www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Fabiánovo brdské odpoledne v lesním divadle na Skalce

2022-08-17 08:29:11 | Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©

Touláte se rádi po Brdech? Pak víte, že stačí projít prvním houštím a rázem se ocitáte v zeleném labyrintu hlubokého hvozdu, který kdysi míval jediného skutečného pána, lesního ducha Babího Jana - Fabiána.

Foto

(Grafika Hornické muzeum Příbram)

Mnozí se s vámi budou přít o to, kdo Fabián vlastně byl: hejkal, zakletý rytíř, podivuhodný myslivec či snad bylinkář, který se vyznal v kouzlech? Důležitější je, čím Fabián dodnes zůstal – symbolickým strážcem a ochráncem Brd.

Zkazky o Fabiánovi patří k těm několika málo pokladům zdejšího kraje, které zůstaly na Podbrdsku živé dodnes. Aby se na ně nezapomínalo a jejich tradice zůstala známá i dalším generacím, rozhodli jsme se věnovat první zářijové sobotní odpoledne „ducha plné“ osvětě. 3. září ovládne mytický duch areál lesního divadla na Skalce u Nového Podlesí.

Po slavnostním zahájení ve 14 hodin se bude až do večerní 17. hodiny všechno točit kolem Fabiána. Vládce Brd se představí v mnoha různých podobách, z nichž některé lépe sednou dětem, jiné dospělým, některé vyloženým fajnšmekrům. Interaktivní stezka připomene, jak široké spektrum schopností Fabián měl. Znalci ocení prezentaci pramenů k tématu a chybět nebude ani ukázka výroby tradičních fořtů ze smrkových šišek.

Akce vyvrcholí v 15 hodin divadelním představením „Fabián, brdských lesů pán“, autorskou hrou Miloslava Pešty. Pro ty, kdo stále ještě váhají, speciální nabídka na závěr: po dobu akce se bude točit i sám Fabián, stejnojmenné pivo z pivovaru v Hostomicích. Pokud vás okolnosti nutí dorazit na akci autem, netřeba zoufat, podávat se bude také vynikající káva z Brdské pražírny ve Věšíně ve  variacích Fabián nebo Medulína.

Přijďte s námi vzdát hold skutečnému vládci Brd!

Akci pořádá Březnický a rožmitálský divadelní spolek, Hornické muzeum Příbram a Městské kulturní centrum Příbram. Vstupné dobrovolné.

Program:

15.00 – 16.00

* Fabián, brdských lesů pán (divadelní hra)

14.00 – 17.00

* V hlavní roli Fabián – historie brdského lesního ducha v kostce

* Jak se dělá Fabián – ukázka výroby figurek myslivců ze smrkových šišek

* Fabiánovy kousky nás nezaskočí – zábavně naučná stezka v okolí divadla s interaktivními stanovišti na téma Fabián (Fabiánova zahrada, Fabiánovy vousy, Fabiána poznám na první pohled, Fabián se zlobí, Fabiánova trefa a chybět nebude ani Fabiánův fotokoutek).


Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka