www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Tipy na výlety inspirované Stavbou roku Středočeského kraje 2021

2021-10-05 09:26:32 | Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©

Na slavnostním vyhlášení 8. ročníku prestižní soutěžní přehlídky Stavba roku Středočeského kraje 2021, které se uskutečnilo 30. září v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, byly vyhlášeni vítězové v jednotlivých kategorií. Soutěž je vypsaná pod záštitou hejtmanky Petry Peckové. Titul Stavba roku Středočeského kraje 2021 získala novostavba pavilonu rehabilitace v Benešově.

Foto

Konopiště.
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)

Cenou hejtmanky Středočeského kraje za přínos Středočeskému kraji 2021 byla vyznamenána revitalizace areálu kostela sv. Bartoloměje v Kolíně. Kromě toho bylo uděleno i několik dalších ocenění. Soutěž má představovat a oceňovat činnost investorů, architektů, projektantů a dodavatelů realizovaných staveb. Inspirujte se oceněnými díly a jako cíle výletů zvolte Kolín, Benešov a jejich blízké okolí.

Benešov je městem v Posázaví, známým díky blízkému romantickému zámku Konopiště s rozlehlým parkem. Návštěvníci zámku mají od 21. září 2021 možnost obdivovat v místní zbrojnici mimořádně zachovalý renesanční zdobený štít, který ze zámecké sbírky, patřící arcivévodovi Františku Ferdinandovi d`Este, před téměř 80 lety ukradli nacisté. Po dlouhém dohledávání a vyjednávání si ho česká delegace slavnostně převzala v Muzeu umění ve Filadelfii a byl navrácen na Konopiště.

Z městských památek přitahuje pozornost torzo presbytáře klášterního kostela minoritů, jehož původní podoba padla za oběť husitským válkám a později švédským nájezdům. Moderní dobu v Benešově zastupuje Muzeum umění a designu, zaměřené na tvorbu 20. století a tvorbu současnou. Za adrenalinem i odpočinkem lze v Benešově vyrazit do Stone Parku. Poblíž města je možné navštívit Farmpark Soběhrdy se zvířaty z celého světa a celou řadou atrakcí. Letos je otevřený do 31. října. Zábavné vyžití nabízí také Lanový park Slapy, kde jsou připravené trasy pro odvážné všech věkových kategorií. Otevřeno letos bude už jen příští víkend. Malým i velkým automobilovým závodníkům udělá radost návštěva Retroautomuzea ve Strnadicích.

Kolínu se díky místním židovským památkám přezdívá „Jeruzalém na Labi“. Z výšky si královské město lze prohlédnout z rozhledny Vodárna, vzniklé z bývalé vodárenské věže, anebo ze středověké věže Práchovna. V blízkém parku jsou k vidění sochy medvědů ze známé pohádky Potkali se u Kolína. Dominantou města je chrám sv. Bartoloměje od Petra Parléře, který byl spolu s okolním areálem revitalizován. Veřejnosti tu bylo v loňském roce otevřeno Bartolomějské návrší, které je unikátním zákoutím v historickém centru města a nabízí neobvyklé pohledy na kolínskou dominantu. K návštěvě láká zdejší kostnice s bohatou ornamentální výzdobou i budova bývalé farní školy s interaktivní expozicí. Z místní zvonice se naskýtají krásné výhledy nejen na celý oceněný areál.

„V letošním roce si připomínáme 150 let od narození slavného architekta Jana Kotěry a právě poblíž Kolína je možné vidět dva zámky, na nichž se podílel. Prvním z nich je nový zámek v Ratboři, který dnes slouží jako elegantní hotel Chateau Kotěra s vyhlášenou restaurací. V jeho těsném sousedství stojí i starý zámek, který byl podle Kotěrových plánů upraven do současné podoby,“ říká Karolína Kratochvílová, projektová manažerka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Zámek v Ratboři, který dnes slouží jako elegantní hotel Chateau Kotěra.
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)


Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka