www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Památník Vojna ožije jiným divadlem

2021-11-16 08:25:27 | Tomáš Bílek ©

Život komunisty perzekuované boromejky, ctihodné matky Vojtěchy, či dramatizaci vlámského románu Pojď sem, ať ti můžu dát pusu, který hledá odpovědi na základní otázky života. To vše je na programu V. ročníku Festivalu Divadla Dagmar, který i tento rok proběhne 17. a 18. listopadu v Památníku Vojna v Lešeticích.

Foto

Dýchám i nečtené řádky.
(Zdroj foto: autor článku)

Festival Divadla Dagmar se poprvé uskutečnil v roce 2016. Jako realizátorům nám přišlo škoda, že jedno z nejzajímavější malých divadel v republice, které se soustavně zabývá dramaturgií bolesti, tedy otvírá témata, která jsou živá, palčivá a bolavá (komunistické lágry, odsun Němců, hrdinství jedince proti totalitě) nemá svůj festival. Bylo nám ctí, že Hana Franková, umělecká šéfka a režisérka Divadla Dagmar byla nadšena touto myšlenkou a souhlasila.

V letošním roce nabídneme dvě představení, obě se odehrají v Památníku Vojna v Lešeticích u Příbrami:

Středa 17. listopadu v 19.00 hodin Pojď sem, ať Ti můžu dát pusu

Dramatizace stejnojmenné knihy vlámské spisovatelky a publicistky Griet Op de Beek. Románu o dětství, ale také o rodičovství. O zlomených lidech a o tom, jak neúmyslně ubližují ostatním. O tom, kde končí odpovědnost a začíná vina. O tajemstvích a samotě. O nemoci a mlčení. O tom, jak je nebezpečné být silný. O zapomínání a neschopnosti zapomenout. O odvaze zachránit sebe sama. A samozřejmě také o lásce. Protože ta je vše, co máme, nebo alespoň téměř vše.

Čtvrtek 18. listopadu v 19.00 hodin Dýchám i nečtené řádky

Scénická kompozice z dopisu Antonie Hasmandové, Matky Vojtěchy, vězněné komunistickým režimem od roku 1952 do 1960.

Divadlo Dagmar je otevřené společenství profesionálních umělců, které vede pedagožka DAMU, režisérka a herečka Hana Franková, která byla za svou celoživotní práci oceněna Cenou ministerstva kultury. Představení Divadla Dagmar patří k jedněm z nejvíce oceňovaných her na přehlídkách mladých a experimentálních divadel. Poetika tohoto divadelního souboru je nevtíravá a rozhodně se jedná o představení, která je možno označit nálepkou „Pro náročného diváka“. Témata jsou vybrána tak, aby rezonovala se specifickým prostorem lágru.


Realizovat festival v době koronavirové krize má svá úskalí, proto letos nemáme šestý, ale teprve pátý ročník festivalu. Samozřejmě pro vstup na festival platí aktuální platná epidemiologická opatření. Akce se uskuteční díky finanční podpoře obce Milín a Hornického muzea Příbram.

Tomáš Bílek
pořadatel


Tomáš Bílek ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka