vody,“ popsal plavání v přístavu mezi loděmi Honza. 

Plaveckou část včetně přeběhu nakonec absolvoval za 36:08 minuty.

Náročné cyklistické trati Borgo Egnazia Triathlonu přidával grády silný vítr

Kopcovitá trať dlouhá 90 km byla řešena jako dva okruhy. „Prvních zhruba 10 km bylo po rovině podél moře s větrem v zádech, tak to neskutečně letělo. Poté se trať olivovými hájky začala plíživě zvedat a na 20 km se tyčila prudká kilometrové stojka, po které se to ještě trošku houpalo, než se začalo klesat zpět k moři a na otočku. Sjezd byl hodně rychlý a místy jsem atakoval rychlost 80 km/hod., což byl ve větru docela adrenalin. Na otočku do Savelletri to bylo přímo proti větru a vážně to nejelo. Oproti zdravým cyklistům jsem měl výhodu v aerodynamice a mnoho jsem jich během tohoto úseku předjel. Druhý okruh byl v mém podání již trošku pomalejší. Mírně mi klesl průměrný výkon, ale přesto jsem se po dokončení mohl radovat z nejvyššího letošního wattového průměru v závodě, což se počítá,“ řekl k cyklistické části závodu Honza.

S dosaženým časem 3:07:36 hodiny byl Honza spokojený. Řekl, že na trati nechal vše!

Atmosféra na konci závodu byla úžasná

Běžecká trať byla rozložena do tří okruhů na rovinatém prostoru. Převládal tady asfalt, ale nechyběla ani šotolina. „Běželo se stoletými olivovými háji po cestičkách s kamennými zídkami a také okolo archeologického naleziště Egnazia a moře v závěru každého okruhu. Bavilo mě to! Snažil jsme se zabojovat o výsledný čas pod pět, ale v silném větru se mi cíl pomalu vzdaloval. Běh jsem dokončil za 1:08:09 hodiny a celkově to vyšlo o pár minut nad pět. Což si myslím, že i vzhledem k podmínkám, je důstojné rozloučení se sezónou,“ řekl k závěrečné běžecké části Honza.

A jaké je celkové hodnocení Honzy k závěrečnému závodu letošní triatlonové sezóny?

Borgo Egnazia Triathlon mě nadchnul vším. Prostředím jednotlivých tratí a samotným realizačním týmem, který dokázal pružně reagovat na situaci a „zachránit“ celý triatlon.  Na mém výkonu se do jisté míry mohl podepsat i předchozí start na Zadar Half a kumulující se únava, ale dosažený čas 5:03:20 hodiny není z mého pohledu špatný. Jako jediný handicapovaný sportovec jsem se v absolutním pořadí umístil na 62. příčce z 237 závodníků, kteří dokončili. Celý pobyt v Apulii jsem si užil a trošku pocestoval, ale neohřál jsem se!

Honza Tománek je hvězdou našich vrcholových handicapovaných sportovců a svou neuvěřitelnou fyzickou i psychickou sílu opět potvrdil i v letošní triatlonové sezóně. Konec sezóny v triatlonu pro Honzu však v žádném případě neznamená odpočinek. Nyní už je Honza opět doma na Dobříšsku a v následujících měsících ho kromě přípravy na zimní sezónu čeká i spousta práce.

"Z pohledu sportu mě čeká několik týdnů volnějšího režimu, než se znovu naplno vrhnu do další přípravy. Jinak pro mě ale podzim není vyloženě klidným obdobím, protože v následujících měsících budu řešit finanční zajištění další sezóny a v plánu mám také několik besed a motivačních projektů," prozradil Honza závěrem. 

Honza je mimo uvedené sportovní úspěchy v úvodu této zprávy také historicky prvním Čechem, který na sledgi reprezentoval Českou republiku na Světovém poháru v běžeckém lyžování handicapovaných. Později se začal specializovat na vytrvalostní běžkařské závody. Je také prvním Čechem, který dokázal na sledgi dokončit ČEZ Jizerskou 50 a Vasaloppet 90, nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod na světě.

Mimo svoji sportovní činnost Honza přednáší jako externí lektor problematiku vrcholového sportu handicapovaných a souvisejících témat na několika vysokých školách. Působí také jako motivační řečník a lektor motivačních workshopů. V zájmu popularizace a zlepšení všeobecné informovanosti se několikrát do roka účastní různých besed pro děti z mateřských, základních i středních škol a širokou veřejnost.


Ing. Denisa Havlíčková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka