www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Bach na Svaté Hoře

2019-11-28 09:40:06 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

V pravdě adventní začátek nového církevního roku vám přinese v neděli 1. prosince 2019 Vepřekův smíšený sbor, který ve svatohorské bazilice v 18.00 hodin provede dvě Bachovy adventní kantáty,

Foto

Svatá Hora, basilika.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Obě se stejným titulem „Nun komm, der Heiden Heiland“ (Již přijď, Spasiteli pohanů) I. a II., v katalogu Bachových skladeb označených čísly BWV 61 a 62. Sbor doprovodí komorní orchestr, sóla zpívají K. Falcníková, Z. Horská, R. Prugl, T. Maliniak. Kantáty budou doplněny o Bachovy chorální předehry, v nichž se pod rukama svatohorského regenschoriho Pavla Šmolíka opět rozezní nové velké svatohorské varhany.

Církevní kantáty se v luteránské liturgii zařazovaly zpravidla po čtení z evangelia, před kázáním. Johann Sebastian Bach je autorem tří ročních cyklů (cca tří stovek) kantát, přičemž je komponoval (jednu novou každý týden) zejména v prvních létech svého lipského angažmá (jako regenschori Tomášského kostela zde nastoupil r. 1723 a v této pozici působil až do smrti r. 1750).

Koncert Bach na Svaté Hoře se mimo jiné snaží svým obsahem upozornit i na skutečný obsah adventní doby, kterým je očekávání a příprava na příchod Spasitele nebo – chcete-li – příprava na Vánoce, které (ač to tak v okolním světě a zejména v obchodech nevypadá), začínají až oslavnou narození Ježíše v noci na 25. prosince.

A protože času užít si sváteční veselí je po dlouhou dobu vánoční, končící až o Třech králích, dost a dost, přijměte pozvání k adventnímu radostnému očekávání spolu s Bachovou hudbou, kde zpívá Kristus ústy basového sola: „Stojím u dvěří tvého srdce a klepu. Otevřeš mi je?“ A soprán – duše odpovídá: „Již se otevři mé srdce, Tvůj Pán chce k tobě vejít…“

Vstupenky na koncert budou k prodeji pouze na místě konání 30 min. před začátkem koncertu. Vstupné 100 Kč. Bez předprodeje.

Ve středu 4. prosince 2019 v 18 hodin v bazilice na Svaté Hoře bude slavnostní představení nového CD s nahrávkou našich svatohorských varhan. Pan prof. Jaroslav Tůma na ně hraje J. S. Bacha. Součástí programu budou zvukové ukázky a možnost prohlídky varhan z blízka. V rámci akce bude možno zakoupit nové dvou CD za zaváděcí cenu.


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka