www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Středočeský kraj podpoří 3 miliony Kč projekty posilující biodiverzitu v krajině

2021-07-30 09:12:46 | Středočeský kraj, Martina Kemrová a redakce ©

Rada kraje na včerejším zasedání schválila vyhlášení výzvy na poskytnutí dotací v celkové výši 3 miliony korun ke spolufinancování projektů z Operačního programu životního prostředí se zaměřením na posílení biodiverzity v krajině. Žádosti je možno podávat v od 4. 8. 2021 do 15. 9. 2021.

Foto

Rybník Drahota.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

„Ubývání biodiverzity, tedy rozmanitosti živých organismů, je jedním z nejvážnějších problémů současnosti,“ vysvětluje radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková, a doplňuje: „Naší výzvou proto chceme kofinancováním podpořit např. projekty zaměřené na vznik či obnovu mokřadů a tůní, ale i jiné projekty sledující stejný cíl.“

Projekty, které chce kraj podpořit, by proto měly mít za cíl péči o vzácné druhy a jejich biotopy, dále péči o cenná stanoviště a jejich obnovu a v neposlední řadě pak i posílení přirozené funkce krajiny s důrazem na vytváření, regeneraci a prohloubení funkčnosti krajinných prvků, které pomohou zvýšit schopnost krajiny zadržovat vodu.

„Mokřiny a tůně všeho druhu byly v minulosti likvidovány nebo došlo k jejich přetvoření na rybníky, vodní nádrže, pole, lesy nebo jiné využitelné plochy. Vodní toky byly napřimovány a kanalizovány a často jim bráníme k přirozené změně řečiště. Budováním tůní tak nahrazujeme přirozený proces jejich vzniku a navracíme krajině dávno zapomenutou tvář. Vracíme do krajiny něco, co sem odedávna patřilo a patří,“ vysvětluje radní Skopalíková.

Zájemci o poskytnutí dotací mohou podávat své žádost prostřednictvím datové schránky či přímo na krajský úřad Středočeského kraje od 4. 8. 2021 do 15. 9. 2021.

Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách Středočeského kraje, případně se mohou obrátit na PhDr. Jaromíra Synka, odborného referenta pro řízení projektů v oblasti životního prostředí (synek@kr-s.cz).


Středočeský kraj, Martina Kemrová a redakce ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka