www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Namrzlé vozovky

2020-11-26 09:39:08 | PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Počasí nám začíná ukazovat i svou horší stránku, kvůli poklesu teplot jsou pak namrzlé silnice. Pro mnohé řidiče není jednoduché zvládnout jízdu na zledovatělé nebo zasněžené vozovce. Než si na tyto nové podmínky zvyknou, dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

Je potřeba předvídat, že komunikace budou klouzat a této skutečnosti je nutno především přizpůsobit rychlost vozidla.

Jízdu na kluzkém povrchu silnice I/4 v katastru obce Zalužany nezvládl dne 24. listopadu v ranních hodinách 67letý muž. Po projetí zatáčky přibrzdil, poté dostal s vozem smyk a vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do břehu silničního příkopu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale způsobená škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

Zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu jsou povinné od začátku listopadu do konce března, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se během jízdy může na vozovce sníh a led vyskytnout. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a namrzlé silnici, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkou a díky nim se také vozidlo snadněji ovládá. Za ztížených povětrnostních podmínek je velmi důležité plně se věnovat řízení a pro tzv. sváteční motoristy je lepší vůbec v tuto dobu nevyjíždět. Rozhodně by také řidiči neměli zapomínat na používání nemrznoucích směsí a vozit s sebou škrabku na okna.


PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka