www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Na novém lesním hřišti v příbramské osadě Kozičín se mohou vydovádět malí návštěvníci CHKO Brdy

2021-09-08 10:02:41 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Poblíž nového turistického odpočívadla v Kozičíně bylo vybudováno mezi stromy lesní hřiště s několika herními prvky, na kterých se budou moct malí turisté protáhnout před výpravou do Brd. Jedná se o sestavu nízkých lanových, balančních a lezeckých překážek.

Foto

Lesní hřiště Kozičín.
(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Hřiště nechalo postavit město Příbram za podpory spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko. Společným cílem je rozvíjet doprovodnou turistickou infrastrukturu jednoho z městských nástupních míst do CHKO Brdy. Náklady na vybudování hřiště činí 412 875 Kč, částkou 150 000 Kč na jeho vznik přispěla turistická oblast.

„Kozičín je jediné čistě příbramské nástupní místo do Brd. Po vybudování odpočívadla je dětské lesní hřiště dalším dílkem do skládanky podpory a rozvoje turismu na naší straně CHKO,“ uvedl starosta Příbrami Jan Konvalinka.

„Úlohou Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko je vedle marketingové činnosti také podpora budování infrastruktury a nabídky cestovního ruchu jako takového. Turistická oblast tak v loňském roce vyznačila cyklotrasy v CHKO Brdy a letos podpořila lokální projekty svých členů. Příkladem je lesní hřiště v Kozičíně,“ dodal předseda spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko Václav Švenda.

Skladba herních prvků je navržena s důrazem na různorodost využití a všestranný rozvoj dětí. Lesní hřiště se skládá ze sestavy lanových překážek, mikáda a překážky hvězda. Nízké lanové překážky jsou herní prvky sloužící k procvičení koordinace a síly. Jsou tvořené z kvalitních polypropylenových lan a doplňkových dřevěných prvků. Jsou kotvené na kmeny stromů, které jsou chráněny podkládacími špalky. Mikádo je prvek z akátových kulatin, kterým mohou děti libovolně prolézat a zdokonalovat tak svoje pohybové a balanční schopnosti. Překážka hvězda se skládá z balančních a lezeckých překážek v různých sklonech.

S ohledem na skutečnost, že hřiště leží na samé hranici CHKO Brdy, bylo snahou vybudovat hřiště co nejšetrnější pro stávající přírodu. Proto jsou překážky kotveny bez použití betonu. Povrch hřiště tvoří dřevěná štěpka, která utlumí případný pád z překážek. Výchovný řez a přípravu terénu zajistily Městské lesy Příbram, s. r. o.

Herní prostor je certifikovaný jako lanový park a podle normy vyžaduje dohled rodičů nad malými lezci. Sloužit má dětem od tří let. Lesní hřiště je navrženo jako bezobslužné, s celoročním využitím podle počasí.

„Věříme, že hřiště přinese radost a zábavu malým i velkým návštěvníkům Brd,“ dodal starosta.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka