www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Památka roku 2021 – poslední dva týdny na přihlašování

2022-01-11 08:18:25 | Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá, foto Středočeská centrála cestovního ruchu ©

K 31. lednu 2022 se uzavírá možnost přihlašování do soutěže Památka roku 2021, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Foto

Kutná Hora.
(Foto Josef Čáslava)

Soutěží se v kategoriích malá a velká rekonstrukce. Cenu v soutěži za rok 2020 získala mimo jiné oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a obnova teras a parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře. Jak si budou středočeské památky stát v tomto ročníku?

Cena je udělována za nejlepší projekty a realizace obnovy movitých i nemovitých věcí, které nemusejí nutně být kulturními památkami, jak je definuje zákon. Hodnoceny mohou být zejména budovy nebo soubory staveb, jako např. zámek, hrad, klášter, jejich areály, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby anebo třeba brownfield, veřejný prostor, park, sochy, varhany i jiné umělecko-řemeslné předměty.

Soutěž s uzavírkou na přihlašování památek k 31. lednu 2022 má dvě kategorie. V první se hodnotí malá rekonstrukce do dvou milionů korun bez DPH, ve druhé velká rekonstrukce převyšující tuto částku. Vítězové i držitelé druhého a třetího místa obdrží finanční odměnu, stejně tak jako vítěz krajských kol v obou kategoriích. Přihlašovací formulář je spolu s podmínkami soutěže k dispozici na webových stránkách sdružení – www.historickasidla.cz.

Za rok 2020 se ze středočeských počinů v první kategorii na prvním místě umístila oprava bašty evangelického kostela v Čáslavi. Její náročné opravě předcházela demolice přístavků, které na ni byly téměř nalepeny. Po rozsáhlé rekonstrukci se památka stala skvělým místem pro setkávání. V kategorii větších rekonstrukcí se na třetím místě umístila obnova teras a parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře. Ten je dnes velmi oblíbeným místem pro místní i návštěvníky města. Tvoří ho Pacákovy sady, Breüerovy sada a terasy pod arciděkanstvím.

Soutěž Památka roku ukazuje, že historie může být citlivě propojována se současností. „My jsme samozřejmě rádi, že se nejvyšších ocenění dostalo i středočeským objektům a věříme, že se tak stane i v dalším ročníku, kdy se budou hodnotit rekonstruované památky roku 2021. Vždyť střední Čechy jsou doslova pokladnicí, co se památek týče. Vyzýváme proto středočeské kandidáty, aby se do soutěže zapojili. Čas na to mají do konce ledna,“ dodává Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.

Čáslav.
(Foto Jan Valečka)


Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá, foto Středočeská centrála cestovního ruchu ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka