www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Parkování nově i v kratších intervalech

2020-02-04 09:34:25 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Město Příbram je rozděleno do několika parkovacích zón, kde je výše plateb nastavena dle atraktivity lokality. Nyní dochází k úpravě sazeb u parkovišť s parkovacími automaty a závorami.

Foto

(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Parkovací zóny s parkovacími automaty jsou ve městě celkem čtyři – červená, modrá, zelená a oranžová. Další dvě zpoplatněná parkoviště fungují v režimu závory. Parkovné ve zmíněných zónách je nastaveno dle atraktivity a vytíženosti, u některých je dokonce možné zvolit výhodné celodenní stání nebo zakoupit měsíční parkovací kartu. Rada města odsouhlasila úpravu, díky níž bude možné v červené a modré parkovací zóně zvolit a zaplatit kratší dobu parkování, než byla doposud stanovená hodina.

„Parkovací automaty jsou nastaveny na minimální platbu za jednu hodinu, což je pro motoristy v některých lokalitách nevyhovující. Nově je parkovné upraveno tak, že minimální platba je na všech placených parkovištích stanovena na 10 korun. V červené a modré zóně bude možné zvolit platbu za kratší dobu stání, než je tomu nyní. V reálu v červené zóně, tedy na náměstí T. G. Masaryka, budou moci parkující navolit parkování na dvacet minut a u modré zóny bude možné zvolit půlhodinové stání. Tímto krokem chceme ulevit občanům, kteří potřebují ve zmíněných lokalitách vyřídit pouze krátké pochůzky a platba za hodinu stání pro ně byla nadbytečná a drahá,“ uvedl ke změně starosta města Jan Konvalinka.

Zatímco v červené a modré zóně dochází k úpravě, kdy je možné platit za kratší dobu, na parkovišti u nemocnice dochází k rozšíření nabídky. Zde bude nově možné zakoupit měsíční parkovací karty, které umožňují držitelům každodenní stání za částku 300 korun měsíčně.

Nyní nastává část technické úpravy samotných parkovacích systémů. „V Příbrami máme dvě parkoviště se závorou a dvacet parkovacích automatů celkem od čtyř dodavatelů, přičemž nejstarší parkovací automaty jsou z roku 2004. S ohledem na tyto skutečnosti je nutné počítat s možností, že se nepodaří všechny automaty nastavit na nový režim ve stejném termínu. Intenzivně jednáme s jednotlivými dodavateli o co nejrychlejší spolupráci při nastavení systému,“ dodal Jan Konvalinka.

Nový ceník parkovného na parkovacích automatech
(Cena parkovného vejde v platnost po přenastavení parkovacích zařízení!)

Červená zóna – min. platba 10 Kč (20 minut), první a každá další hodina 30 Kč.

Modrá zóna – min. platba 10 Kč (30 minut), první a každá další hodina 20 Kč.

Zelená zóna – min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč, platba za celý den 30 Kč, platba za celý měsíc 120 Kč.

Oranžová zóna – min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 10 Kč, celodenní stání 30 Kč.

Parkoviště u nemocnice – min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč, platba za celý den 50 Kč, platba za celý měsíc 300 Kč.

Parkoviště u hřbitova – min. platba 10 Kč (60 minut), každá další hodina 20 Kč,
platba za celý den 50 Kč, platba za celý měsíc 300 Kč.


Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:panek Vloženo: 2020-02-05 18:04:22 IP: 88.101.166.***
... které přinese parkování všem
Autor:panek Vloženo: 2020-02-05 18:03:23 IP: 88.101.166.***
Jasně, že parkování lze vyřešit. Velmi jednoduše řečeno vytvořením modrých zón s rezidentním parkováním a s časovými zónami. Pro rezidenta první auto zdarma a každé další za velké peníze, časové zóny s poplatky dle vytíženosti lokality s pružnou výší jednorázového parkovného. Kdo nebude platit mobilem, nechť platí vždy vyšší sazbu. Jiná cesta než zpoplatnění neexistuje. Jednoznačně nesouhlasím se stavbou parkovacích domů z městských peněz, to že si kdokoli opatří byt přece neznamená automatický nárok na parkovací místa. Naopak parkovací domy jako P+R samozřejmě ano a zpoplatněné. Ovšem všechno výše uvedené je v podstatě represe a nikoli řešení, které přinese parkování. Takové řešení prostě neexistuje.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-05 10:45:09 IP: 109.72.0.***
Pardon: "A ne u autobusáku, tam bude v podstatě zbytečný."
Autor:Redakce Vloženo: 2020-02-05 09:18:41 IP: 176.98.110.***
Vážení diskutující, obracím se na Vás s důraznou žádostí, abyste ve svých diskusních příspěvcích nepoužívali vulgarismy, byť skryté za vytečkování či číselné variace. Smyslem této diskuse nejsou ani urážky kohokoli či vnášení politických sporů, ale slušná a věcná polemika. Pokud budou tyto diskuse postrádat smysl, nebudou ani otevírány. J. Hodrment
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-05 08:17:41 IP: 109.72.0.***
Ale ono to řešení má, i když ne stoprocentní. A tím je parkování pod nebo nad zemí.. Zaklínadlo peníze neberu-když můžeme uvažovat o plavečáku za půl miliardy, tak na tři parkovací domy bysme asi taky mohli mít. A ne u autobusáku, tam bude k ho..u.
Autor:S930 Vloženo: 2020-02-05 08:07:30 IP: 109.72.5.***
zatím jen všichni nadáváme, že není kde parkovat. Jasně, že ne. Uvědomuje si někdo fyzické možnosti města v poměru k množství aut ? Fyzično města je konstantní. Tedy střed a přilehlé okolí (parkoviště na Brodě asi nebude nyní řešením). Proti tomu stojí exponenciální růst množství aut. Tak snad je jasné, že zkrátka nebude a není kde parkovat. Buďme vděční za to, že vzniknou dvě místa někde. I když i to je za cenu likvidace části zeleně(jistě se nám bude líbit ve městě kde mezi domy je pouze asfalt či dlažba). Holenkové, blíží se doba (a to velice rychle) kdy při nákupu vozu budete muset prokázat zajištění parkování. Současně jako nový majitel vozu budete v místě trvalého pobytu nuceni zaplatit jednorázovou daň z parkování (a ta nebude malá). Nevážíme si toho co máme.
Autor:Milan Vloženo: 2020-02-04 23:30:16 IP: 85.13.88.***
Pro mne je zarážející informace, že má město parkovací automaty od 4 různých dodavatelů. Znamená to, že platíme 4 x zbytečný servis a 4x cestovné. Jestli je to stejné i s lavičkami, koši, semafory, světly VO a autobusovými zastávkami, tak se nedivím, že to v Příbrami vypadá jak to vypadá. Veškeré peníze spolykají servismani nejrůznějších firem. Pane starosto, zamýšlíte se trochu nad tím co činíte? Vzhledem tomu, že většina parkovacích automatů byla instalována za posledních 5 let, jde tento kostlivec za vládou ANO. Příště tedy, prosím, více přemýslejte, páni a paní radní. Jestli Vám ovšem o město vůbec jde. Z toho co píšete to tak nevypadá.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-04 21:40:15 IP: 176.98.110.***
panek: Dovolím si lehkou polemiku. Nemohu s Vámi souhlasit, že zrovna ve městě, jako je Příbram, nelze parkování vyřešit!!! (Ostatně se to už přeci několik let řeší) Ano, nacházíme se v době, kdy je více než jasné, že dalších deset možná dvacet let bude nejvíce aut, které je/bude potřeba někde zaparkovat. Otázka je, co ty „klauni“ dělají pro to, aby měli zejména občané města „Kocourkova“ kde parkovat!!! A to jak u svých domovů, nebo v centru „starého“ města, kam stejně 90% aut dojíždí pracovat (a to v tom lepším případě), nebo odložit auto pro cestu do Prahy. No jo: „Uděláme krok (A), krok (B) plánujeme (ostatně jako všechno…), a co bude za pět let, je nám stejně jedno, protože nejsme zdejší a budoucnost neplánujeme, protože na radnici beztak už nebudeme!!!“
Autor:panek Vloženo: 2020-02-04 20:07:31 IP: 88.101.166.***
Parkování vyřešit nelze. Každé nové parkoviště je do měsíce plné, aut je prostě moc. Nevím jestli jsou modré zóny definitivní řešení, v Praze ztratily smysl, tam po několika letech je opět plno a rezidenti se vztekají, že i když platí, tak neparkují.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-04 19:03:52 IP: 176.98.110.***
Jaroslav: Dnes musím naprosto souhlasit s Vámi, tedy kromě jednoho malinkatého detailu…;), tyto argumenty nejsou k smíchu, ale jsou to naprosté 3,14čoviny. To už snad není ani možné…!!!
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-04 14:05:16 IP: 109.72.0.***
Ok. A dál? Jak to pomůže na Příbrami VII, VIII, na Drkolnově, Rynečku a okolí..? Pojďme konkrétně říkat: Kdy zavedeme další zóny? Ne letos, ne v létě, ale od 1.dubna, nebo od 1.září, zkrátka kdy. Kde a kolik postavíme nových parkovacích míst? A neříkejme si tři místa za II. poliklinikou... To jsou argumenty k smíchu, které absolutně nic neřeší a v lokalitě nejen, že nepomohli. Nepomohlo ani xx míst v Legionářů. Kdy budou hotové? Kdy vyřešíme kontrolovatelnost parkovišť - zmíněné vozidlo s kamerami nebo více parkovišť se závorou? V tuto chvíli jsme se nedozvěděli ani za jak dlouho konkrétně budou nové změny provedené a z mých otázek bych si tipnul, že se nedozvíme už vůbec nic. Poslal bych tento dotaz i na web města panu starostovi, ale mám obavu, že by to na výsledku nic nezměnilo. Zkrátka předvolební slib Vyřešíme parkování, se zatím nejeví ani v obrysech. Tedy mě ne.. Nebo o tom radnice zatím neinformuje a chystá si to jako velkou bombu a všem nám, nevěřícím Tomášům, zavře ústa a bude moci říct: Vyřešili jsme (alespoň jednu lokalitu). Moc bych to městu přál. Do té doby jsem nevěřící Tomáš...

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka