www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Na Svaté Hoře turistická sezóna ještě nekončí

2021-10-06 09:27:23 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

Prohlídky areálu s průvodcem i bez průvodce se zapůjčeným textem, prohlídku zvonice, sklepení a klenotnice, je možno absolvovat až na výjimky každý den v otevírací době prodejny. Také návštěvu svatohorského muzea není třeba objednávat, je k dispozici každý den po celý rok rovněž v otevírací době prodejny.

Foto

Svatá Hora.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Oslavy 100 let od založení Matice svatohorské 20. 11. 1921
Dne 20. listopadu 1921 byla založena Matice svatohorská. Výročí 100 let si připomeneme v sobotu 20. 11. 2021 při děkovné mši svaté v 17 hodin. Součástí oslav bude i varhanní koncert v 18 hodin v bazilice. K této příležitosti bude vydána pamětní medaile, kterou si můžete zakoupit v prodejně v ambitech.

Souvislé čtení a naslouchání celého Nového zákona 26. - 27. 11. 2021
26. listopadu 2021, 18:00 – 27. listopadu 2021, 17:00
Souvislé čtení a naslouchání Nového zákona - bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře v Příbrami
Od pátku 26. 11. 2021 od 18.00 h do soboty 27. 11. 2021 do 17.00 h se poprvé uskuteční čtení a naslouchání celého Nového zákona v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře v Příbrami. Bazilika bude nepřetržitě otevřena. Zájemci o čtení se mohou zapsat do seznamu, který je v sakristii. Pravidelné mše svaté v tuto dobu budou v jiném prostoru.

Vyrobte si vlastnoručně adventní věnec ve sklepení
Sobota, 27. listopadu⋅14:00–18:00
Akce proběhne již počtvrté ve svatohorském sklepení pod vedením floristky pí. Štěpánky Sobotkové. Veškerý materiál na výrobu i občerstvení je zajištěno. (Jedno dítě v doprovodu dospělého a výroba jednoho věnce je jedna vstupenka za 600 Kč). Na závěr výroby je možnost požehnání nových adventních věnců. Kapacita je omezena. Předprodej vstupenek bude v prodejně na Svaté Hoře.

Výstava "Požár Svaté Hory" v rohové Plzeňské kapli
Dne 27. dubna 1978 vypukl na Svaté Hoře rozsáhlý požár. Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře vytvořila ve spolupráci se Státním okresním archivem Příbram výstavu k připomenutí této tragické události. Výstava s názvem „Požár Svaté Hory 27. 4. 1978 a její rekonstrukce“ těží z dobových dokumentů a přibližuje jak průběh požáru, tak v kontextu dobových poměrů téměř neuvěřitelně rychlou rekonstrukci areálu. Výstava je umístěna v rohové Plzeňské kapli a je volně přístupná v otevírací době prodejny. Vstupné dobrovolné. Rovněž vyšla publikace dr. Smolové stejného názvu rozšířená ještě o další informace o požáru. Ke koupi je v Prodejně na Svaté Hoře či ve Státním okresním archivu Příbram. Jistě je i vhodným dárkem.
Výstava je volně přístupná v otevírací době prodejny, vstupné dobrovolné.

Výstava „Varhany“ na Svaté Hoře
V prostorách Svatohorského poutního muzea v dolní chodbě barokní rezidence je pro vás připravena zbrusu nová expozice „Varhany nejen svatohorské.“
Víte, jak objednat nové varhany? Jak se takový nástroj navrhuje a co vše je třeba zohlednit? Tušíte, jak různorodé mohou být varhanní píšťaly a kolik jich varhanní skříň ukrývá?
Kolik vína by se asi vešlo do největší z nich – a proč by nás to vůbec mělo zajímat?
Série panelů vás provede historií varhan v kontextu evropských dějin, vnitřní stavbou nástroje (a neopomene vás vtáhnout do problematiky pořízení nového nástroje). Samozřejmostí je pojednání o historii stavby dvou současných nástrojů, které zní svatohorskou bazilikou. Výstava je doplněna souvisejícími exponáty – hudebními nástroji, součástkami varhanního stroje, obrazovou dokumentací.
Na snadno ovladatelném přehrávači vás pak čekají hudební ukázky různých způsobů „míchání varhanního zvuku“ registrace, porovnání různých typů varhan a další.
Expozice je přístupná v otevírací době prodejny/muzea. Vstup je bezbariérový.

Výstava "Akce K“ v rohové Mníšecké kapli
Výstava připomíná výročí 71 let od brutální likvidace klášterů komunistickým režimem. Svatá Hora podobně jako další kláštery v Československu byla v noci z 13. na 14. dubna 1950 obsazena příslušníky Státní bezpečnosti (StB), Sboru národní bezpečnosti (SNB)a lidových milicí. Řeholníci byli násilně vystěhováni, drženi v internaci, nuceni pracovat v továrnách, nastoupit na službu do pomocných vojenských praporů (PTP) a mnozí byli odsouzeni ve vykonstruovaných procesech.
Expozice představuje osobnosti a řeholníky ze Svaté Hory, jejichž životní osudy se změnily během několika hodin. Zároveň nabídne návštěvníkům interaktivní prostor o rozměrech korekce v Leopoldově, Kvádr svobody, podcasty, nahrávky, vzdělávací materiály nebo představí linii zla. Výstava je součástí projektu Naučné stezky - Po stopách politických vězňů s názvem „Zapomenutá místa a příběhy, které nezůstanou zapomenuty.“
Výstava zde bude už jen do 28. 11. 2021. Vstupné dobrovolné.

Výstava "Svaté relikvie a jejich kult" v tzv. klenotnici v Proboštství
V roce 2019 byla prvně nainstalovaná výstava v tzv. klenotnici, prostoru proboštství na Svaté Hoře, které je běžně nepřístupné. V současné době je zde umístěna nová expozice o relikviích a relikviářích s názvem „Svaté relikvie a jejich kult“.
Zhlédnutí expozice je možné každý den. Začátek prohlídky je v prodejně v ambitech pod hodinovou věží. Rezervaci si můžete udělat na tel. čísle 318 429 943. Vstupné je 50 Kč.


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka