www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Aquapark Příbram netrpělivě vyhlíží rekonstrukci. Technický stav budovy i vybavení přestává být únosný

2022-01-17 10:10:48 | Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková ©

V posledních letech přibylo mnoho technických závad na zařízení, instalacích i na samotné budově. Opravy se prodražují a ztrácejí na efektivitě.

Foto

(Foto Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková)

Kromě dlouhodobých problémů, jako je zatékání do budovy, významný únik tepla přes okna, systémy rozvodů vody a odpadů na hranici životnosti a dosluhování mnohdy původního technického vybavení se v loňském roce potýkal aquapark s výrazným opotřebením materiálů a vybavení, které se projevovalo nejrůznějšími poruchami a nutnými opravami. „Je více než jasné, že tento trend se bude dále prohlubovat. Takřka každá závada vyžaduje nyní neúměrnou finanční zátěž a počet firem, které jsou ochotné za opravy ručit se téměř rovná nule,“ komentuje situaci Jan Slaba, ředitel Sportovního zařízení města Příbram.

V loňském roce se například opravovala výrazná část vybavení sauny, kdy stav dřevěného nábytku a celé potírny nevyhovoval z bezpečnostního hlediska. Sauna se navíc potýká s technickými problémy ve smyslu špatného průchodu odpadních trubek či nedostačující elektroinstalací pro současná saunová kamna. Také odvětrávání sauny není v ideální kondici.

Komplikovanou opravou prošla parní kabina, kde vyvstal problém s elektroinstalací, v tobogánech byly vyspraveny výtluky a praskliny. „Toto všechno jsou opravy, které řeší aktuální problémy a provozuschopnost z krátkodobého hlediska. Potom jsou tu problémy, takzvaní `strašáci ve skříni`, které nejsou na provozu zprvu vidět, ale jsou časovanou bombou,“ říká Slaba. Mezi tyto zásadní problémy patří kromě hrozeb z pohledu stavebního i například celkově zastaralá technologie čištění vody. Tedy pískové filtry, čerpadla, trubky, různé ventily, UV lampy či netěsnící nádrže.

„Vyměňovat tyto komponenty jednotlivě, tedy postupně a navíc v prostorech, které stavebně nevyhovují, trpí korozí a praskáním zdiva, nemá ve výsledku kýžený užitek. Bohužel jsme se ale také dostali do fáze, že některá zařízení už nelze ani opravovat. Velmi často se potýkáme s protékajícím nebo naopak nepropustným potrubím, promáčeným zdivem či selháváním systémů. Velkým problémem je únava stavebních materiálů, díky čemuž se nám například odlepují dlaždičky nebo opadává omítka,“ doplňuje Slaba.

Rekonstrukce Aquaparku Příbram by měla začít v polovině letošního roku. „Ačkoli děláme pro udržení Aquaparku v provozu maximum, rekonstrukci vyhlížíme s očima na stopkách, kdy nemůžeme garantovat jeho další provoz v řádu let, a to především s ohledem na bezpečí návštěvníků, zaměstnanců, a ekonomickou efektivitu provozu. Obávám se, že již není na co čekat,“ říká závěrem Slaba.

"Naprosto souhlasím s panem ředitelem Slabou, aquapark je, navzdory intenzivní resuscitaci, v posledním tažení. Rekonstrukce musí začít ještě letos v létě. Jakékoliv snahy o její zastavení nebo odložení jsou jen hloupým a drahým hazardem. Momentálně máme vše připraveno na vyhlášení veřejné zakázky. Zbývá jen, aby zastupitelé schválili cenový strop, a můžeme začít soutěžit. Dle předběžných konzultací je o zakázku ze strany firem zájem,“ dodává starosta města Jan Konvalinka.

Bc. Miroslava Poláková,
tisková mluvčí


Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka