www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Nové autobusy MHD Příbram

2019-11-07 08:56:46 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Městskou hromadnou dopravu čekají změny. Od 1. prosince vejde v platnost nová smlouva, která zajistí lepší podmínky pro cestující a také zpřísňuje podmínky pro dopravce. Nové autobusy budou představeny 19. listopadu.

Foto

(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Provozovatelem MHD Příbram bude v dalších letech společnost Arriva, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení. Smlouva s dopravcem je uzavřena na deset let s tím, že její platnost začíná 1. prosince 2019. Velkou změnou jsou smluvní podmínky, které městu a cestujícím zajistí větší komfort.

Díky nové smlouvě se ve městě již nebudeme setkávat s autobusy, které již nemohou jezdit v jiných středočeských městech. „Ve smlouvě má město Příbram podmínku, že průměrné stáří autobusu nepřesáhne hranici sedmi let. Ve městě se navíc dočkáme zcela nových autobusů značky Mercedes, které budou v jednotné barevné linii a označené znakem města,“ uvedl ke stavu vozového parku místostarosta Martin Buršík.

Vyšší komfort cestujících neznamená zvyšování ceny. Jízdné bude i nadále ve výši, která je platná od roku 2009, tedy 12 Kč dospělí, 6 Kč děti od 6 do 15 let a senioři. Pro držitele čipových karet je jízdné poníženo z 12 na 10 Kč a ze 6 na 5 Kč. V této souvislosti je třeba uvést, že zachování cen jízdného bude s ohledem na pořízení nových autobusů znamenat vyšší náklady pro město. Město Příbram odhaduje na příští rok výši dotace do MHD v hodnotě 29 mil. Kč.

Na základě nyní končící smlouvy nemělo město žádné možnosti, jak dopravce ohlídat. „Nová smlouva nám například umožňuje sankce za zdržení spoje – pro příklad za zpoždění spoje od 10 minut můžeme pokutovat částkou 500 korun, při zpoždění o 30 minut 1 000 korun a v případě, že se spoj zdrží o více než hodinu, můžeme dopravci udělit pokutu 5 000 korun. Obdobných podmínek je ve smlouvě celá řada,“ dodal Martin Buršík.

Společnost Arriva představí nové městské autobusy v úterý 19. listopadu od 10 hodin na příbramském autobusovém nádraží.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka