www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Václav Švenda: Prostě to rozpustíme

2020-05-21 08:13:16 | Mgr.Václav Švenda ©

Události posledního zastupitelstva mě naplňují pocitem, že aktuální vedení radnice zkouší, kam až se svou arogancí moci může zajít a ještě mu to projde. Rozpuštění finančního výboru je nepokrytá čistka od „neposlušných“, která s podporou komunistů bohužel prošla. Je to bezprecedentní krok, který jsem za své mnohaleté působení v zastupitelstvu ještě nezažil.

Foto

Příbramský zastupitel za TOP 09 Mgr. Václav Švenda.
(Zdroj foto autor článku)

Chronologicky. Předsedkyní finančního výboru byla po komunálních volbách za ANO zvolena Marta Frýbertová, která letos v lednu odstoupila. Z uvedených důvodů její rezignace lze soudit, že kolegyně Frýbertová si nedokázala poradit s vedením diskuse ve výboru a jejím směřováním k usnesením a rozhodnutím. Jediným navrženým kandidátem na uvolněný post předsedy finančního výboru se následně stal Marek Školoud z TOP 09. Místo jmenování do funkce (s plnou podporou stávajících členů výboru) však starosta finanční výbor zcela rozpustil. Což je v naprostém rozporu s demokratickými zásadami a transparentním vedením města.

V čestné funkci nejbolestivějšího kamínku v botě však tentokrát překvapivě TOP 09 vystřídal člen finančního výboru Václav Dvořák. Výtečný ekonom a bývalý radní za hnutí ANO, který se celé minulé období snažil kvalitně pečovat o městské finance. Právě díky jeho výsledkům naše město bez problémů ustojí dopady koronavirové krize, a starosta i místostarosta se tak můžou bít v prsa. Domnívám se, že právě poctivá snaha Václava Dvořáka městské finance chránit se současnému vedení města nezamlouvá a je onou hlavní příčinou rozpuštění finančního výboru. Vedení radnice tady zřejmě převzalo strategii svého guru a předsedy Vlády ČR: Na co odbornými argumenty nestačím a nedokážu to ani zastrašit a ovládnout, to ve snaze udržet si moc za každou cenu raději zlikviduji.

Děsí mě to a jsem z toho zároveň smutný. V našem městě se za nové radnice mnoho neděje. Mimo vleklého dokončování projektů z minulého volebního období je současné vedení investičně impotentní a nezvládá ani držet městskou kasu se stejnou pečlivostí a zodpovědností, jak činil kolega „odpadlík“ Dvořák. Veškerá energie se vkládá do obsazení mocenských pozic. Šest ze sedmi míst pro ANO v Radě, obsazení všech placených pozic ve vedení města, kádrování členů odborných komisí a jejich odvolávání na základě neexistujících pravidel, rozpouštění nepohodlných výborů, omezování diskuse na zastupitelstvu. A samozřejmě sem tam nějaká prezentace a kampaň, aby se lid držel ve spokojenosti.

Jestli v tichosti projde likvidace finančního výboru a tím umlčení odborníků, kteří upozorňují na absurdní a zcela amatérské nakládání s financemi města, tak už si rovnou pojďme říct, že máme v čele absolutistického monarchu, nikoliv starostu.

Václav Švenda,
zastupitel za TOP 09


Mgr.Václav Švenda ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Redakce Vloženo: 2020-05-27 12:45:55 IP: 176.98.110.***
Dnešního dne jsem obdržel bližší informace o tom, že probíhá či proběhne soudní spor mezi příbramskou radnicí a STAFER s.r.o. Bližší podrobnosti tohoto sporu, pokud jsou mi známy, zde sdělovat nehodlám. Server Příbramsko.eu se do definitivního verdiktu příslušného soudu v žádném případě, a ani to být v právním státě nemá, nebude v tomto sporu jakkoli angažovat, komentovat nebo předjímat možný výsledek sporu, či v zájmu jedné nebo druhé strany zveřejňovat jakékoliv diskusní příspěvky nebo články, pocházející od přívrženců či samotných aktérů jedné či druhé strany sporu. Na základě tohoto našeho postoje muselo být v této diskusi vymazáno několik příspěvků, v nichž je jedna či druhá strana tohoto sporu jakkoli zmiňována či komentována. Prosím naše čtenáře, aby tento náš postoj k uvedenému sporu vzali v úvahu. J. Hodrment
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-05-27 08:44:27 IP: 176.98.110.***
Richard Hadač: Děkuji za Váš hluboký psychologický rozbor mé osoby jako novináře i jako člověka. Patrně obojí zvládáte na vyšší úrovni a zkrátka lépe než já. Možná jsem ve vleku nejen "mocenských hrátek", ale i zahraničních imperialistických rozvědek. Tato diskuse již postrádá úroveň a nic prospěšného pro Příbram rozhodně nepřináší.
Autor:Richard Hadač Vloženo: 2020-05-27 08:33:56 IP: 194.213.41.***
J. Hodrment: Bohužel jste nepochopil (nebo spíše nechtěl pochopit a nepřipouštíte si?) můj komentář - nenapsal/nemyslel jsem, že se o něco takového nesnažíte, či nečiníte, ale že toto (jak se chováte a činíte) nejste VY a Vaše přirozené chápání světa, ale že jste (již delší dobu) ovlivněn a ve vleku mocenských hrátek. Vždyť stačí se podívat na poměr článků dvou/tří problematických kauz v Příbrami (prodej 1. polikliniky, rekonstrukce Plaveckého bazénu a rekonstrukce Junior klubu) a je již jednoznačně patrná ona "nezávislá" žurnalistika. Škoda, kritické myšlení je to co se v poslední době téměř vytratilo (neplatí jen pro žurnalistiku, ale obecně pro celou společnost).
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-05-27 07:23:42 IP: 176.98.110.***
IT: Jen málokdo dokáže překročit svůj stín. Vzhledem k tomu, že jsem ve zdejších diskusích musel řešit také Váš poněkud zvláštní způsob komunikace, ve kterém se urážkám rozhodně nevyhýbáte, zdá se mi, že ani Vy jste svůj stín zatím překročit nedokázal. Nic proti tomu, že zde s námi sdílíte své názory, ale člověk by si měl zamést před vlastním prahem, než se do někoho pustí. Byl bych docela rád, aby si naši čtenáři zkusili alespoň na chvíli představit, jak by to tady asi vypadalo, kdyby se tu žádný Kodex diskutéra nedodržoval.
Autor:IT Vloženo: 2020-05-26 17:48:46 IP: 176.62.232.***
P.Hodrment,můžete Vaše rozhodnutí obhajovat jak chcete,ale je to chucpe,jiný výraz nemám.Nechodím se často,ale ty mega urážky,které jste nechal volně a bez povšimnutí kupř.na hlavu p.Vacka ve světlé k názorům p.Dvořáka,za které jste ho vyautudoval,to je hodně smutná vizitka.Ne všichni jsou schopni překročit svůj stín.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-05-26 17:22:08 IP: 176.98.110.***
Richard Hadač: Máte pravdu, varianty A) a B) jsou v demokracii k ničemu, v takzvaném komunismu s lidskou tváří, jehož podstatnou součástí tyto dvě varianty byly, jsem měl bohužel tu čest prožít podstatnou část svého života. Přes některé rozdílné názory jsem alespoň rád, že nevěříte, že bych se o něco takového snažil.
Autor:Richard Hadač Vloženo: 2020-05-26 12:54:23 IP: 194.213.41.***
Redakce: Z Vašeho vysvětlení mi vychází jako výsledek dvě varianty: A) kriticky se nevyjadřovat resp. mlčet, B) vnímat jen úspěchy, dostatečně a účinně je medializovat, neúspěchy zamlčovat. Nevěřím, že to takto vnímáte, to by jsme se opět posunuli do doby, kdy plány byly plněny na 180% a všichni tak nějak tajně nadávali, ale veřejně bylo ticho resp. halasné chvástání se. Ač máme některé názory rozdílné, tomuto nevěřím - to nejste VY.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-05-26 09:15:25 IP: 176.98.110.***
Petr Němec: Můj a Váš výklad Kodexu diskutéra se patrně liší. To se ovšem stává, nicméně faktem zůstává, že za provoz serveru zodpovídám, právně i morálně, já, nikoli Vy. Ještě snad něco málo k mému, ovšem jak jinak ryze osobnímu, výkladu Kodexu: dehonestace je v podstatě útokem na osobní či společenskou prestiž napadeného. A ta se může technicky vzato udát běžně nějakou vulgaritou, ale také, a na to bych chtěl zvláště upozornit, bez použití explicitní vulgarity. Jde o dehonestací, kterou bych nazval intelektuálskou. Ta ovšem bývá mnohem účinnější a zákeřnější - snad nemusím uvádět příklady, je toho kolem nás v běžném životě i v politice plno. Pokud je důraz na dodržování základní lidské slušnosti cenzura, tak budiž.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-05-25 21:53:52 IP: 37.48.25.***
Dobrý den pane Hodrmente, neznám detaily, které ve svém příspěvku popisujete, nicméně jako pravidelný čtenář Hydeparku a občasný (u některých témat bohužel častý) přispěvovatel se musím ohradit proti Vašemu vyjádření. (Komentuji pouze a jen to, co jsem četl na Příbramsko.eu) V příspěvcích a komentářích pana Dvořáka jsem nikdy nezaznamenal ani náznak porušení Vašeho kodexu (četl jsem ho 3x). Naopak, pan Dvořák zde čelil mnohdy až neuvěřitelné zášti a přízemnosti od většinou hrdinných anonymů, kteří si někdy nebrali servítky. Přesto jste napomínal pana Dvořáka, který se často pouze slušně bránil těmto samozvaným intelektuálům. Je smutné, že právě na tomto serveru, který jsem považoval za poslední svobodné medium v Příbrami, přišla na řadu „cenzura“. Pravdou ovšem je, že je to Vaše médium a snad nemá nikdo právo Vám nařizovat, koho příspěvek zveřejníte a koho ne. Z mého pohledu je Vaše rozhodnutí pro mě o to smutnější, že je to „cenzura“ jiného názoru, který je mnohdy založen na faktech a zdravém selském rozumu, jen hold nekoresponduje s tím, co se snaží o sobě prezentovat radnice… Chtěl jsem svůj poslední příspěvek v Hydeparku zakončit poněkud delším citátem pana Wericha, který mě k tomu napadl, ale nechtěl jsem nakonec porušit ten Váš kodex. Tak jeden slušný: „Slepá víra v autoritu je největším nepřítelem pravdy.“ A. Einstein. P.S.: Tak snad už tu budete mít jenom radnicí vysněnou nepolitickou politiku a omlouvám se, že to není k tématu článku…
Autor:Jaroslav Hodrment Vloženo: 2020-05-25 15:06:29 IP: 176.98.110.***
Richard Hadač: Pane Hadači, bylo by směšné obhajovat se právě před Vámi, tedy uvádím spíše pro ostatní čtenáře to, co je důležité: pana Ing. Dvořáka jsem dlouhodobě upozorňoval (bohužel nejen jeho), že se jeho texty stále více dostávají do kolize s Kodexem diskutéra, jehož dodržování na našem serveru v nezměněné formě vyžadujeme již od roku 2008. Bohužel má opakovaná ústní i písemná upozorňování a poměrně rozsáhlá zdůvodňování, jimž jsem věnoval hodně energie a času, ani v nejmenším neakceptoval a tudíž ani pro mne nebyla další, původně velmi dobrá, spolupráce nakonec již možná. Pan Dvořák se poté rozhodl své Postřehy zveřejňovat na jiném serveru - zde ovšem uvedl, že jsem mu jeho Postřehy odmítl nadále zveřejňovat (což je v podstatě pravda), avšak důvod toho mého odmítnutí zde nevysvětlil. Pro čtenáře bych chtěl pro dokreslení vážnosti situace dodat, že od roku 2008 odmítla naše redakce zveřejnění autorského článku pro porušení Kodexu diskutéra pouze třikrát, a to vždy z velmi závažných důvodů.
Autor:Tomáš Mosler Vloženo: 2020-05-23 20:04:49 IP: 109.81.211.***
K "mocenské matematice": Nevím, zda se trochu nepřehlíží, že jeden řadový radní (ať už je to kdokoli z jakékoli strany) proti většině mnoho nezmůže. (To samozřejmě platí všeobecně v celé ČR.) Po volbách 2018 mohla pokračovat předchozí koalice ANO+Top, vzhledem k volebnímu výsledku v upraveném uspořádání 5:2. Z toho pro Top jedno místo místostarosty (rozdělení míst ve vedení města 2:1 by odpovídalo rozdělení zastupitelských mandátů). Přenechat případnému koaličnímu partnerovi jeden tento post ale hnutí ANO nevyhovovalo, protože...?
Autor:Richard Hadac Vloženo: 2020-05-23 15:43:00 IP: 176.62.232.***
Pan Hodrment převzal "taktiku" předminulého starosty a přestal zveřejňovat články p. Dvořáka k zastupitelstvu. Učí se sice pomalu, ale učitele má kvalitního a nekompromisního. Čest jeho práci. K p. Švendovi lze pouze podotknout, že právě on a Příbramská TOP 09 přivedla ANO na Příbramskou radnici hlavním vchodem a dělala mu fíkový list celé 4 roky, takže moc nechápu, proč se nyní tolik rozčiluje.
Autor:Honza B. Vloženo: 2020-05-23 10:43:39 IP: 109.72.3.***
V komentářích ANO kádrů a specialistů nic nového.Jedna ubohost vedle druhé.Smutné čtení.
Autor:Jana Vloženo: 2020-05-22 09:09:35 IP: 109.72.12.***
Pan Švenda má plno řečí a článků, ale skutečná práce za ním v době jeho místostarostování vidět moc nebyla.
Autor::DD Vloženo: 2020-05-21 22:49:14 IP: 86.49.231.***
Příbramská opozice je fakt k pláči. Jediné, na co se zmůže, je tohle štěkání, ale když mohla být topka v radě, o to zájem neměla. Po tom, co předvádí, to 15 % v příštích volbách určitě nebude.
Autor:Profous Vloženo: 2020-05-21 21:32:10 IP: 109.81.211.***
Pane Švendo, vaše "politikaření" vám hlasy na post senátora nepřinese, ani v rámci vaší strany TOP 09 vás vaše jednání na politické scéně nevynese do krajských či vámi uvažovaných vyšších stranických sfér, kopete si politický hrob.
Autor:Jiří Holý Vloženo: 2020-05-21 20:40:15 IP: 89.24.173.***
O tom, jak vedení města nic nedělá a není schopno udržet ani městskou kasu, se každý může přesvědčit sám. Stačí se podívat kolem sebe a na stav účtů města. Jistě, může to být věc názoru a preferencí. Nebudu komentovat vaše tvrzení o mocenským pozicích atp., to snad ani nejde. Zastavím se ale u u vašeho "kádrování členů odborných komisí", protože u toho jsem byl. Už jsme to probírali na zastupitelstvu, ale jen to shrnu. Váš zástupce ve sportovní komisi se účastnil pouze 2 z 8 jednání komise. Z posledních dvou už se ani telefonicky neomluvil. A tak ho rada odvolala. Poté, co se stal zastupitelem za p. Váchu, jste p. Huška navrhl znovu za člena komise. Přesto, že jsem vás v dobrém 2 krát telefonicky prosil, ať zvolíte jiného kandidáta, 2 krát jste ho Radě navrhl. Ta ho 2 krát odmítla zvolit, protože člena komise, který nepracuje, nepotřebuje. To je přece pochopitelné. Tento postup Rady jste už dříve prezentoval jako kádrování. Podle mě ale kádrujete právě vy. Trváte na zvolení člověka jenom kvůli stranické příslušnosti, přestože se ukázal jako nefunkční. Myslím, že podobně na tom jsou i další vaše tvrzení.
Autor:Sebastian Vloženo: 2020-05-21 12:12:59 IP: 109.72.6.***
Vážený pane Švendo......zas jen urážky, pláč a naříkání.....ale žádná odpovědnost, žádná snaha být "u toho"... sleduji pečlivě dění ve městě a na radnici a vaše chování a jednání není hodno čestného muže. Tím pro mě už nejste.
Autor:Jan Konvalinka Vloženo: 2020-05-21 10:06:34 IP: 109.72.0.***
Dobrý den. Je chvályhodné, že se opozice po více než dvou měsících probudila a začala opět dohlížet na fungování města. Patrné to bylo na zasedání ZM, kde pan Švenda a panem Králem opravdu energicky a s gustem glosovali kde co. Pan Švenda si neodpustil své tradiční mentorování. Zkusím nyní v pár řádcích reagovat na text pana Švendy. Dozvídáme se nyní, že za záchranu města v době post-covidové vděčíme panu Ing. Dvořákovi, který nám, zřejmě v předjímání pandemie, našetřil dost peněz. Upozorňuji, že tímto nesnižuji práci pana Dvořáka, ale poukazuji na absurditu sdělení pana Švendy. To, že se i v době nouzového stavu dařilo pokračovat v investičních akcích (namátkou: Tylova ulice, Dělostřelecká ulice, Hlediště DAD, Komunikace Orlov-Hájetina, Tlakovací stanice v Orlově, výměna VH sítí v ul. Třemošenská a mnoho dalšího), také zcela nekoresponduje s termínem "investiční impotence". Takto hrubý výraz bych skutečně od představitele TOP 09 nečekal, neb se jedná o poněkud středo-levou rétoriku. Nevím, jak hodně investičně potentní pan kolega Švenda byl, když měl v gesci Sportovní zařízení, jejichž rozvoj nastal až v okamžiku, kdy je do gesce převzala bývalá paní místostarostka. Také bych se mohl ptát na to, proč, jako leader jednání o projektu AQ v minulém volebním období, dopustil, aby projekt nabobtnal do naprosto nezvládnutelných rozměrů. Za připomenutí také stojí to, že byl pan Švenda vyzván, aby volné místo v radě přijal a zabránil tak "uchopení moci". S grácií se z toho vyvlékl a jako důvod uvedl, že se nechce cítit jako fíkový list. Nebo nechtěl mít zodpovědnost? Nebo je snazší z druhé strany kritizovat, než se sám podílet na řešení? Je fakt snazší přirovnat vedení města k totalitnímu režimu, s kterým není radno si zahrávat, než se byť jen maličko pokusit převzít zodpovědnost.Zeptejte se, pane Švedno, paní Vesecké nebo pana Chrastiny na to, jak absolutistický monarcha jsem, jak nepřipouštím diskusi a jak pod bustou AB likviduji jednoho odpůrce za druhým. Možná budete překvapen, že opak je pravdou. Jk

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka