www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

70 let od Akce K na Svaté Hoře

2020-06-19 10:00:36 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

Výstava, která se bude otevírat 21. 6. 2020 při oslavě výročí Korunovace milostné sošky Panny Marie Svatohorské, připomíná výročí 70 let od brutální likvidace klášterů komunistickým režimem.

Foto

Svatá Hora.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Svatá Hora podobně jako další kláštery v Československu byla v noci z 13. na 14. dubna 1950 obsazena příslušníky Státní bezpečnosti (StB), Sboru národní bezpečnosti (SNB) a lidových milicí. Řeholníci byli násilně vystěhováni, drženi v internaci, nuceni pracovat v továrnách, nastoupit na službu do pomocných vojenských praporů (PTP) a mnozí byli odsouzeni ve vykonstruovaných procesech.

Expozice představuje osobnosti a řeholníky ze Svaté Hory, jejichž životní osudy se změnily během několika hodin. Zároveň nabídne návštěvníkům interaktivní prostor o rozměrech korekce v Leopoldově, Kvádr svobody, podcasty, nahrávky, vzdělávací materiály nebo představí linii zla.

Výstava je součástí projektu Naučné stezky - Po stopách politických vězňů s názvem „Zapomenutá místa a příběhy, které nezůstanou zapomenuty.“ Autorem je Mgr. Josef Hovorka.


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka