www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Svatohorský Downtown dospěl. Oslavil 5. narozeniny a gratulovat přijel také mistr světa Tomáš Slavík

2021-10-05 08:14:09 | Vojta Cowárna ©

Závěr letošní Czech Downtown Series se uskutečnil v Příbrami. Svatohorský Downtown uzavřel seriál městských závodů na horských kolech a navázal na závody v Rakovníku, Horní Plané, Dačicích a Táboře. Příbramský závod si za pět let svého konání oblíbili jezdci i fanoušci.

Foto

Svatohorský Downtown.
(Zdroj foto: Cowárna)

Příbramská crew chtěla na tuto tradici navázat také 18. září. Již přípravy a spuštěné registrace značily, že v Příbrami to bude velké.

„Registrace přibývaly ve velkém již několik týdnů před závodem a tím pádem přicházela také velká odpovědnost, kterou máme rádi a snažíme se ji přijmout a přízeň vracet zpět,“ uvedl úvodem technický ředitel závodu Vojta Hrach.

Trať závodu v Příbrami doznala změn a také okysličení. Zásadní změna byla při výjezdu z oblíbeného Svatohorského sadu, kdy se trať závodu „nenamotala“ tzv. za Průmku, ale přes sad nad Průmku (Střední a Vyšší odborná průmyslová škola Příbram). Tato část závodu byla i pro organizátory překvapivě atraktivní a to divácky i jezdecky. Název tato část dostala Tesyho záhradka.

Tesyho zahrádka – místo, které je věnováno kamarádovi příbramské crew, který se před několika týdny nevrátil z výstupu ve švýcarských Alpách. Tesy pomáhal a úvodních ročnících stavět závod, byl milovník kol, správný člověk a sportovec tělem a hlavně duší. Tato část trati ponese vždy jeho jméno, tradici a ducha.

Za zmínku stojí čas 9.00 v den závodu. V tuto dobu si organizátoři uvědomili, že déšť, který se nad a do Příbrami snášel od ranních hodin, nebude až tak „fádní“. V tento čas se rozhodli kluci z SVDT crew pokrýt všechny skoky drátěnkou kvůli bezpečnosti závodu. Za 2 hodiny bylo vše ready a tréninky mohly pomalu začít. Startovka závodu ukázala, že tento typ sportu láká čím dál víc mladší a mladší generaci, ale staré páky zůstávájí a dorazili i do PBčka.

Stavitelé trati si připravili třešničku při vjezdu do sadu, kde nachystali zajímavý nájezd, který celou pasáž pořádně nakopnul. Celou stavbu trati si vzal na své bedra Strmáč, který dokázal perfektně kombinovat rychlé a technické pasáže.

Po sadu následovala již zmiňovaná Tesyho zahrádka, pasáž u průmyslovky a následovala tzv. Indie čili pasáž v okolí indické restaurace. Zde byl posunut skok do horní části této ulice. Poté následoval nájezd do centrální části závodu, která se nachází v horní části Pražské ulice. Této části vévodí dominanta závodu SVZ Konťák, který je skutečnou specialitou příbramského závodu. V tomto místě tentokrát kralovali nejen jezdci, ale také ultra přísný a neskutečně „vyhajpovaný“ moderátor Peca. Ten dal závodu neskutečný rozměr a dokázal vyhecovat jezdce i fanoušky.

Kromě skvělé sportovní podívané si zde mohli diváci vyzkoušet jízdu na elektrokolech, objednat si z grilu i baru, koupit merch nebo mrknout do depa světového jezdce Tomáše Slavíka. Toto jméno a jeho účast dala závodu velkou prestiž a organizátorům také odpovědnost.

„Když jsme se 14 dní před závodem dozvěděli, že Tomáš přijede, tak jsme měli obrovskou radost. Byla a je to pro nás odměna za 4 roky práce a hlavně je to poděkování celé crew, která za závodem stojí,“ přiblížil radost uvnitř týmu Vojta Hrach.

Po přeskočení Konťasu se chystala cílová rovinka, která byla opět skvěle namotaná a obsypaná diváky. Následoval cílový skok a pak už jen pohled na časomíru.

Závod měl také své negativní stránky. Během registrací došlo k určitým technickým nesrovnalostem, které vedly ke zmatku ve startovce. Za toto letí k závodníkům od organizátorů velké omluva a příští rok bude napraveno.

Závěrečné a speciální poděkování patří městu Příbram za technickou i finanční podporu, Středočeskému kraji, Svaté Hoře za bezproblémovou spolupráci a všem partnerům v čele s SVZ Centrum a Auta s.r.o. Pomyslný klobouk dolů pak před traťovými komisaři, kteří vypískali celou startovku a přispěli tak k bezpečnému průběhu závodu.

A jak viděl závod jeden z nekrásnějších jezdců série Alexandre Saša Demo Sidor: „Stejně jako minulej rok jsem vyrazil přiložit svoje downtownový pracky ke Svatohorskýmu dílu o den dřív. Crew už měla v lati vymazlenej sad a jen jsme naladili dřevěný věci a ochranný matrace. V sobotu ráno na střechu dodávky zlověstně bušil chcanec, ale kucí předvedli obří souhru telefonů a sponkovaček a snad za 2 hodiny měli komplet dřeva pod pletivem! Závod proběhl tak jak měl, vyhráli ty nejrychlejší, nikdo se nezabil a lidi u konťasu řvali, jak kdyby to byl poslední downtown! Letošní změna tratě natáhla časy a ukázala kdo na kole umí. Poklona celý příbramský crew za tuhle parádu, od prvního vrutu v prknu až po poslední panák na after, skvěle zvládnutá akce,“ vyplodil ze svého jezdeckého střeva oblíbenec žen a dívek.

Vyhlašování bylo obohaceno o vyhodnocení celkových vítězů CZDT Series a také spršku ze strany party z Tábora, která „vykoupala“ vítěze z Tábora v pivním moku. Po závěrečné děkovačce následoval úklid a … opět mocná after párty.

Nyní skoky spí, poznámky a vychytávky jsou poznamenány a už se chystá 6. ročník.




Výsledková listina

Vojta Cowárna ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka