www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Novinky na příbramské průmyslovce - technologie vstřikování plastů, 3D tisk

2019-11-06 09:46:03 | Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, PaedDr. Tomáš Hlaváč ©

V souvislosti s inovací všech technických oborů, která proběhla v průběhu školního roku 2018 – 19, pokračujeme v modernizaci výuky a vybavení novou technikou, která doplňuje logickou řadu strojů i technologií.

Foto

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Byl spuštěn nový komplet pro technologii vstřikování plastů, na kterém lze přehledně a názorně demonstrovat výrobní postup určený pro velkosériovou výrobu. Současně jsme ve spolupráci s našimi partnery (Nástrojárna Češka) připravili k použití dvě formy pro přesnou výrobu dílů na našem vstřikovacím lisu.

Je tím vlastně dokončena logická řada, která začíná návrhem v grafickém prostředí Autocad, poté pokračuje konverze do strojového kódu, dále prostřednictvím obráběcího centra vyrobíme základní formu a poté pokračujeme vlastní výrobou plastového dílu. Unikátní tato sestava je v tom, že na malém prostoru lze předvést celý výrobní postup tak, jak jej známe i z velkých průmyslových firem. Lze i snáze pochopit ekonomické aspekty pro tento typ technologie i výroby.

Druhou mimořádnou novinkou je zapojení do výuky modelování a tisk ve 3D prostředí. Opět zde je velmi názorná a relativně rychlá cesta od návrhu určité součásti po její přesnou výrobu. Vlastnímu tisku předchází grafická příprava opět v grafickém programu (Autocad, Archicad a pod.), při které se vytváří prostorová představa o zvoleném předmětu. Vlastní výroba, tisk, už běží bez zásahu obsluhy a tak chyby, které se vyskytnou při vlastním tisku, se musí opravit především v grafické přípravě.

Na rozdíl o vstřikování plastů se jedná o technologii určenou pro malosériovou výrobu, nebo pro výrobu tvarově složitých dílů. Výhodou je však vysoká přesnost i rozmanitost dosažených tvarů.

Tento týden jsme uvedli do provozu i zcela novou 3D tiskárnu, která pracuje s multifunkční tiskovou hlavou a odpadá tak zdlouhavá výměna jednotlivých používaných materiálů.

Zařízení, kterým nově disponujeme a je ojedinělé v našem regionu, rádi předvedeme v provozu všem zájemcům o studium na technických oborech naší školy při dnech otevřených dveří dne 7.11.2019 , nebo 7.12.2019 od 15.30 hodin.

PaedDr. Tomáš Hlaváč
,
ředitel školy


Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, PaedDr. Tomáš Hlaváč ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka