www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Honza Tománek překonal velké zklamání své kariéry a potvrdil skvělou formu!

2021-09-28 08:22:14 | Ing. Denisa Havlíčková ©

Honza Tománek měl na letošní rok velké plány. Z USA chtěl přivézt hned dvě zlaté medaile. Mnoho času příprav, tvrdé tréninky i vynaložené finanční prostředky však vzali za své, když mu bylo oznámeno, že jeho žádost o povolení ke vstupu do USA v době pandemie byla zamítnuta. I přes největší zklamání své dosavadní sportovní kariéry se Honza nevzdal!

Foto

Honza Tománek.
(Zdroj foto autorka článku)

„Když jsem vinou covidových restrikcí nemohl odcestovat na mistrovství světa 70.3 Ironman World Championship St. George-Utah, snažil jsem se zajistit náhradní závodní program na září. Řešení tohoto zásadního obratu sezóny na poslední chvíli nebylo rozhodně jednoduché, a ani příjemné. Teprve týden před startem prestižního Ironman Klagenfurt (3.8 km plavání – 180 km cyklistika – 42.2 km běh) bylo rozhodnuto o mé účasti. Na specifickou přípravu již nebyl prostor, tak jsem svou účast bral především jako sbírání zkušeností na celé distanci. V závodě mi vše vyšlo podle plánu a dosaženým časem 10:49:08 hodiny jsem potvrdil svou výbornou letošní formu,“ říká Honza Tománek, který podal i přes časovou tíseň skvělý výkon a závod dokončil mezi nejlepšími.

Zajištění náhradního závodního programu nebylo pro Honzu vůbec jednoduché. Možnost startovat na prestižních závodech se rychle hroutila. Přicházelo jedno odmítnutí za druhým…

„Zajistit náhradní program během několika týdnů není jednoduché. Většina závodů byla již vyprodaná a navázat komunikaci s organizačními týmy v posledních týdnech příprav nedávalo mnoho šancí. Pořád ve mně doznívaly dozvuky ztraceného mistrovství světa a neumožnění vstupu do USA a do toho jsem opakovaně čelil odmítání mé účasti na možných startech prestižních závodů jako jsou Ironman Emilia-Romagna, Ironman Nice, či Ironman Barcelona. Jedno jsem věděl jistě, letos bych rád ještě jednou absolvoval celého Ironmana a alespoň částečně si spravil chuť nad hořkým obratem sezóny,“ popisuje Honza nelehkou situaci před startem v Klagenfurtu.

Pozvánka na Iromnam Klagensfurt přišla za pět minut dvanáct!

Honzovi přišla pozvánka na závod v Rakousku necelý týden před startem, ale se svou účastí neváhal ani minutu. „Klagenfurt není daleko, takže plánovaní logistiky nebylo nijak zvlášť složité a sehnat ubytování také nebyl problém. Do startu zbýval od rozhodnutí o mé účasti necelý týden, takže jsem neměl optimální prostor se na akci cíleně připravit, ale bylo mi to jedno! Mohl jsem startovat, a to bylo rozhodující!“ říká Honza.

Od samotného přihlášení na Ironman Klagensfrt po start závodu počítal Honza dny na minuty. Jak sám řekl: „Vyladit tělo a hlavu na celého Ironmana chce trochu času, ten jsem ale neměl. Zúročil jsem všechny své zkušenosti z dřívějších startů a stanovil si jasné priority na následující dny. Vše šlo podle plánu, jen předpověď počasí na závodní den se začala dramaticky kazit. Původní konzistentní slunečné počasí bez srážek měly vystřídat bouřky a deštivém závodu nebylo pochyb. Otázkou jen zůstávalo, jaký bude celkový úhrn srážek.“

Do Klagenfurtu dorazil Honza několik dní před závodem, aby se seznámil s tratěmi, organizací a přímo na místě přepnul do ryze sportovního módu.

Budíček ve 4:00 hod. – rychlý strečink – přejezd do transition zone – poslední kontrola vybavení – snídaně v autě – START!

Honza do závodu startoval společně s profesionálními ženami brzy ráno. „Vycházející slunce, mola plná diváků a sportovci čekající na start dávají Ironmanu Klagengurt jedinečnou atmosféru. Po všech problémech posledních týdnů jsem cítil obrovskou radost a vděk za to, že tu mohu být. Necítil jsem žádnou nervozitu, jen radost a klid!“ říká k startu Honza.

Plaveckou část včetně výlezu z vody dokončil Honza za 1:13:59 hodiny, s čímž byl jednoznačně spokojený. Bohužel přechod mezi plaváním a cyklistickou částí závodu byl hodně dlouhý a bez pomoci své přítelkyně by ho Honza jen těžko zvládal. Vzhledem k restrikcím totiž support pro handicapované sportovce není stoprocentní.

Cyklistická trať dlouhá 180 km byla pro závodníky rozdělena do dvou různých okruhů s celkovými 1600 metry převýšení. První půlku objel Honza za 3 hodiny 10 minut. Druhý okruh byl však mnohem náročnější. Honza nakonec cyklistickou trať zvládl za celkový čas 6:54:31 hodiny.

Do dvou okruhů byl v Klagenfurtu rozdělen i běžecký maratón v délce 42.2 km. Ten Honza hodnotil jako spíše technický závod: „Asi nejhorší byly z mého pohledu úzké pasáže, ve kterých jsem mnohdy zůstal viset za „plazícím“ se běžcem, kterého nebylo možné předjet, ale tak to prostě někdy bývá. Rozhodně jsem nešel do zbytečného rizika, protože v jiných pasážích se dalo jet, tak jsem trpělivě čekal.“

Během následujících kilometrů dostihla Honzu nepříjemná krize spojená s únavou, ale poslední kilometry vysněného závodu si už Honza zase naplno užíval. „Věděl jsem, že už by mě nemělo nic překvapit, ale přesto jsem se nažil nepolevit v soustředění. Poslední dvě zatáčky do cíle a několik lidí přede mnou. Vždy je hezké, tedy alespoň pro mě, finišovat ve vyšší rychlosti a poslední metry dojet setrvačností, s rukou nad hlavou, a ne zůstat v zákrytu za něčím pozadím. Dostal jsem se před všechny dobíhající běžce a prožil ten nádherný pocit v cílové rovince. Ve sportu jsem toho už zažil mnoho, ale cílová rovinka na Ironman Klagenfurt patří k tomu nejlepšímu. Atmosféra byla emotivní a bouřlivá! YES, I AM THE IRONMAN!“


Běžeckou část Honza dokončil za 2:21:32 hodiny, což je jeho dosavadním maximem na celé distanci.

„Celkový čas 10:49:08 hodiny je z mého pohledu úžasný! Nebyl to vůbec jednoduchý závod, ale vše vyšlo podle plánu i předpovědi počasí. V absolutním pořadí jsem dokončil na 354. místě z 1034 atletů, kteří dokončili. Ironman Klagenfurt je ikonickou sportovní akcí, na kterou se určitě vrátím a jsem rád, že jsem zde mohl startovat!“ dodává Honza Tománek, který se nyní připravuje na své další závody.


Ing. Denisa Havlíčková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka