www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Opuštěné chaty lákají zloděje

2021-12-23 08:44:54 | PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Během posledního týdne přijali policisté oznámení o vykradení pěti chat, jednalo se o tři objekty na Milínsku u obce Lazsko a Vrančice a dvě chalupy na Dobříšsku v Mokrovratech. Pachatelé způsobili celkovou škodu poškozením ve výši 76 tisíc korun a dále škodu 43 tisíc korun odcizením různých věcí.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

Ukradli nářadí, televizor, ale i plato vajec, plechovku párků a tři páry pracovních ponožek. V jedné chatě si nezvaný návštěvník dokonce rozdělal oheň v krbových kamnech a uvařil čaj.

S příchodem chladnějšího počasí navštěvují majitelé své chaty velmi zřídka, této skutečnosti pak využívají zloději. Vybírají si především odlehlé a špatně zabezpečené chalupy. Většinou vypáčí dveře či rozbijí okno. Kradou a odnáší vše, na co přijdou, různé nářadí, jídlo, pití, jízdní kola, elektroniku apod.

V silách policie určitě není chránit každé obydlí, i když provádíme namátkové kontroly v rekreačních oblastech. Na vykrádání objektů se zaměřuje preventivní projekt s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který představuje souhrn opatření při ochraně domů, bytů a chat. Hlavním nástrojem projektu je mobilní aplikace „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody na zabezpečení majetku, k dispozici je na Google Play nebo v App Store.

Cílem projektu je vzbudit u majitelů obydlí zodpovědnost k vlastnímu majetku, zájem o jeho zabezpečení, ale klade také důraz na větší všímavost vůči svému okolí, případný pohyb podezřelých osob a vozidel je třeba nahlásit na bezplatnou linku 158.


PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka