www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Toulky středočeskou krajinou z pohodlí domova

2021-04-06 09:37:47 | Linda Dlouhá ©

Ačkoliv nám vládní nařízení nedovolují překročit okresní hranice, vydat se na toulky středočeskou krajinou můžete i z pohodlí svého domova. Stačí si pustit známé české filmy a pohádky, které vás do středních Čech přenesou. Sledovat filmové stopy vašich oblíbených filmových či pohádkových postav pak zpestří nejeden dobrodružný výlet.

Foto

Drábské světničky.
(Zdroj foto Středočeská centrála cestovního ruchu)

Tipy na filmy a filmová místa vám přináší Středočeská centrála cestovního ruchu.

Křivoklátsko a hrad Křivoklát

Každý kout země je prostoupený napínavými příběhy, které umělci s notnou dávkou fantazie dokážou vidět. A mezi ně patřili Ota Pavel a Karel Kachyňa, spisovatel a režisér, tvůrce povídek a filmový kouzelník. Ota Pavel miloval Křivoklátsko a svoji lásku ke kraji, který byl odpradávna jen málo osídlen a díky tomu zůstal až dodnes pokrytý lesy, podmanivě popsal ve svých textech. Karel Kachyňa dokázal jeho vzpomínky převést do filmového jazyka tak, že vznikly snímky, na něž je možné dívat se znovu a znovu – Smrt krásných srnců a Zlatí úhoři. Stejně tak září na plátně i hrad Křivoklát, který je oblíbenou lokací jak českých, tak zahraničních filmařů. Hrad, který filmem žije již od 50. let a jeho hvězdná kariéra jen tak neskončí. Díky své pozdně gotické podobě a relativní blízkosti Prahy se Křivoklát stal oblíbenou destinací turistů i filmařů. Účinkoval ve více jak 30 filmech – v některých se pouze mihnul, v jiných zazářil v celé své velkoleposti. Do oka padl i zahraničním štábům, které v jeho zdech natáčely scény například z filmu Wanted, koprodukčního snímku Bathory nebo třeba v Kletbě bratří Grimmů, kde bylo místem svatby zlé královny alias Monicy Bellucci.

Drábské světničky a zřícenina hradu Valečov

Věříme, že se ve štábu snímku o medvídkovi Kukym nenajde nikdo, kdo by se rád nevracel zpět na místo činu, do lokality, kde se loutkový film scénáristy a režiséra Jana Svěráka natáčel – do Drábských světniček v Českém ráji. Tato bývalá skalní pevnosti, z níž je úžasný výhled do okolí, zanechá mocný dojem v každém, ať už je vám sedm, nebo o čtyřicet více. Je to oblast, která je jako útočiště, v němž si odpočinete od každodenního shonu a městského hluku. Také je to kraj, který v malých i velkých podněcuje představivost a vyvolává touhu snít. Jako reálnou kulisu využili filmaři i zříceninu hradu Valečov, která stojí na skalních útvarech při západním okraji Českého ráje, a to například pro pohádky Lotrando a Zubejda, RumplCimprCampr, Dešťová víla, stejně jako se zde natáčely sekvence pro film podle předlohy Aloise Jiráska Poklad hraběte Chamaré s Eduardem Cupákem, či Slavné historiky zbojnické.


Linda Dlouhá ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka