www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Hudba varhan ze Svaté Hory k dostání na novém CD

2019-12-03 10:42:08 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami bude ve středu 4. prosince 2019 v 18 hodin slavnostně představeno první CD album s nahrávkou nových velkých varhan svatohorské baziliky, které postavil v letech 2009–2018 renomovaný český varhanář Vladimír Šlajch.

Foto

Podzimní Svatá Hora, pohled z Orlova.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

V průběhu večera zazní varhanní skladby v podání prof. Jaroslava Tůmy a budou přítomni jak současný administrátor baziliky na Svaté Hoře P. David Horáček, tak i P. Stanislav Přibyl, bývalý farář a duchovní otec myšlenky vybudování nových varhan v bazilice.

„Předchozí nástroj byl poznamenán již v době své stavby poválečným stavem hospodářství a nedostatkem kvalitního materiálu. Kromě toho byl již ve velmi špatném technickém stavu, a tak jsme se rozhodli postavit varhany nové. Po stavbě menších mobilních varhan v roce 2007 jsme se pustili i do stavby velkého nástroje. Dílna Vladimíra Šlajcha z Borovan u Českých Budějovic varhany vyráběla deset let. Stály více než 15 milionů korun a peníze se na ně podařilo sehnat především od soukromých, často drobných dárců,“ říká P. Stanislav Přibyl a dodává: „Výsledek stojí za to, Svatá Hora má skutečný skvost.“

Investorem varhan byl spolek podporovatelů poutního místa Matice Svatohorská, působící na místě již od roku 1921.

Profesor Jaroslav Tůma se o nástroji vyjadřuje následujícími slovy: „V případě svatohorských varhan dosáhl varhanář tak neobvyklé jednoty nástroje a místa určení, že jsme si okamžitě po jejich dokončení vůbec nedokázali představit, že se na své pozici ještě nedávno nenalézaly.“ a dodává: „Z dispozice nástroje je zřejmé, jak bohaté zvukové možnosti nám nástroj poskytuje. Rozličné rejstříkové barvy je možné kombinovat v téměř nevyčerpatelném množství odstínů. Zvláštnost představují dvě zvonkohry, z nichž každá je umístěna na jedné z pedálových skříní. Při jejich cinkání se zároveň začnou točit hvězdice, v nichž rozeznáváme rodové znamení Šternberků.“

V listopadu roku 2018 varhany při slavnostních nešporách požehnal pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka a od té doby nástroj slouží jak k doprovodu bohoslužeb, tak ke koncertním i výukovým účelům a je vyhledáván interprety z České republiky i ze zahraničí, například při pravidelných nedělních varhanních půlhodinkách od 14 hodin.

Nahrávka nového kompletu dvou CD přináší posluchačům záznam chorálových partit a raných preludií a fug Johanna Sebastiana Bacha v provedení svatohorského titulárního varhaníka prof. Jaroslava Tůmy. Nahrávka vychází ve vydavatelství ARTA a bude k dispozici jak u vydavatele, tak ve Svatohorském muzeu.

Svatá Hora je významné poutní místo a národní kulturní památka nacházející se na kopci nad městem Příbram. Areál je přístupný denně od 6.30 do 17 hodin.


Pavel Šmolík, Monika Klimentová, Stanislav Přibyl


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka