www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Vojtěch Kovářík: Nalezené, příležitostně seskupené a hořící

2020-07-15 08:59:16 | Galerie Františka Drtikola ©

Výjimečný český grafik, detektiv a mág linorytu Vojtěch Kovářík (1976) představí v Příbrami práce z posledních několika let. Proslavil se velkoformátovými černobílými linoryty z interiérů budov a technicky složitou metodou průmyslového čtyřbarvotisku.

Foto

Galerie Františka Drtikola.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Technologii výroby obrazu si Vojtěch Kovářík záměrně komplikuje. Trochu připomíná fotografy, kteří v době digitálního záznamu nechtějí vzdát vůně vývojky a složitých procesů. Vojtěch Kovářík ale zachází ještě dál, kombinuje práci s fotografií i znalosti z polygrafické výroby.

Obraz vymyslí, v realitě vybuduje zátiší pro fotoaparát, vyfotí situaci a výslednou fotografii podrobí dalšímu procesu. Převede ji na xeroxovou kopii velikosti grafické matrice a začne nový proces vzniku obrazu. Pro každou barvu vyryje jinak a často jinými druhy rydel předlohu. Další fází je soutisk, kde každá z matric nese jinou barvu. Často také tiskne verze tisků v negativní nebo inverzní podobě.

Jeho grafické práce by mohly být hravým manuálem po vývoji polygrafických technologií. Kdyby to měla být jen hra a kdyby jeho náměty nebyly tak temné a kdyby ho nezajímalo nic menšího než: „…co se stane, když se trojrozměrný prostor přenese do dvojrozměrného.“

V příbramské výstavě představí několik cyklů. Interiéry se složitě sestavenými konstrukcemi nábytku. Lebky, kterým se věnoval v období, kdy graficky zpracovával sakrální stavby. V prostoru zavěšené židle a stoly spoutané provazy evokují japonskou techniku bondage.

Ženské akty, ve kterých jednu matrici s modelkou kopíruje na papír dvakrát, ale podruhé zrcadlově obráceně. A také ohně. Nebo klasické výjevy z bytů zdánlivě evokující klid a pohodlí domova.

Vojtěch Kovářík absolvoval na brněnské Favu v ateliéru Margity Titlové – Ylovski. Učí na Střední umělecké škole Václava Hollara, žije a tvoří v malé obci nedaleko Kolína.

Do 6. září 2020 je v dalším výstavním prostoru galerie k vidění první retrospektiva fotografa a filmaře Ferdinanda Bučiny. Ve druhém patře můžete shlédnout stálou expozici o díle Františka Drtikola.


Galerie Františka Drtikola ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka