www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Vloupání do obydlí v době dovolených

2020-06-30 09:08:05 | PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Čas dovolených, dny volna, mnohým již začaly, jiní na ně teprve čekají. Velké množství lidí během dovolené opouští svá obydlí. Letní měsíce jsou ale z hlediska vloupání do domů a bytů nejrizikovějším obdobím roku.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

Každý však může bezpečnost svého bydliště ovlivnit tím, že bude dodržovat základní organizační opatření.

Minimální obranou proti zlodějům je řádné uzavření a uzamčení vstupních dveří a oken. Toto pravidlo platí, i když opouštíme domácnost jen na krátkou dobu. Pootevřená okna v pozici „ventilačky“ a různé prosklené plochy jsou pro nenechavce ideální vstupní cestou, kterou snadno překonávají. Na schránkách, na vizitkách na dveřích či zvoncích je dobré uvádět příjmení bez titulů a v množném čísle.

Mechanické zábranné prostředky (mříže, okenice, bezpečnostní zámky, zodolněné dveře apod.) jsou základem každého zabezpečení obydlí. Dokáží pachatele pozdržet, případně odradit od nekalého úmyslu. Navíc je třeba chránit i přilehlé objekty, jako jsou garáže a kůlny. Policie se však bohužel setkává také s případy, že majitelé venkovských stavení si své stodoly neuzamykají, uvnitř přitom mají různou zahradní techniku, nářadí, jízdní kola. Dané věci často nechávají volně ležet i na zahradě.

Velký význam má kvalitní oplocení pozemku a osvětlení před objektem pro lepší viditelnost. Zloději jsou často motorizovaní, zajíždějí přímo k domům a hřeší na nevšímavost lidí. Pomoci mohou všichni, kteří neznámé vozidlo zaregistrují a dokáží případně na potencionální pachatele upozornit.

O odjezdu na dovolenou informujeme pouze nejbližší okruh lidí, kterým věříme. Požádejte někoho z blízkých, aby vám chodil vybírat schránku na dopisy, větrat nebo občas večer rozsvěcet. Nikdy nenechávejte na dveřích vzkazy, které mohou prozradit vaši nepřítomnost.

Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí a poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů. Při podezření z vykradení nevstupujte do obydlí, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.


PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka