www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Advent a Vánoce na Svaté Hoře

2019-11-29 09:28:40 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

Prohlídka svatohorské zvonice, adventní duchovní obnova v bazilice, slavnostní představení nového svatohorského CD, roráty v 6 hodin ráno, výstava ke 40. výročí požáru Svaté Hory a další akce...

Foto

Svatá Hora.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Prohlídka zvonice
V prosinci budou prohlídky probíhat 20. a 23. 12. 2019 JEN od 15 hodin. Při prohlídce se dozvíte něco o svatohorských zvonech, můžete si je prohlédnout, zjistit, jak jsou rozmístěny, které jsou výkyvné a které ne, v jakém tónu jsou laděné. Skrz okenice se můžete podívat na město Příbram. Prohlídka není časově náročná, zabere cca 20 minut, ale je omezena počtem lidí, kteří se na zvonici vejdou.
Proto doporučujeme si místa zarezervovat přes objednávkový formulář na našich stránkách nebo na tel. 318 429 943. Vstupné 50,-- Kč na osobu se platí v prodejně, odtud se také vychází.

Adventní duchovní obnova dne 7. 12. 2019 v bazilice
Od 9 hodin se začíná mší sv. s duchovním slovem, po mši sv. adorace Nejsv. Svátosti, možnost sv. smíření, zakončení krátkým koncertem ve 12 hod. Vede Mons. Ondřej Pávek.
Ostatní mše sv. v 7 a v 17 hod. (s nedělní platností).

Průvodcovská služba na Svaté Hoře
I po letní sezoně budou probíhat prohlídky v českém jazyce, ale již jen na objednání, vždy podle zájmu. Je třeba se předem objednat a minimální počet účastníků je 5 osob. Průvodce zde bude každý den pro návštěvníky k dispozici od 9 do 15 hodin. Poslední prohlídka bude možná v 15 hodin. Cizojazyčné je také třeba objednat.
Mimo to je možno každý den využít prohlídku areálu bez průvodce se zapůjčeným textem. Zpracován je v českém, anglickém a německém jazyce. Více informací v prodejně.
Také návštěvu nového svatohorského muzea včetně výstavy o požáru není třeba objednávat, je k dispozici každý den v otevírací době prodejny. Děkujeme za pochopení.

Slavnostní představení nového svatohorského CD
Ve středu 4. prosince 2019 v 18 hodin v bazilice na Svaté Hoře bude slavnostní představení nového CD s nahrávkou našich svatohorských varhan. Pan prof. Jaroslav Tůma na ně hraje J. S. Bacha. Součástí programu budou zvukové ukázky a možnost prohlídky varhan z blízka. V rámci akce bude možno zakoupit nové dvou CD za zaváděcí cenu.
Každou adventní sobotu a na Štědrý den se jako vždy konají na Svaté Hoře rorátní mše svaté.

Roráty na Svaté Hoře v 6 hodin ráno
Přijďte si zarorat o sobotách 7., 14., 21. 12. a na Štědrý den.
„Všelicí hudebníci a zpěváci bez rozdílu věku a staru, ať již sobě sami z lásky pějí a hudou, neb co obživu hudbu a zpěv mají, zvou se ku věci společné, totiž ku hře a zpěvu písní rorátních v bazilice svatohorské o sobotách doby svaté adventní.
K čemuž všemu přihlásiti jest se možno bez očekávání mzdy však. Jen toliko těla občerstvení po mši svaté následujícím dostane se…
Zbožnému lidu samozřejmě je přístup umožněn bez omezení.
Všichni hudebníci a zpěváci, kteří mají zájem účastnit se zpěvu a hry jsou zváni!

Výstava ke 40. výročí požáru Svaté Hory – JEN do konce roku 2019!!!
27. dubna 2018 uplynulo čtyřicet let od rozsáhlého požáru, který na Svaté Hoře vypukl roku 1978. Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí P. Marie na Svaté Hoře připravila ve spolupráci se Státním okresním archivem Příbram a Městem Příbram výstavu k připomenutí této tragické události.
Výstava s názvem „Požár Svaté Hory 27. 4. 1978 a její rekonstrukce“ těží z dobových dokumentů a přibližuje jak průběh požáru, tak v kontextu dobových poměrů téměř neuvěřitelně rychlou rekonstrukci areálu. Výstava bude jako součást našeho svatohorského muzea i v roce 2019.
Rovněž vyšla publikace dr. Smolové stejného názvu rozšířená ještě o další informace o požáru. Ke koupi je v Prodejně na Svaté Hoře či ve Státním okresním archivu Příbram. Jistě je i vhodným dárkem.

Výstava „TGM to nikdy nebude mít lehké“ – také už jen do konce roku, kdy ji vystřídají Betlémy!!
Byla doba, kdy prezidentem naší země byl mimořádně vzdělaný člověk. Stanul v jejím čele přesto, že neváhal bořit národní mýty a stereotypy, bojovat proti pověrám, předsudkům a nesnášenlivosti. Byl českým vlastencem, a přitom Evropanem. Prezidentskému úřadu vtiskl neobyčejnou vážnost a důstojnost, ze které těží jeho následovníci dodnes.
Výstava vznikla ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů. Plakátek je v příloze. Výstava bude ke zhlédnutí v Mníšecké kapli v otevírací době prodejny každý den. Vstupné dobrovolné.


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka