www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Navštivte Drtinovu rozhlednu

2020-08-25 08:12:48 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Na levém břehu Slapské přehradní nádrže, nedaleko Živohoště na vrchu Besedná (496 m), je od roku 2015 zpřístupněna obnovená rozhledna, nazvaná podle významného místního rodáka Františka Drtiny. Původní rozhledna zde byla otevřena již v roce 1926.

Foto

Drtinova rozhledna.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

FotoProf. PhDr. František Drtina (1861 - 1925) se narodil v blízkém Hněvšíně. Filosof, básník, profesor filosofie a pedagogiky na Filosofické fakultě University Karlovy byl blízkým přítelem T. G. Masaryka, s nímž byl v letech 1907 - 1911 poslancem říšské rady ve Vídni. Po vzniku samostatné Československé republiky se stal poslancem Národního shromáždění. Jako státní tajemník ministerstva školství a národní osvěty se významně podílel na utváření československého školství.



Díky úsilí obce Chotilsko a místních spolků se podařilo na základech původní již rozpadlé rozhledny, která měla podobu husitské palice, vybudovat v roce 2014 rozhlednu novou. Ta je veřejnosti zpřístupněna od roku 2015.

Zastřešená vyhlídková plošina dřevěné montované stavby obnovené rozhledny je ve výši 21 m. Na plošinu se dostaneme pohodlným dřevěným schodištěm.

Z Drtinovy rozhledny můžeme vidět řadu blízkých vrcholů Středního Povltaví, ale i vzdálený Třemšín, příbramskou Vojnu, brdský meteoradar Praha, Tok, Brdu, Písek, Studený vrch nebo Jistevník, nedalekou rozhlednu na Veselém vrchu, také areál na mníšecké Skalce. Za příznivého počasí odtud zahlédneme i Cukrák a za ním Říp.

Původní Drtinova rozhledna.
(archivní foto)
Pohled z obnovené Drtinovy rozhledny.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka