www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Příbramská opozice: Systém parkování potřebuje koncepci, ne nahodilé nápady. Řešením není neustálé zdražování

2020-02-17 08:46:50 | Kolektiv autorů ©

Vážení občané, v souvislosti s aktuální změnou sazeb parkovného vydáváme jako zastupitelé města Příbram následující společné prohlášení.

Foto

(Foto autoři článku)

Nesouhlasíme se zvýšením hodinové sazby parkovného a s ignorováním návrhu dopravní komise. Kromě samotného zvýšení cen je zarážející zřejmá nekompetentnost pana starosty, když v médiích tvrdí, že jedna nebo dvě hodiny parkování zdarma nejsou schůdné řešení, protože není v možnostech městské policie kontrolovat dodržení časového limitu.

Kdyby se pan starosta s návrhem dopravní komise seznámil, věděl by, že částečně bezplatné parkování by se týkalo pouze parkovišť se závorou (u hřbitova a u nemocnice). To znamená, že dohled městské policie by nebyl vůbec zapotřebí. Po uplynutí bezplatné doby (s časem počítaným dle lístku, který je každému řidiči vystaven u závory v okamžiku vjezdu) by jednoduše závora nepustila řidiče z parkoviště, dokud by nepředložil k načtení lístek dokládající uhrazení poplatku.

Je rovněž s podivem, že radnice o této celkem zásadní věci informovala tiskovou zprávou až více než týden poté, co byla změna odsouhlasena Radou města.

Považujeme za nezbytné, aby se vedení města namísto nedomyšlených zásahů do systému zpoplatněného parkování soustředilo v první řadě na zlepšení uživatelské přívětivosti. Proto navrhujeme následujících pět opatření:

* Umožnit bezplatné krátkodobé parkování na parkovištích se závorou. Pokud jsou dnes tato parkoviště do značné míry prázdná, jde o neefektivní využití městských pozemků a zmaření investic z městských peněz

* Zjednodušit a zpřehlednit podmínky a ceník parkovného. (Ceník základního parkovného v roce 2018 obsahoval 4 tarifní pásma a 7 cenových položek – ceník po aktuálních změnách bude obsahovat 6 tarifních pásem a 24 cenových položek!) To už je složitější než DPH na pivo.

* Zajistit, aby všechny parkovací automaty vracely zpět na mince a přijímaly platby kartou.

* Zajistit, jako alternativu k úhradě parkovného pomocí mobilní služby MPLA, možnost platby parkovného prostřednictvím bezplatných SMS zpráv. Ne všichni občané disponují chytrými telefony nebo datovými balíčky. Město má právo požadovat parkovné, ale pak by při jeho vybírání mělo postupovat co nejvstřícněji, s přihlédnutím k potřebám a možnostem všech generací a skupin uživatelů.

* Připravit „smart řešení“, které bude na důležitých místech města přehledně informovat řidiče o obsazenosti hlavních parkovišť.

Za Šanci pro Příbram
Mgr. Vladimír Král, v.r.
JUDr. Dagmar Říhová, v.r.

Za Top 09
Mgr. Monika Ciklerová, v.r.
Jakub Hušek, v.r.
Mgr. Marek Školoud, v.r.
Mgr. Václav Švenda, v.r.
Jana Valterová, v.r.

Za Českou pirátskou stranu
Antonín Schejbal, v. r.


Kolektiv autorů ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Honza B. Vloženo: 2020-02-19 12:21:38 IP: 109.72.3.***
Konečně se opozice na radnici probouzí . Jediná správná cesta je spolupráce.Prohlášení má hlavu a patu. Kocourkov Nekocourkov.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-19 06:42:12 IP: 109.72.0.***
Tak z článku na pribram.cz mi jasně vychází, že vedení je úplně mimo, něco rozhodlo, a když se zvedá vlna nevole, tak nemá argumenty a přizve všechny k široké diskuzi (po roce nic nedělání).. Takže o koncepci nemůže být řeč. No a prohlášení Vařeky, že dva parkovací domy by stály dvě stě milionů? No, pokud se budou projektovat a stavit jako akvapark, pak asi ještě víc... Ale možná by dávaly větší smysl, než bazén.
Autor:Karel Urban Vloženo: 2020-02-18 07:25:27 IP: 89.22.48.***
Přivítal bych skutečné řešení parkovací koncepce, tedy návrh nových parkovacích ploch ne na úkor městské zeleně.
Autor:S930 Vloženo: 2020-02-17 15:08:39 IP: 109.72.7.***
parkování na omezenou dobu zdarma je v současné době na parkovištích se závorou standardem. Ale je také potřeba říci o pokračování....totiž po překročení této doby se neplatí deseti nebo dvacetikoruna. To by si měli všichni uvědomit (ti co navrhují - aby navrhli správně vysokou sumu, která by odrazovala od dlouhodobého stání - ale i ti co parkují). Také by mě zajímalo jak podepsaní budou hlasovat o návrhu na koupi moderního parkovacího automatu, který umožňuje techniky platby po kterých volají, až se dozví jeho nákupní cenu.
Autor:S930 Vloženo: 2020-02-17 15:04:31 IP: 109.72.7.***
Všichni podepsaní by si měli uvědomit vážnost toho sdělení. A do něj jistě nepatří osobní invektivy a už vůbec ne trapný humor v podobě pivního DPH.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-17 13:54:33 IP: 109.72.0.***
Kdo je tady v tom případě tím psem?
Autor:Sebastian Vloženo: 2020-02-17 13:32:55 IP: 109.72.6.***
Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde......
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-02-17 13:24:37 IP: 109.72.0.***
Musí přeci vypadat, jako že dělají něco super. To, že těch proklamovaných xx desítek vybudovaných míst za poslední rok bylo z 90% právě na místech, kde se už dávno parkovalo... Kromě projektu úpravy v Legionářů (projekt starý několik let), se pro parkování za poslední rok a půl neudělal žádný posun, bohužel. A jestli někdo čte komentáře, to bych viděl jako jedině dobře :)
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-17 12:51:45 IP: 176.98.110.***
Jsem nesmírně rád, že vedení radnice, případně tiskové oddělení, čte komentáře občanů na tomto serveru a bere si k srdci některé věci. Každopádně mi přijde neuvěřitelně zoufalé, že poté, co si někdo přečte komentář, má radnice potřebu naprosto změnit text původní zprávy na pribram.cz, aby nevypadali, jako naprostí hlupáci. Jsem rád, že alespoň ten chytrý nadpis neměl nikdo odvahu změnit. Tak jen pro ostatní, kteří neměli to štěstí si přečíst původní tiskovou zprávu, můj komentář byl k původnímu textu, který byl stejně inteligentní, jako ten nadpis… (nic o tom, že se předělává bahno, na kterém se léta parkuje, na parkovací místa, ale blábol, že budou moci zoufalí rodiče konečně parkovat, když vedou děti do školy). Ať si každý udělá obrázek. Ach jo, co jsme komu udělali….
Autor:Petr Walczysko Vloženo: 2020-02-17 11:49:44 IP: 37.48.26.***
Ať jedou ti myslitelé do Velké Bíteše na oběd k Raušům (jinak doporučuji) nebo navštívit obchody na náměstí (cukrárnu, řeznictví apod.), budou tam parkovat a budou čučet, na celém náměstí je parkování na 2 hodiny zdarma k uspokojení jak obchodníků, tak zákazníků. Tak by tomu mělo být i u nemocnic, u pošt a úřadech. To je cesta, ale ne jako u nás, kde chtějí co nejvíce oškubat občana, asi aby měli na výplaty. Takto by se Příbramáci vůči sobě chovat neměli.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-17 11:38:45 IP: 176.98.110.***
Tak asi jako ano, ale stejně to nemění nic na tom, že řešení parkování v podání současného vedení není rozhodně nic koncepčního! Určitě bych v úvodní pasáži vynechal narážku o nekompetentnosti pana starosty. Ano, parkování je jedním z nejbolestivějších témat dnešní doby a pan starosta přeci „může“ za všechno, ale v tomto případě bych ho určitě na pranýř nevěšel jako prvního, protože to není primárně v jeho gesci…! Myslím si, že už je nejvyšší čas podívat se na to, jak vůbec funguje Samostatné oddělení silničního hospodářství a to zejména při své samosprávné činnosti, i když ta státní správa je také pecka (třeba nedávné odstranění svislé zákazové dopravní značky B1, tedy zákaz vjezdu, v krátké a úzké slepé odbočte ul. Jungmannova, který zde byl 40 let kvůli tomu, že se zde nachází vstup do dvou školek a podchod pro pěší do Dlouhé ul. a není zde chodník, s vyjádřením, že se jedná o nadbytečnou značku, mi přijde rozhodnutí hodné inteligenta a přál bych dotyčnému, aby každý den musel uskakovat do trávy/bláta s malými dětmi před do kopce couvajícími automobily …). Nepamatuji si, že by chodníky a silnice někdy byly v Příbrami v tak zoufalém stavu, o parkování ani nemluvě, ale to parkování je samozřejmě velkou měrou způsobeno počtem automobilů a životnímu stylu. Inu když si někdo pouze vozí pozadí v autě a má jisté, že před radnicí vždy zaparkuje, když si třeba potřebuje něco vyřídit v centru, nebo pokynout o víkendu z pódia, tak se potom není čemu divit, že je tak trochu mimo realitu. Jsem zvědavý, kdy se od města dočkáme dotací na kotníkovou, goretexovou, outdoorvou obuv s Vibram technologí a SUV automobily se vzduchovým odpružením… Nevím, jestli se mám smát, nebo už jen plakat, ale neuvěřitelně mě pobavil dnešní článek radnice na příbram.cz, kdy jsem si přečetl v nadpise „Problémy s parkováním ve Školní ulici vyřeší další parkoviště“ a z fotografií je zřejmé, že se pouze upravuje místo, kde automobily beztak stojí už více jak dvacet let, jen už nebudou muset lidé vylézat za deště do bláta. Jako jo, je to dobře, ale přijde mi to trošičku úsměvné. Naprostá pecka je ovšem jedna z fotografií, kde je značka zákaz zastavení a na ní nalepený papír „!NEPARKOVAT! Stavba parkovacích míst“. Kocourkov hadr…

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka