www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Krajské zastupitelstvo schválilo sloučení příbramských gymnázií

2021-03-29 15:07:25 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Na dnešním zasedání krajského zastupitelstva bylo 50 hlasy schváleno plánované sloučení příbramských gymnázií. Proti bylo 5 zastupitelů, zdrželo se 11. Pro sloučení zvedli ruku všichni hlasující zastupitelé za STAN a ODS. Všichni přítomní Piráti byli proti nebo se zdrželi...

Foto

(Z videopřenosu)

Celková bilance hlasování

hlasovalo: 50
pro: 34
proti: 5
zdržel se: 11

Po klubech a jménech

Starostové - všichni přítomní PRO

Boloňský Stanislav
Halada Petr
Marek Daniel
Štrobachová Pavla
Borecký Petr
Jeništa Luděk
Marek Karel
Vácha Milan
Exner Martin
Kašpar Michael
Michalik Věslav
Volf Zdeněk
Kořínek Filip
Pecková Petra
Hajná Hana
Rakušan Vít

ODS - všichni přítomní PRO

Bendl Karel
Jiránek Jan
Rejzek Jakub
Vychodil Petr
Havelka Jiří
Kupka Martin
Smotlachová Jarmila
Havlíček Tomáš
Lesák Libor
Šmolík Miloslav
Hrabánek Martin
Pánek Michael
Štíbr Luděk
Chrtová Ilona
Pavlík Pavel
Vokurka Tomáš

Piráti
všichni přítomní se buď zdrželi nebo byli proti sloučení

(Mgr. Lucie Cirkva Chocholová - předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, bude v zápisu ze zasedání započtena mezi ty zastupitele, kteří se zdrželi. Paní zastupitelka sdělila po hlasování, že její hlasovací zařízení v daný okamžik vykázalo chybu.)

Spojenci
pro - Jakob Jan
proti - Švenda Václav

ANO
všichni přítomní byli proti nebo se zdrželi

Nezařazení
pro - Telička Pavel

Komentář

Mohu jen vysoce ocenit vystupující, zejména ze strany veřejnosti, studenty a pedagogy, kteří své odmítnutí myšlenky sloučení příbramských gymnázií velmi dobře zdůvodňovali.

Mezi mnohými bych snad vyzvedl pana učitele matematiky Miškovského, kterému se podařilo totálně zpochybnit řadu číselných údajů, na kterých je takzvaná optimalizace středočeského školství založena. Opravdu výborně také vystoupil student Gymnázia legionářů Adam Karas, velmi dobře byl také přípraven Tomáš Mosler a mnozí další.

Paní hejtmanka Petra Pecková, která dokáže krajské zastupitelstvo řídit s určitým espritem a sympaticky, mne však při projednávání tohoto bodu velmi zklamala. Patrně přehlédla, že ji kamera zachycuje dost podrobně. Takřka po celou dobu vystupování oponentů z řad veřejnosti si něco ťukala do telefonu nebo poslouchala našeptávání nad ní se sklonivších kolegů radních.

Paní hejtmanka Pecková se dokonce pokusila takzvaně umravnit dva nejzajímavější příspěvky s tím, že jejich vystoupení je, ovšem podle ní, neúměrně dlouhé a vyzvala je k jeho zkrácení. To, zvláště vzhledem k velké závažnosti tématu, považuji opravdu za velmi nemístné.

Rovněž náměstek Věslav Michalík, který byl také v záběru kamery, evidentně špatně snášel, jak se tyto příspěvky protahují. Se sepnutýma rukama hleděl do stropu nebo si hrál se svým mobilem.

Na závěr - bohužel se dosti zřetelně potvrdil můj předpoklad, že je vše již domluveno předem a jakýkoli, byť sebeobjevnější a sebegeniálnější příspěvek z řad veřejnosti, v tom žádnou roli hrát nebude.

Sloučení příbramských gymnázií je tedy již zřejmě nevratné. Nechť si příbramský čtenář toto hlasování dobře zapamatuje či raději někam uloží. Bude se mu to patrně při příštích volbách hodit.


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Honza B. Vloženo: 2021-03-31 12:17:42 IP: 109.72.3.***
Jestli tomu dobře rozumím z tabulky hlasování , o osudu gymnázií v Příbrami rozhodla Topka Spojenci. Souhlasím s autorem článku , že STAN a ODS ovšem svým přezíravým postojem a předem domluveným hlasováním na Příbramsku pohřbívají myšlenky na svá vítězství v politických kláních v letošním roce ,možná i v dalších letech. Příbram nezapomíná.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2021-03-31 10:48:01 IP: 176.98.110.***
Katka Paz: Nevím proč mne oslovujete kolego, ale budiž. Nikdo nemá nic proti tomu, že se zastupitelé na zasedání předem připravují. Tak to být má. Avšak v situaci, kdy je do jednací místnosti vpuštěna veřejnost, se také předpokládá, že bude tato veřejnost v našem systému zastupitelské demokracie pozorně vnímána a slyšena. Že bude na jejich podněty reagováno, jejich argumenty odsouhlaseny nebo vyvraceny, že se o nich bude diskutovat. Což se nestalo. Vzhledem k závažnosti tématu, které má a bude mít podstatný vliv na stovky, v delším horizontu spíše tisíce lidí, kterých se to týká a týkat bude, se tématu mělo věnovat podstatně více času. Třeba i ten Vámi uváděný týden. Což se nestalo, naopak zde byla snaha paní hejtmanky Peckové příspěvky pokrátit. Je také třeba zdůraznit, že se ze strany Příbramanů jednalo o pedagogy, studenty, rodiče, tedy v naprosté většině o politicky se neangažující veřejnost. Politický lobbing se naopak dělal ze strany STAN a ODS, což dosvědčuje fakt, že hlasovali jednotně, pod stranickou disciplinou.
Autor:Marika Pánková Vloženo: 2021-03-31 06:50:51 IP: 213.195.219.***
Katka Paz, nezlobte se, ale mám několik emailů krajských zastupitelů, kteří víceméně přiznávají, že optimalizace v Příbrami by mohla být udělaná jinak, ale že nejspíše podpoří koaličního partnera. A je nás takových mnoho. Nejde o to, o čem se hlasuje, ale kdo to navrhl. Systém "dneska my vám, zítra vy nám". Je to naprostá bezmoc. Rada kraje jsou starostové obcí z okolí Prahy a starosty i zůstanou. Jiné obce je nezajímají. STAN a ODS prostě nikdy více.
Autor:Katka Paz Vloženo: 2021-03-31 06:18:54 IP: 89.239.30.***
Pane kolego Hodrmente, jednání kraje musí být dopředu připraveno, protože pokud by nebylo, schůze Zastupitelstva kraje by trvaly týden, s přestávkami na jednání klubů. Viděl jste někdy, jak jedná sněmovna parlamentu? Naši zastupitelé se díky tomu předjednání ve výborech a na klubech v zásadě nehádají. Pokud chcete lobovat, tak je to třeba dělat při jednání Rady kraje.
Autor:Pavel Karnet Vloženo: 2021-03-30 16:54:15 IP: 176.62.232.***
Železniční neštěstí na trati Psáry - Příbram Srazil rychlík malou školu, mozek stříkl na závoru. Školník zaklel: „Proklatě, teď syn můj půjde k lopatě...“
Autor:Andrea Hrazdírová Vloženo: 2021-03-30 16:17:41 IP: 109.72.12.***
Arogance moci zvítězila. Krajští zastupitelé ODS a STAN nechtěli ničemu naslouchat, okatě dávali najevo nezájem. Seděla jsem za nimi a viděla, co sjíždí na svých počítačích. Myslela jsem si, že mě už paní hejtmanka nemůže překvapit a zklamat, přesto se tak stalo. To jak účelově a nesmyslně (nechci napsat hloupě), vysvětlovala svůj článek Husákovy vnoučata.... Obrovské zklamání.
Autor:Marika Pánková Vloženo: 2021-03-30 15:41:18 IP: 213.195.219.***
Pro: Hana Malátková Přesně tak. A nejen jednotné maturity, ale i přijímací zkoušky na VŠ jsou pro všechny kandidáty stejné. Šokující pro mě bylo hlasování zastupitelů z Příbramska (Dobříš a Kamýk). Vzít dětem z vlastního regionu takové šance, to je pro mě nepochopitelné. Největší zklamání paní Pecková. Husákova vnoučata hrají ruskou ruletu byl výborný předvolební tah.
Autor:Hana Malátková Vloženo: 2021-03-30 15:29:58 IP: 176.98.110.***
Pro: Sebastian Máme jednotné maturity (společná část), tam je krásně vidět, jaké výsledky má ta která škola. Podívejte se na ně, zajímavé čtení, které nesmyslnost sloučení gymnázií ještě více podtrhuje. (vysledky.cermat.cz/data/Default.aspx) Včera to byl tragický výkon od našich zastupitelů. Čekala jsem, že pod tíhou veřejnosti otočí neb si nás váží. Z veřejných vyjádření STAN a ODS je mi nyní zle, neboť včera jsme viděli, jak to s námi myslí. Bez tvrdých dat, manipulací dosáhli svého. Určitě ne všichni si mysleli to, pro co nakonec hlasovali, ale stranický diktát je stranický diktát. Koalice nade vše. Smutný den. Ještě 3,5 roku to musíme vydržet. Pak si snad zvolíme někoho, kdo nás bude více poslouchat a bude trochu respektovat naše názory.
Autor:Sebastian Vloženo: 2021-03-30 10:21:28 IP: 109.72.6.***
Pro MARIKA PÁNKOVÁ: Jak se to pozná? No přinejmenším u přijímaček. Pokud nedostaneš potřebný počet bodů...nedostal si se na gymnázium. Pokud tě vezmou bez potřebných bodů i tak...a ty prolezeš až k maturitě...pak to nesvědčí o vysoké kvalitě školy...kde "prolezou" všichni. A pokud se nezmění způsob přijímacího řízení, který "odfiltruje" ty, kteří na gymnázium nemají, je pro mě jediným řešením takovou školu zavřít.
Autor:Petr Bleha Vloženo: 2021-03-30 09:54:05 IP: 88.101.44.***
Včerejší průběh jednání i trefné detaily z něj výše uvedené jen dokládají opětovnou aroganci mocných. Signály o předem dojednaném společném postupu ODS a STANu zde byly již nějakou dobu. Překvapující je ale jednota, která nasvědčuje skutečnému nezájmu o problém a jeho pozadí. Zajímavý by byl jistě i pohled na výsledky hlasování o dalších školách. A zajímavé by bylo znát i pozadí vnitrostranických jednání obou subjektů - kromě p. Chrastiny na jednání příbramského zastupitelstva jsem nezaznamenal jediný komentář, stanovisko, názor či vyjádření od členů těchto stran z regionu Příbrami. Nepřipadá Vám takový nezájem zvláštní? Doporučil bych též uchovat vyjádření p. radního Váchy a jeho přísliby z veřejných diskusí v soukromých archivech. Aby se náhodou z veřejného prostoru neztratily. Již nyní je vidět snaha o otáčení směru věcí - např. snaha o zrušení 6 letého studijního programu. Jsem přesvědčen, že způsob a nevídaná intenzita, s jakou se veřejnost postavila za zachovaní obou škol, je příslibem, že si vedení kraje nebude moci zcela bezostyšně diktovat. Jedna bitva skončila, ale další jsou na obzoru. A zjevně budou stejně těžké a tvrdé. Ona oborová optimalizace, kterou zřejmě kromě členů školského odboru kraje nikdo nezná, může znamenat sloučení např. ISŚ a OA nebo odborných učilišť s průmyslovou školou, a to vše ve jménu zlepšení úrovně školství a přes dané přísliby. Buďme pozorní - ukázali jsme kraji, že nejsme ovce. Včerejší výsledek a vše, co mu předcházelo, je rovněž závazkem pro vedení obou gymnázií - nepředpokládám, že by se vše dalo ještě zvrátit. Na jejich bedrech nyní zřejmě spočine (ve spolupráci s pedagogickými sbory a studenty) úkol vytáhnout z obou škol jejich podstatu a jedinečnost a skloubit jí v logický, funkční a tvůrčí celek, který bude ku prospěchu studenstva a ve kterém se bude pedagogům dobře učit. A stejný závazek by mělo vnímat a aktivní podporu rozvoji střednímu školství v jednáních s krajem i přes omezené kompetence by mělo zastávat vedení města. Je to totiž naše vedení a my jsme jeho voliči.
Autor:Marika Pánková Vloženo: 2021-03-30 07:06:52 IP: 213.195.219.***
Pro Sebastiana: Jak se pozná, že někdo má nebo nemá na gymnázium, když studenti úspěšně odmaturují a jsou přijati má VŠ? Není toto spíše důkazem toho, že taková škola nabízí dobré vzdělání, které absolvent v životě zúročí? Nebo je někdě nějaká hromada odpadlíků, která studium nezvládla? Nevím o ní.....
Autor:Sebastian Vloženo: 2021-03-30 07:00:14 IP: 109.72.6.***
Dokud se na gymnázium dostanou všichni, co se přihlásili, bez ohledu na výsledek přijímacího řízení a jsou "prostrkáni" až k maturitě a třídy budou "narvány" 32 žáky, pak není zatím jiné řešení, než redukce gymnázií. Výsledkem této redukce bude, že se na gymnázium dostanou opravdu jen ti, co na to mají.
Autor:Marika Pánková Vloženo: 2021-03-29 20:11:01 IP: 213.195.219.***
Dnes jsem, po jednání zastupitelstva Středočeského kraje, viděla, jak jsme naivní, když si myslíme, že s rozhodnutím mocných lze něco dělat. Všichni ti lidé, kteří si dali práci a podařilo se jim vyvrátit argumenty vedení kraje, opravdu věřili, že mohou nějak takové rozhodnutí ovlivnit. Pan Mosler jednoznačně prokázal, že je celý návrh děravý, jak cedník. Ve prospěch Gymnázia pod Svatou Horou promluvilo mnoho lidí, mnohem vzdělanějších, než je pan Vácha, ale bylo to jako házet hrách na zeď. Naprostý zmar a výsměch zastupitelů příbramským občanům. A chystá se další věc. Po ubezpečení pana Váchy, že zachová šestiletý obor (jediný ve Středočeském kraji), se ukazuje, že přeci jen to bude tak, jak chce on. Co si mají myslet rodiče, které ujistil, že jejich děti budou moci dostudovat, když očividně jeho slovo nemá žádnou váhu? Vedení Středočeského kraje jednoznačně ukazuje, že Příbramsko není jeho priorita.
Autor:Lenka J. Vloženo: 2021-03-29 18:58:20 IP: 89.102.188.***
Naprosto s vámi souhlasím pane Hodrmente. Hlavně by si všichni měli uvědomit, že naše gymnázium bylo první, které bylo optimalizací ZAŘÍZNUTO, ale radní Vácha při jednání řekl, že do budoucna bude optimalizováno celkem 30 středních škol ve Středočeském kraji. Opravdu bych chtěla vědět do jakých škol budou potom chodit ty silné ročníky našich dětí. Do reálných gymnázií, která budou vytvořena přesně podle představ kraje? Dost mi to začíná připomíná totálně autoritářské chování kraje.
Autor:Silva J. Vloženo: 2021-03-29 17:07:09 IP: 95.120.59.***
Ano, tak k tomu není co dodat. Hlavně příbramák pan radní Švenda, ten nedokázal přesvědčit nejen středočeskou radu a svoje koaliční partnery o tom, že slučování našich gymnázií je naprostá pitomost, ale dokonce nedokázal přesvědčit ani svého spolustraníka Jakoba, po kterém funkci radního převzal. Taky jeho úvodní příspěvek bych považovala za slabý jak čaj, jen aby se neřeklo. K čemu tam tedy vůbec je, k ničemu, vůbec nám nepomohl, ani v tom nejmenším!!!
Autor:Jana T. Vloženo: 2021-03-29 15:56:03 IP: 109.72.12.***
Máme skvělé krajské zastupitele! Odvedli ,,dobrou" práci! Jsou fakt k ničemu!!!! Neumí zabojovat, vyjednávat, lobovat. To je ale příbramská reprezentace. Čím nás překvapí příště?

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka