www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Příběh prince Tassila z Hořovic

2021-02-22 10:24:06 | Květuše Ernestová ©

Filip Strejc, student Základní umělecké školy Josefa Slavíka ve třídě Květuše Ernestové, nazpíval nejslavnější píseň norsko-irského dua Secret Garden You Raise Me Up z alba Once in a Red Moon z roku 2002. Autorem hudby je Rolf Undsæt Løvland, norský skladatel, aranžér a pianista, text napsal irský textař a romanopisec Branden Graham.

Foto

Filip Strejc, studuje ISŠ HPOS Příbram.
(Foto Květuše Ernestová)

Píseň nahrály stovky dalších umělců, mez jinými Josh Groban, Russell Watson, Westlife, Sissel Kyrkjebø, Becky Taylor, Celtic Woman, Lena Park, Robert Tremlett, Il Divo, Rhydian a Sergio Dalma. Světový hit s českým textem Eduarda Krečmara Mně sílu dáš u nás proslavil Josefa Vágnera, Radima Schwaba nebo česko-slovenské vokální seskupení 4 Tenory. Filipův videoklip evokuje tragický životní příběh bratra majitele hořovického panství a akrobatického letce TASSILA prince Hanau, hraběte Schaumburga (21.12.1901, Söcking bei Starnberg - 16.5.1932, Klecany u Prahy), od jehož narození letos uplyne 120 let.

Zápis z hořovické kroniky uvádí, že dne 19. května 1932 v 11 hodin dopoledne konal se v Hořovicích slavný pohřeb jednatřicetiletého letého Tassila prince z Hanau, hraběte ze Schaumburgu, bratra zdejšího velkostatkáře Jindřicha Hanau - Schaumburga, který se zabil při letecké akrobacii u Klecan 16. května 1932 odpoledne. Tassilo patřil mezi známé říšskoněmecké letecké akrobaty a byl znám u nás z celé řady produkcí. Právě se vrátil z leteckého dne, pořádaného svazem čsl. letců v Prostějově. Chtěje předvésti svému známému, průmyslníku Beniesovi v Klecanech, některé ukázky akrobacie, zřítil se do řepného pole a za krátko na poli skonal.

Pohřeb se konal z hořovického zámku. Po výkropu v hlavním sále šel průvod, v němž asi padesát členů příbuzenstva ze šlechty německé, rakouské i bývalé československé (mezi nimi i operní pěvkyně Jarmila Novotná, choť liteňského velkostatkáře Daubka) do děkanského kostela a odtud k rodinné hrobce Morice z Hanau. Ministerstvo národní obrany věnovalo věnec, pohřbu se účastnili jeho zástupci i 20 členná delegace čsl. leteckých pluků, zástupci Masarykovy Letecké ligy, ministerstva veřejných prací, pražských úřadů a na 3000 osob z města a okolí.

Při pohřbu kroužila nad hřbitovem eskadra tří čsl. letadel. Zástupci obce se oficiálně neúčastnili. Jindřich Hanau, který dal natisknouti české úmrtní oznámení, poděkoval obci za účast obyvatelstva při pohřbu. Městská rada poslala mu nato dodatečně soustrast a velkostatek podělil na paměť tragického neštěstí 134 chudé darem.

Tassilův pokoj na zámku v Hořovicích byl po jeho smrti rodinou ponechán v intaktním stavu a pietně udržován. Do dnešních dnů se tak dochovalo množství osobních věcí mladého šlechtice, které dávají návštěvníkům možnost nahlédnout do jeho nejhlubšího soukromí. V prádelníku je dosud část Tassilova šatníku, zachovaly se trosky jeho havarovaného letadla, padák i kombinéza, kterou měl v době neštěstí na sobě.

Tassilo princ z Hanau, hrabě ze Schaumburgu.
(Zdroj Květuše Ernestová)


Květuše Ernestová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka