www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Pavel Čámský: Nejde jen o gymnázia

2021-02-17 09:25:16 | JUDr. Pavel Čámský ©

Někteří „osvícení“ radní a zastupitelé na kraji zřejmě došli k názoru, že v situaci, kdy si děti i studenti užívají zatím teprve „Rok prázdnin“ (který se už i jim začíná docela zajídat) a na vládní úrovni se vymýšlejí opatření, jak to udělat, aby děti nemusely opakovat ročníky a studenti „nějak“ zvládli maturity a státnice, bude nejlépe zasadit školství a vzdělávacímu systému v kraji další ránu.

Foto

JUDr. Pavel Čámský.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Nechci spekulovat o tom, proč je taková snaha snižovat počty středních škol v kraji a komu to údajně vyhovuje, nicméně odpovědnost za tento krajně nezodpovědný a škodlivý počin padne nejen na všechny radní, ale všechny zastupitele kraje, celou jeho samosprávu.

Měli by si to velmi dobře uvědomit, protože se to obrátí proti nim a stranám a hnutím, jež zastupují hned příští rok v komunálních volbách – a možná ještě letos ve volbách parlamentních. Především STAN a Piráti si tím zahrávají s ohněm a jejich voliči by je na to měli upozornit, pokud jim samotným „cosi“ zatemnilo mozek. Ti, co to na kraji prosazují, již dokonce prý uvažují o salámové metodě, jak při likvidaci škol postupovat – tak, aby snadněji dosáhli svého. Rozděl a panuj. Proč o tom rozhodovat „en block“, když to lze vzít po okresech tak, aby zastupitelé z jednoho okresu neměli zábrany uškodit okresu jinému.

Slučování příbramských gymnázií je nesmysl a veliká chyba a pokud se uskuteční, odnesou si to v komunálních volbách kandidáti stran a hnutí, které dnes v krajském zastupitelstvu zasedají. Nejen ale oni. Je to také vizitka samosprávy města – nakolik skutečně a razantně (a nikoli jen pár prázdnými frázemi) energicky vystoupí proti takovému záměru. Mělo by vystoupit velmi ostře a důsledně, a nejen v nějakých lokálních médiích – o to spíš, když dnes v jeho čele stojí pedagog, který by si spíš, než mnozí jiní, měl uvědomovat zhoubnost takového počinu.

Příbram po válce bohužel doplácela na to, že významný počet obyvatel, kteří se sem přistěhovali v době uranového boomu, cítil jen nízkou sounáležitost s městem, zdravý patriotismus tu byl minimální a město se snadno ke své škodě i ke škodě jeho obyvatel nechalo manipulovat jinými zájmy. Opakovaně mu to mnohokrát ublížilo. Doufám, že dnes už je situace přece jen o něco jiná, mnohem víc občanů města jej vnímá jako svůj domov a jde jim o jeho rozvoj a prosperitu. Měli by jasně a transparentně dát svůj nesouhlas najevo – jak kraji a těm jeho zastupitelům, kteří nezodpovědně hazardují s naší budoucností, ale i vedení města, aby cítilo jejich podporu při jednáních na kraji, nenechalo se zastrašit, odradit ani vydírat a důsledně hájilo zájmy města a jeho obyvatel.

Odchod Vysoké školy báňské z Příbrami do Ostravy krátce po válce byl těžkou ranou městu, které se svého času mohlo pyšnit hrdým přízviskem Podbrdské Athény – a dodnes se z toho traumatu nevzpamatovalo. Neopakujme tuto smutnou historii.

Dovolím si úvahu, že je v našem městě struktura středních a vysokých škol hluboce poddimenzovaná a nedostatečná, nutí místní i ty, kteří žijí v jeho spádovém území, cestovat za vzděláním mimo region. Naopak vyšší počet vhodných středních škol (např. pedagogického či sociálně-právního nebo elektrotechnického zaměření) a působení alespoň jednoho renomovaného učiliště vysokoškolského v prezenčním studiu, by město oživila nejen intelektuálně, ale i kulturně a ve svých důsledcích i ekonomicky. (Troufnu si dokonce tvrdit, že mnohem spíš než některé megalomanské projekty, které se sotva vyplatí a jichž bude užívat stále méně obyvatel, kteří raději budou hledat své štěstí jinde. To ovšem vyžaduje uvažování dlouhodobější než jen omezené horizontem jednoho volebního období.)

JUDr. Pavel Čámský


JUDr. Pavel Čámský ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Honza B. Vloženo: 2021-02-18 15:36:41 IP: 109.72.3.***
Dneska gymnázium. A co zítra ? Doufám ,že se Radnice "pochlapí" a jasně se postaví proti likvidaci dalšího školského zařízení na území Příbrami.
Autor:Josef Vacek Vloženo: 2021-02-17 16:43:06 IP: 176.98.110.***
Odchod nadaných dětí z jejich škol po pátém nebo sedmém ročníku na gymnázia znamená „odsátí“ talentů. Intelektuální úroveň základních škol je ochuzena, pedagogům se pracuje obtížněji, žákovské kolektivy postrádají konkurenci vědomostí a upadají do průměru. Ale ptát se ředitelů základních škol na to, zda rušit síť víceletých gymnázií, je totéž, jako jít k prodejci automobilů pro radu, zda si koupit vůz v jeho prodejně nebo u jeho konkurence. Víceletá gymnázia svoje místo v systému vzdělávání mají. Soustřeďují do svých tříd talentované studenty, zvyšují přirozenou konkurenci mezi nimi, což v kombinaci s podnětným prostředím střední školy znamená žádoucí vysokou kvalitu takto získaného vzdělání. Dá se očekávat, že nadaní studenti se stanou špičkovými specialisty ve svých oborech a hnacími motory budoucí hospodářské úrovně města Příbram, okresu a kraje. Proto jsem na zastupitelstvu města konaném 15.2.2021 očekával od stávající politické reprezentace města daleko větší obhajobu další existence gymnázia Pod Svatou Horou. Bohužel pan starosta Jan Konvalinka zaujal k problému pouze vyčkávací postoj. A paní místostarostka Zorka Brožíková (ANO) a paní radní Renata Vesecká (zvolena za Příbramáky pro Příbram) vystupovaly dokonce proti zachování další existence školy. A tím fakticky proti zájmům města a jeho obyvatel. V jednu chvíli jsem měl pocit, podle jejich argumentace, že do svých politických funkcí byly zvoleny na kandidátce Starostů a nezávislých (STAN). Tragické bylo také vystoupení Jiřiny Humlové (KSČM), která se zaštiťovala názorem letité úřednice odboru školství Krajského úřadu v Praze, že gymnázium už je "fakticky" zrušeno, že nemá smysl bojovat o jeho další existenci. Znovu jsem si uvědomil, jakou falešnou cestou je existence tzv. „nezávislých odborníků“ v politickém životě a v politickém rozhodování. Navrhovaný postup, jak slučovat střední školy v Příbrami, je třeba odejmout z rukou úředníků a podjatých ředitelů příbramských základních škol. Tak citlivé kroky musí umět navrhnout politici jak krajští, tak lokální, kteří také svoje politické rozhodnutí budou umět následně obhájit. A vůči svým příbramským voličům a ponesou přímou (a kontrolovatelnou) odpovědnost za svá případná „nekvalifikovaná“ rozhodnutí. Včetně souhlasu s likvidací elitního gymnázia v Příbrami.
Autor:aretap Vloženo: 2021-02-17 12:20:17 IP: 109.72.0.***
Vrací se mi obsedantní myšlenka, jak zvládaly dříve ony malé, chudé a neekonomicky zvažující obce mít ve své režii základní školy, resp. málotřídky. Byly stavebně reprezentační chloubou každé vsi, snadno ještě dnes při projížděním vesnicí poznáte, kde stojí bývalá škola. Všechny režimy ustály ve zdraví, až polovinu sedmdesátek valná část nepřežila. Nastoupily střediskové obce a svozy. V divokých devadesátých byl úspěšný ekonomický nátlak na rušení ZŠ i v těch střediskových vsích. Omezila se autobusová doprava, urodilo se málo dětí, obce a města prodávají budovy vzdělávacích institucí, na které spořily celé generace prapředků, aby se pochlubily, jakou váhu dává obec příštím generacím, asijským obchodníků a podezřelým s.r.o. za hubičku. Uplynulo 15 let, náhle se dítek objevilo o desítky tisíc více a řešíme přeplněné kapacity ve třídách, stavíme kontejnerové školky a školy jak skládanky z LEGA, zvyšujeme platy kantorům a pořád je ale peněz málo. Poté si v tisku aj tlači přečtete, že vláda si za loňský rok udělila 498 milionů Kč na odměnách a řeknete si: safra, tak o čem ty ekonomické priority jsou? Tady se v městečku bude optimalizovat školství, anžto je současný stav 2 nestejnorodých škol přepychem, možnost volby je drahá a nehospodárná a jinde lítají peníze luftem. Mnozí z městečka pamatují vlny optimalizace základních škol po r. 1989. Zkusme vyhodnotit, jak se povedla tato" záchranná" akce tenkrát, v té nejnižší úrovni a poté zvažujme o laťce výše.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka