www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Václav Švenda: Příbram skončí s prázdnou pokladnou

2019-12-18 08:54:39 | Mgr. Václav Švenda ©

Nejdůležitějším bodem programu pondělního zastupitelstva bylo schvalování rozpočtu na následující období. My aktuální podobu rozpočtu považujeme za ledabylou a nedotaženou. Hlavní nedostatky vidíme v nakládání s provozními prostředky.

Foto

Příbramský zastupitel Mgr. Václav Švenda.
(Zdroj foto autor)

Finanční výbor rozpočet projednat nestihl. Proto jsme podporovali návrh rozpočtového provizoria a přesunutí jednání o rozpočtu na lednové zastupitelstvo.

Rozpočet je nejdůležitější úkol a vedení města nad ním má trávit měsíce. Materiál, který jsme však dostali, působí ledabyle a nedotaženě. Radnice je sama k sobě štědrá a tím méně zbývá na investice a opravy prospěšné občanům.

Raketový nárůst zaznamenaly hlavně položky související s provozem radnice. Když srovnáme náklady radnice za minulé volební období a nyní, vidíme dramatický nárůst hlavně v oblastech, které souvisí s výkonem běžné agendy. Náklady na provoz radnice rostou v desítkách procent a například za uzavřené dohody nad rámec zaměstnaneckých poměrů to činí 54,5 %. Bohužel to vnímám jako určité indicie, že vedení města na svou práci buď kompetenčně nestačí, nebo se zase tolik „nemaká“.

Nedostatků spatřujeme celou řadu. Když srovnáme hospodaření města v minulém období a nyní, vnímáme velmi odlišný přístup. V roce 2018 příjmová stránka činila 809 milionů, učinily se rozsáhlé investice do vzniku parkovacích míst, rekonstrukce sportovišť i škol, modernizace kina a revitalizace Nového rybníka a v pokladně i tak zůstávalo 250 milionů. Za tento stabilní trend přebytkového rozpočtu můžeme děkovat práci bývalého radního pro finance Václava Dvořáka, se kterým pro mě byla radost spolupracovat. V roce 2020 mají být příjmy 888 milionů a výdaje 1 miliarda, tedy si do našich rezerv sáhneme pro 135 milionů. V letech 2021 a 2022 si přitom město chce vzít úvěr ve výši 400 milionů Kč.

Finanční výbor vůbec nestihl materiál projednat. Téměř čtyři hodiny se řešil 400 milionový úvěr a jeho krytí, proto výbor nakonec doporučil zastupitelstvu projednání rozpočtu odložit na leden. V souladu s tímto doporučením jsme podporovali návrh na přijetí rozpočtového provizoria a přeložení jednání o rozpočtu na následující zastupitelstvo.

Tento návrh bohužel nebyl přijat a rozpočet byl schválen v původní podobě. Ta výdajová stránka mě děsí. My si na všechno půjčíme, občané uvidí, že se zamakalo, a následky budou splácet ještě další dvě zastupitelstva, která přijdou po nás.

Václav Švenda,
zastupitel za TOP09


Mgr. Václav Švenda ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:David Vloženo: 2019-12-20 17:44:51 IP: 109.72.12.***
Plánování investic města a utrácení našich peněz se nyní odkrývá v plné nahotě. Vedení města není schopné realizovat dávno naplánované investice a aby za nimi alespoň něco bylo, tak vytahují mnoho let staré projekty bez jakéhokoliv stanovení priorit a potřebnosti. Na jaře nás informoval odbor investic, že parkovací dům u nádraží se bez dotace stavět nebude a na podzim letošního roku starosta ujišťoval, že se tento parkovací dům postaví i bez dotace. Nyní tato investice v rozpočtu není. Dopravní komise a vedení města rozviřovalo debatu o parkovacím domě na Rynečku. Plány ani reálný návrh žádný. Současné vedení města po pomyslném skoku do vody po sestavení své nepolitické nekoalice, založené na loajálních zvedačích rukou ze stran s naprosto odlišnými politickými programy komunistů a ods, ani nezačalo plavat. Pomyslně od začátku pouze plácají rukama do hladiny a nyní už se i topí. ODS by jako pravicová strana s tímto rozpočtem měla jako první vehementně nesouhlasit a místo toho se Chrastina loajálně odšoural kamsi do houští, aby celou tu šaškárnu umožnil. Je mi z toho zle.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2019-12-19 16:26:52 IP: 194.228.79.***
Pane Buršíku, celý problém je možná v tom, že za Vámi ještě není vidět žádná práce, ba naopak, občané již přemýšlí nad tím, kam zmizel "drajv" posledních let naší komunální politiky... Buď svojí práci nedokážete jako vedení prodat, nebo té práce není tolik a to, co prodáváte, nestojí za řeč.. K tomu některé kroky, které ve mě vzbuzují pochybnosti kompetenčnosti současného vedení radnice. No, snad se nám (myšleno občanům) s vámi (vedením radnice, Radou a koalicí v ZM) povede lépe, než doposud. Nejsem zdaleka příznivce pana Švendy, za jeho pobytu na radnici jsem měl podobné názory na něj, nyní mi však připadá, že byl trošku ve stínu svých kolegů z vedení radnice a neprávem se na něj ukazovalo. Vy totiž ve stínu určitě nejste...
Autor:Petr Němec Vloženo: 2019-12-19 13:19:58 IP: 176.98.110.***
Před rokem a tři čtvrtě jsem několika stávajícím zastupitelům sděloval své obavy a znepokojení ohledně zamýšleného vyřazování a „posilování“ vítězného týmu. Tyto mé obavy se do puntíku naplnily. Když jsem se šel letos 20. května po dlouhé době podívat na jednání zastupitelstva města, odpovídal jsem s ironií sobě vlastní na otázku: „Co ty tady děláš.“ větou: „Jdu se podívat na začátek konce příbramského ANO.“ Po pondělním zastupitelstvu je jasné i největším optimistům, že má ironie se začíná pomalu měnit ve skutečnost. „Nepolitická politika“ se nám ukázala v celé své kráse... Doporučuji všem občanům města, aby se na záznam zasedání podívali a udělali si sami obrázek (ale až po Vánocích). Za pár dní přiletí Ježíšek, a tak je nesmysl řešit takové přízemnosti jako je politika. Přeji upřímně všem, krásné prožití vánočních svátků a věřím, že snad příští rok konečně nebudu muset s rodinou o adventu pro vánoční atmosféru jinam… Šťastné a veselé
Autor:Honza B. Vloženo: 2019-12-19 09:44:29 IP: 109.72.3.***
Sledoval jsem tentokrát zastupitelstvo celé, částečně přímo v sále.Oprávněné obavy autora článků a nervozita zastupitelů za ANO ,včetně starosty Konvalinky při jednání o rozpočtu byly evidentní.Nezodpovědnou politika Babišovi partaje je nyní (asi opravdu díky panu Dvořákovi) vidět na příbramské radnici v plné nahotě. Arogance síly byla nepřehlédnutelná.
Autor:Václav Dvořák Vloženo: 2019-12-18 22:19:27 IP: 90.178.110.***
Martin Buršík: K jednání ZM o rozpočtovém výhledu a rozpočtu 2020 se vyjadřuji v samostatném článku, zde nyní jen zareaguji na některá Vaše slova. 1) Píšete, že je pochopitelné, že se opozici oba dokumenty nelíbí. To je typická řeč politika. Dobrý zastupitel, ať je koaliční či opoziční, má sledovat zájem města, nikoliv okopávání protistrany. Byť ne vše vidím jako pan Švenda, vnímám jeho poctivou snahu hledat správnou cestu, ne pošpinit protistranu. Vzpomeňte, že před rokem Vám TOP rozpočet podpořila. 2) Píšete, že v době mých rozpočtů zastupitelé ani občané z nich nemohli vyčíst, co se plánuje konkrétně realizovat. Co to sem píšete za nepravdu? V rozpočtu vždy byly uvedeny konkrétní akce, které byly v plánu. Stejně tak existoval několikaletý plán investic. 3) Dle Vás nově rozpočet neobsahuje investiční dotace, moje rozpočty ano. Další nesmysl. Máte-li zasmluvněné investiční dotace, v rozpočtu je mít musíte. Pokud nebyla dotace zasmluvněna, do rozpočtu jsem ji nedal. Dokonce jste mi vyčítal, že jsem dával do rozpočtu právě jen zasmluvněné dotace, nikoliv odhad provozních (nezasmluvněných) dotací. Pane Buršíku, zda je tam dávat či ne jsme řešili, a měli jsme na to písemné metodické stanovisko z kraje, tím jsme se řídili. 4) Prý se mělo více opravovat a investovat... První dva roky jsme se vzpamatovávali z toho, co nám tu po předchůdcích, kteří zcela vybrakovali městskou pokladnu, zbylo. Ve 3. a 4. roce již bylo plánováno do investic tolik, že to investiční odbor nestačil proinvestovat. Tento odbor byl pod vedením starosty. Vaše hodnocení je tedy zcela mimo mísu. V roce 2019, kdy jste již odbor řídil Vy, nezvládnete proti tomu, na co jste měli v rozpočtu peníze, proinvestovat asi 50 mil Kč. Závěr: může mne jen mrzet, že jste tyto diskuse nevyvolal dříve na jednání FV, nad konkrétními dokumenty, kde je možné si něco ukazovat, vysvětlovat. Vytáhl jste překvapivě záhadná a nesmyslná čísla na jednání ZM, kde není prostor. Stejně jako zde v těchto diskusích. A ještě něco. Při debatách v RM jsem vždy posazoval dlouhodobý pohled na řízení města. Bojoval jsem s názory pana Vařeky a paní Ženíškové, že s jakými penězi jsme město převzali (nula), tak přibližně s tím bychom je měli předat. Měl jsem zcela jiný názor, z mnoha důvodů, tím hlavním byl plán na aquapark a minimalizace budoucího úvěru. Pokud bych jednal dle přání mých tehdejších kolegů z rady, nevím čím byste nyní kryl svůj rekordní schodek.
Autor:Josef Vacek Vloženo: 2019-12-18 21:44:57 IP: 176.98.110.***
Zodpovědnost za veřejné dluhy se časem přesouvá na osoby, které s jejich vytvořením neměly nic společného. Politici odcházejí z funkcí, jsou odvoláváni a někdy také umírají. Avšak následky jejich zadlužování bohužel musí řešit až další politické generace. Takové Řecko se potácí pod obřím nákladem zadlužení, jehož tradici založil socialistický premiér Andreas Papandreu, zemřelý v roce 1996. Mladí Řekové, kteří se narodili až po jeho smrti, jsou v tom sice nevinně, ale přesto se musí vyrovnávat s velkými ekonomickými problémy. A podobně na tom může být také jednou Příbram v souvislosti s “aquaparkovým dobrodružstvím.”. Stávající rozpočet města na rok 2020 byl klubem ANO prosazen za pomoci zastupitelek KSČM Jiřiny Humlové a Jarmily Potůčkové a také Svatopluka Chrastiny z ODS, relativně mírnou většinou. Nicméně všichni, kteří pro něj zvedli ruku, popřeli základní ekonomické pravidlo, že v období konjunktury se mají dluhy splácet a nikoliv vytvářet. Vytvoření schodku rozpočtu v ekonomicky silném roce 2019, proto považuji za mimořádnou nezodpovědnost vůči městu a jeho občanům..
Autor:Martin Buršík Vloženo: 2019-12-18 12:32:18 IP: 109.72.0.***
Rozpočet města a rozpočtový výhled na roky 2021 až 2024 byl projednán a schválen na zastupitelstvu a opozice s ním vehementně nesouhlasí. To je pochopitelné. V rozpočtu města na rok 2020 totiž opozice nalezla rekordní výši investic a oprav, v celkové výši 312 milionů korun bez výdajů na uvažovaný začátek rekonstrukce aquaparku. V roce 2019 jsme opravili a investovali za přibližně (ještě není úplný konec roku) 280 milionů korun a v roce 2018 bylo opraveno a investováno celkem za 221 milionů korun. Dále jsou v rozpočtu mnohem vyšší provozní výdaje na chod radnice, a to především díky růstu platů, které každoročně určuje vláda. Dále se zvýšila vysoutěžená cena za elektrickou energii a doplatek na provoz MHD s novými autobusy (za stejnou cenu jízdného cestujícím jako dosud). Nejsou to samozřejmě náklady, které by radnice samotná dokázala raketově zvyšovat nebo jiným způsobem významně ovlivnit. Tyto náklady rostou, ale nikoliv na základě jednostranného rozhodnutí radnice. Pokud jde o navýšené výdaje za dohody nad rámec zaměstnaneckých poměrů, je bohužel realitou, že najít vhodné zaměstnance v době rekordně nízké nezaměstnanosti je problém nejen pro podnikatele, ale samozřejmě i pro město. A právě proto se město snaží využívat i této formy lidské práce a výdaje v této oblasti tedy rostou rychleji než obvykle. Tolik k článku pana Švendy. Z pohledu běžného zastupitele je ovšem naprosto zřejmé, že rozpočet obsahuje všechny dosud známé položky na straně příjmů a výdajů, které lze reálně očekávat. To v minulých letech nebylo a považuji to za zásadní nedostatek předchozích let – zastupitelé ani občané reálně nevěděli, co a v jaké částce se bude v daném roce a letech dalších realizovat. Jeden zásadní rozdíl oproti předchozím letům je také ten, že mnou navržený rozpočet neobsahuje žádné případné příjmy z investičních dotací. Získání investiční dotace je na rozdíl od krajských dotací na sociální a zdravotní služby velmi nejistá, je vždy spíše nepravděpodobná. Náš návrh rozpočtu i rozpočtového výhledu tedy vůbec nespoléhá na případné získání jakékoliv investiční dotace, přestože o ně samozřejmě žádáme. Předchozí rozpočtové výhledy ale obsahují příjmy z těchto dotací ve výši téměř 100 milionů korun jen za 2019 a 2020. Pana Dvořáka si cením, je to člověk, který dokázal naspořit městu peníze na rekonstrukci aquaparku. Nesouhlasím ovšem se způsobem, jak toho dosáhl. Doslova si hrál s rozpočtem a rozpočtovým výhledem, používal jiný metr na dva na sebe navzájem navazující dokumenty. Jak sám přiznal na zastupitelstvu tento týden, používal odlišné metodiky pro tvorbu rozpočtu a rozpočtového výhledu. Mnou navržený rozpočet i rozpočtový výhled je naopak zobrazen v přehledné podobě na jednom dokumentu formátu A4, je tvořen jednou metodikou, a obsahuje všechny uvažované příjmy a výdaje. Chápu, že opozice nesouhlasí s tak vysokými výdaji na opravy a investice. Mělo se opravovat a investovat mnohem více mnohem dříve na základě lepšího rozpočtu a rozpočtového výhledu, který v té době sestavoval pan Dvořák. Diskuze o aquaparku je v tomto čase bezpředmětná, protože stále není vysoutěžena nejlepší nabídka – neznáme cenu rekonstrukce. Dokud nebude vysoutěženo, není možné rozhodovat, zda aquapark ano nebo ne. A také není možné nyní rozhodovat, zda úvěr a v jaké výši bude potřeba. Nicméně do rozpočtu i rozpočtového výhledu je nutné obě položky zahrnout, protože zastupitelstvo nerozhodlo jinak.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka