www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Lesní školka "Dítě v lese" organizuje programy i pro dospělé

2019-11-15 07:53:49 | Tereza Todorová ©

Když se řekne lesní školka, představíme si většinou děti celoročně pobíhající na čerstvém vzduchu. Mokrovratská lesní školka "Dítě v lese" se ale nestará jen o rozvoj dětí, také zapojuje dospělého. "Adventní PoBytí v jurtě" vám pomůže najít cestu k sobě, do zákoutí vašich srdcí i duší.

Foto

(Zdroj foto: Tereza Todorová)

Už deset let udává Mokrovratská lesní školka "Dítě v lese" tón a inspiraci nově vznikajícím školkám podobného typu na Příbramsku. Miluše Jekoschová, zakladatelka této lesní školky, říká: "Cítila jsem potřebu něčeho jiného, než je klasické státní vzdělávání pro předškoláky, proto jsem se rozhodla založit vlastní lesní školku, i když to nebylo nic lehkého."

Celostní vzdělávání, rozvoj nejen těla, ale také duše dítěte, inspirované waldorfskou pedagogikou, celoroční pobyt dítěte v přírodě, sledování změn kolem sebe i v sobě, které jsou dány cyklem ročních období, malý kolektiv umožňující navázat hlubší přátelství a pevnější vzájemné vztahy, to vše a mnoho dalšího přináší dětem pobyt v lesní školce.

Oproti klasickému vzdělávacímu systému přináší lesní školka ještě jeden benefit. Komunitu podobně smýšlejících a vzájemně se obohacujících lidí. Do školkového života jsou aktivně zapojováni také rodiče, kteří mají možnost přiblížit se svému dítěti v prostředí, kde tráví svůj čas, když oni musí pracovat. Mají tak jedinečnou možnost sledovat rozvoj svých dětí na vlastní oči, řadu činností si pak mohou také prožít na vlastní kůži a lépe tak pochopit, co jejich děti prožívají vstupem do školky, který pro mnohé děti i dospělé představuje nesnesitelnou trýzeň odloučení. V lesní školce nikdo nikdy není sám. Význam komunity lesní školky "Dítě v lese" se úžasně projevila na přípravách i během samotné oslavy desátého výročí školky, které proběhlo letos v říjnu s velkým ohlasem a které navštívila téměř stovka bývalých i současných žáků, jejich rodičů, prarodičů, tet, strýců, babiček i dědečků.

Programy pro dospělé

Lesní školka tedy už ze své podstaty nikdy nebyla a nikdy nebude jen pro děti. Svou důležitou roli zde budou vždy hrát také dospělí. Majitelka školky myslí i na jejich potřeby a během roku připravuje programy pro nás, kteří více než děti žijeme ve stresovém a uspěchaném životě, jehož negativní důsledky často ovlivňují i naše děti.

Nejbližší akcí, které se můžete zúčastnit, je "Adventní PoBytí v jurtě", které by vás před blížícím se náročným obdobím vánoc mělo uklidnit a naladit na vaše vnitřní já. Akce začíná 29.11. a potrvá do 1.12.

Miluše Jekoschová o programu říká: "Vydáme se samy k sobě, do zákoutí našich srdcí i duší. Zastavíme své myšlenky, abychom měly dostatek prostoru si pomalu, opravdu pomalu, ale zato velice důkladně poskládat všechny své priority, své skutky a činy, své sny a cesty, kudy dále směřovat a které cesty opustit. V ženském kruhu bezpečí. Budeme si moci dovolit být samy sebou. Večer zasedneme ke kamnům a tichý praskot dřeva nám dovolí sobě vyprávět svůj vlastní příběh - příběh, který chceme žít." 

Program je určen každému, kdo cítí potřebu mít třeba i po dlouhé době tři dny jen pro sebe, což je dostatečná doba k tomu se zastavit a nadechnout, kdo by chtěl zažít unikátní adventní rituál a domů si přivést krásný adventní věnec, kdo hledá nové zážitky a zkušenosti, nová přátelství i zpětnou vazbu ke svým otázkám.

Tereza Todorová


Tereza Todorová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka