www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Situace na Novém rybníce se začíná zklidňovat, a to také díky přispění samotných návštěvníků

2021-06-17 07:50:34 | Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková ©

S příchodem hezkého počasí začíná každoročně proudit do Areálu Nový rybník velké množství návštěvníků, ať už za účelem odpočinku, sportu nebo za zábavou. S přibývajícími návštěvníky se však logicky navyšuje i riziko drobných konfliktů, které je potřeba řešit. Spolupráce ze strany veřejnosti je více než prospěšná.

Foto

Areál Nového ryabníka.
(Foto Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková)

Začátkem června rezonovala médii oznámení o narušování pohody v areálu Nový rybník nepřizpůsobivými občany. Nyní je dle informací od dozoru areálu situace o poznání lepší. „Při tak velké návštěvnosti, které teď areál každodenně čelí, se samozřejmě nějaký ten konflikt objeví častěji, nicméně vše se snažíme řešit a musím říci, že situace je teď o poznání klidnější, než byla na začátku června,“ říká Jan Slaba, ředitel SZM Příbram. V Areálu Nový rybník byla pro tyto případy již v minulosti zřízena dohledová služba, která dohlíží na klid, bezpečí a pořádek. Osoby dozoru jsou v areálu jednak právě z důvodu dohledu na dodržování pořádku a pravidel, ale také pro návštěvníky, kteří potřebují poradit nebo jakkoli jinak pomoci. Pomohou i v případě úrazu.

„Každou situaci je zapotřebí řešit zavčasu, než se vše stihne vyhrotit. Dozor areálu nemůže být vždy všude, jejich povinností je průběžně procházet celý areál. Proto je důležité, když návštěvník vidí nějaký prohřešek proti provoznímu řádu nebo nevhodné chování, dát nám to vědět,“ komentuje Slaba a zároveň děkuje, že návštěvníci volají a pomáhají tak udržovat areál v pořádku. „Slušným návštěvníkům není chování nepřizpůsobivých lhostejné. Stává se, že sami vyzvou nevhodně se chovající individua k opuštění areálu. To se mně osobně líbí, že lidé si klid a pořádek na Nováku chtějí udržet,“ řekl k situaci starosta Jan Konvalinka.

Telefonní číslo na dozor areálu popřípadě vedoucího areálu, pokud se jedná například o technický problém nebo závadu, najdou návštěvníci na každém provozním řádu jednotlivých zařízení. „Není třeba připadat si nějak hloupě, nebo provinile, když chce návštěvník něco nahlásit. Je to absolutně v pořádku a my jsme za to moc rádi. Každá situace se tak může vyřešit mnohem rychleji a efektivněji,“ vysvětluje Slaba. Své postřehy mohou návštěvníci psát také na facebook Sportovního zařízení města Příbram nebo Areálu Nový rybník.

Někdy je však i dozor areálu se svými pravomocemi na řešení vzniklých situací krátký. V takových případech je na místě volat i městskou policii. V Areálu Nový rybník je také instalováno omezené množství bezpečnostních kamer. Některé jsou napojené na provozovatele, jiné přímo na městskou policii a dvě jsou pouze pro online nahlížení. Kamerový systém však monitoruje pouze nejvytíženější, tím pádem rizikové, oblasti. „Na jednu stranu, je pro nás velmi důležité bezpečí nejen návštěvníků, ale také našich zaměstnanců a ochrana majetku, proto je například monitorován prostor bistra nebo skateparku, ale na druhou stranu, chceme také zajistit návštěvníkům trochu soukromí. I z tohoto důvodu nám tak `pochůzkář`, který občasně někoho napomene nebo upozorní v daný okamžik, přijde smysluplnější, než mít všechna zařízení pod kamerou,“ uvádí Slaba. Rozšíření kamerového systému by sice mohlo v některých případech pomoci při řešení vandalismu nebo jiných prohřešků, SZM Příbram však z výše zmiňovaných důvodů o jeho rozšíření neuvažuje.

Nad areálem dlouhodobě visí také otázka zpoplatnění vstupu. Zavedení vstupného, by pravděpodobně ulevilo provozovateli od některých problémů, na druhou stranu je tu také mnoho nevýhod a navíc riziko, že se opatření stejně mine účinkem. Otázce zpoplatnění areálu se každoročně věnuje několik jednání s vedením města.


Bc. Miroslava Poláková,
tisková mluvčí,
Sportovní zařízení města Příbram


Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka